Opgegroeid met huisdieren, de Panda, Rangerclub en de vogelopvang, besloot ik op mijn zesde geen vlees meer te eten. Ik heb mij daar echter niet altijd aan gehouden. Af en toe miste ik nog wel een lekkere frikandel speciaal, een broodje knakworst of de kipgehaktballen die mijn moeder maakte. Sinds drie jaar eet ik helemaal geen vlees meer en dus moest ik op zoek naar goede vervangers. Mijn moeder ontdekte laatst dat ze haar gehaktballetjes ook gewoon met vega gehakt kan maken. Ik heb ervan genoten en deel graag haar recept met jullie.
Wat heb je nodig:
- Een pakje vegetarisch gehakt (supermarkt of vegetarische slager)
- 1 ei
- Peper, zout, beetje Aromat of gehaktkruiden
- Bakboter/olie
- Schaal
- Koekenpan
Was je handen. Breek het ei en voeg alle ingrediënten (behalve bakboter/olie) toe. Meng deze door alles goed te kneden met de hand. Zorg ervoor dat alles goed door elkaar gemengd is.
Als alles goed gemengd is, kun je het ‘gehakt’ in vier/vijf stukjes verdelen. Draai hier egale balletjes van met je handen en leg deze op een bord of schaal.
Bak de balletjes gaar in een pan met olie of boter. Draai de balletjes af en toe om, zodat alle kanten mooi bruin worden. De balletjes hoeven niet perse echt ‘gaar’ te worden zoals vlees, alleen een beetje bruin. Ze zijn dus lekker snel gaar.
Smullen maar! De gehaktballetjes zijn lekker bij aardappels en groenten, maar ook bij pasta. Je kunt er dan eventueel een beetje italiaanse kruiden aan toevoegen. Ik zelf eet ze ook graag met een beetje mayonaise of ketchup.
Lijkt jou dit lekker?
Geef een reactie