Verkracht of niet?

Vanaf dinsdag 7 november kan je kijken naar het nieuwe, omstreden BNN programma Verkracht of niet? In deze driedelige serie kijken Geraldine Kemper en Tim Hofman met een panel van veertien jongeren naar een op waarheid geïnspireerd drama. Wanneer is seksueel gedrag acceptabel en waar ligt de grens? Wilden ze dit allebei wel of werd een van beiden onder druk gezet? Heeft er iemand spijt en wat betekent dat dan? Deze vragen staan centraal in de discussie tussen 7 meisjes en 7 jongens. 

In de 1e aflevering ‘Het feestje’ belandt Max na een studentenfeestje met veel lol en drank bij zijn ex Tessa in bed. De twee hebben seks, maar wilden ze dit allebei wel en was er wederzijdse toestemming? Of is er sprake van verkrachting?

 Verkracht of niet?

In aflevering 2 wordt een mannelijke stagiair door zijn bazin niet alleen begeleid maar ook verleid op de vrijdagmiddagborrel. Wordt hij seksueel geïntimideerd of vindt hij die aandacht eigenlijk wel lekker?

En in de laatste aflevering staan twee zussen en één man centraal: vriend van de één maar een flirt met de ander. Wilden ze het seksuele contact allebei of gaat hij over een grens?

In de villa krijgen de panels bezoek van een advocaat, een officier van justitie van het Openbaar Ministerie, de oprichtster van Centrum Seksueel Geweld en enkele ervaringsdeskundigen die vanuit hun vakgebied en achtergrond hun visie op de getoonde verhalen geven en hun ervaringen delen. 

De uitzendingen zijn tot stand gekomen met medewerking van Centrum Seksueel Geweld, het OM, de Politie, enkele advocaten, Rutgers en Slachtofferhulp. Zij waren onder andere betrokken bij de keuze van de verhalen en de discussies in het huis.

Verkracht of Niet, dinsdag 7, 14 en 21 november om 20:25 op NPO 3.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

10 reacties op “Verkracht of niet?”

  1. Interessant! Ben benieuwd, ik ga het denk ik wel kijken.

  2. Ik ga niet kijken.

  3. oh jee, vreselijk..

  4. Waarom heet het programma zo? Je kunt toch niet zo bepalen of iemand verkracht is of niet. Mensen hebben er geen weet van..
    Vreselijk…….

    1. Heb je de videos wel gekeken? Daar gaat het dus juist om, het grijze gebied tussen wel en niet en hoe dat per persoon verschilt hoe er na gekeken word.

      1. Ja dat grijze gebied is wel interessant en ik snap wat dat betreft de keuze voor de naam (Shock effect) ook wel. Maar ben het met anoniem eens dat (althans zo lees ok de reactie) de naam ongepast is.
        Natuurlijk is grensoverschrijdend gedrag niet gepast en niet oke. En ongetwijfeld realiseer je je soms pas na afloop dat je iets eigenlijk echt niet wilde oid. Dat is ook niet goed te praten voor de dader (aangenomen dat deze dat begreep)
        Maar “verkracht” worden of niet, dat gebied is niet grijs. Dat weet je als slachtoffer.

        Vind het heel goed dat aandacht komt voor seksuele intimidatie en onvrijheid, maar door alles op 1 hoop te gooien doe je (vind ik) geen recht aan de evident heel erge gevallen zoals verkrachting. Dat is nu ook de uitwerking van de # metoo mijns inziens. Het idee erachter is goed, maar heeft z’n waarde wat verloren (vind ik)

  5. Kunnen we dit ook in België bekijken?

  6. Ik ben nu 57 en op mijn 17e verkracht.
    Dit raak je NOOIT maar dan ook NOOIT meer kwijt van je leven!
    Ooit een artikel gelezen op aanraden van een psycholoog:
    Rape, worse than death, en ik ben het helemaal mar met haar eens !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *