Altijd ben ik bang dat mensen me zat worden, dat ze me in de steek laten, dat ze me afwijzen en dat ik alleen achter blijf. Ik ben bang om niet leuk, aardig, spontaan, gezellig, bijzonder en nog veel meer te zijn en doe daarom in ieder contact mijn uiterste best om zo leuk mogelijk te zijn. Dit vreet energie, waardoor ik sociale contacten eigenlijk helemaal niet zo leuk meer vindt. Ik heb deze angst om verlaten te worden, eigenlijk in heel veel verschillen sitiaties.
Ik heb deze angst binnen mijn relatie. Ik ben doodsbang dat mijn partner me zat wordt en niet meer verder met me wil. Ik ben bang om dan alleen achter te blijven en alles alleen te moeten doen.
Dat kan ik helemaal niet. Ik ben daarnaast bang om vriendinnen te verliezen, gewoon omdat ik te saai voor ze ben. Omdat ik ze te weinig te bieden heb en omdat ik niet leuk en knap genoeg ben. Ik ben bang om bij de therapieinstantie waar ik nu in therapie ben weggestuurd te worden. Ik ben bang dat ik het niet goed genoeg doe en dat ze me wegsturen en dat ik dan alles weer alleen moet opknappen. Dat is eerder gebeurd en daar ben ik dus heel erg bang voor. Die angst speelt iedere dag en bij iedere feedback die ik krijg.
Ik merk dat de mensen om mij heen het zat worden dat ik voortdurend wantrouwend naar ze ben. Ik test ze uit, ik ondervraag ze om erachter te komen of ik echt wel voldoende voor ze beteken en of ze echt niet liever zonder mij verder gaan. Maar hoe vaak ze me ook bevestiging geven, het is niet genoeg. Verstandelijk snap ik best wat ze zeggen, maar mijn gevoel blijft roepen ‘Vertrouw ze niet, ooit laten ze je in de steek!’ Ik voel me hier soms best schuldig over omdat ze veel meer dan dit verdienen. Eigenlijk ben ik die contacten helemaal niet waard. Sommige mensen ben ik hierdoor denk ik ook kwijtgeraakt. Niet omdat ze werkelijk van plan waren om mijn in de steek te laten, maar omdat ik zo vaak indirect heb gezegd dat ze me in de steek zouden laten, dat ze het zat werden en me ook echt in de steek lieten.
De angst om alleen gelaten te worden is een angst die hoort te verdwijnen rond je vierde levensjaar. Wanneer dit niet gebeurt is er sprake van verlatingsangst. Wanneer deze angst niet geheel is verwerkt rond het 18de levensjaar kan het als symptoom optreden bij andere ziektebeelden. Verlatingsangst is een symptoom wat o.a. veel voorkomt binnen persoonlijkheidsproblematiek zoals borderline. Twee vormen van verlatingsangst worden dan onderscheiden: 1. Vanuit afhankelijkheid 2. Vanuit instabiliteit of verlies.
Een aantal kenmerken van verlatingsangst zijn:
- Spanning bij het verlaten van je huis of van mensen met wie je een band hebt.
- Voortdurend bang zijn mensen te verliezen met wie je een band hebt. Bezorgdheid over hun welzijn.
- Angst voor onverwachte gebeurtenissen die kunnen leiden tot afscheid: verdwalen, kidnap)
- Angst om naar bepaalde dingen toe te gaan (school etc)
- Angst om alleen te zijn of om mensen te missen
- Angst om te gaan slapen wanneer een bepaald iemand niet in de buurt is.
- Nachtmerries over verlating
- Lichamelijke klachten wanneer iemand weggaat.
Hiermee kan op drie manieren worden omgegaan:
1.Het handhaven ervan:
Het handhaven van de angst door contacten te zoeken die onbetrouwbaar zijn. Je vastklampen aan contacten en voortdurend jaloers zijn, voortdurend wantrouwend zijn richting je contacten. Steeds leven volgens een ‘ik kan het niet alleen’ gedachte waardoor een selffulfilling prophecy ontstaat. Veel gevoelens van angst en paniek komen hierbij kijken.
2. Vermijding ervan:
het vermijden van de gevoelens door vluchten in een verslaving met middelen als drank en drugs of door het niet aangaan van contacten en zeer geisoleerd leven.
3. Compenseren:
Compenseren gaat door veel te doen alsof. Allerlei wisselende contacten aangaan, doen alsof je heel onafhankelijk bent, maar tegelijkertijd het gevoel hebben alleen op de wereld te zijn.
Er kan ook sprake zijn van bindingsangst.
Ik herken mijzelf vooral in het handhaven ervan. Ik kan me enorm vastklampen aan mensen en kan vreselijk jaloers zijn als iemand anders meer aandacht krijgt dan ik. Ik doe vreselijk mijn best om leuk gevonden te worden en stort me in ingewikkelde contacten die verre van toekomst hebben. Ik leef voortdurend in angst en paniek en ben vreselijk wantrouwens richting iedereen die ik nodig heb.
Het zou me helpen wanneer ik langere tijd samen met iemand ben. Nu lopen contacten te vaak stuk en word ik bevestigd in mijn idee dat mensen me toch wel in de steek laten. Ik leg hiervoor ook de schuld te vaak bij de ander, terwijl ik waarschijnlijk het grootste aandeel in dit alles heb.
Ik benauw mensen door mijn gedrag, door mijn angst. Als ik wil dat mensen mij niet in de steek laten, moet IK veranderen… anders zal het blijven gebeuren.
De volgende tips heb ik gekregen om tegen mijn verlatingsangst te vechten:
nderzoek
Verzamen de feiten en bedenk of jouw gedachtes en angsten gezien de feiten logisch zijn. is er een reden dat je bang moet zijn dat die vriendin je nu ineens gaat verlaten?
s het helpend?
Helpen jouw gedachtes jou te voorkomen dat jouw angsten uitkomen? Als je je voortdurend wantrouwens opstelt naar een vriendin die het beste met je voor heeft, zal zij het dan uiteindelijk niet zat worden?
hat if?
Probeer eens rustig in te vullen wat er zou gebeuren als die vriendin je daadwerkelijk in de steek laat. Vergaat de wereld dan? Is het werkelijk zo’n drama als jij nu in je hoofd hebt zitten? Natuurlijk is het naar als ze je verlaat, maar je zult het vast wel overleven…
fgezaagd, maar het helpt!
Zoek afleiding op de momenten dat je angsten spelen. Hoe meer je de aandacht erop richt, hoe groter je angsten zullen worden. Stop die negatieve cirkel en ga even iets heel anders doen.
nderzoek de aanleiding
Onderzoek voor jezelf telkens als de angst weer opspeelt, wat de aanleiding was. Zo kan je sneller ingrijpen en zorgen dat de angst niet te groot wordt.
orige contacten?
Ga eens na waardoor vorige contacten mis zijn gelopen en welke rol jij hier zelf in hebt gespeeld. Bedenk wat je in nieuwe contacten beter anders kunt doen.
it de weg!
Ga onbetrouwbare of onbereikbare contacten uit de weg.
eb vertrouwen
Ja, niet eenvoudig, maar wel wat je moet proberen. Herwin het vertrouwen in mensen. Iedereen wordt af en toe gekwetst, jij ook… maar dat betekent niet dat niemand meer te vertrouwen is.
ertrouw jezelf
Als je meer vertrouwen in jezelf hebt, zal je ook minder bang zijn verlaten te worden. Werk dus aan je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Lees onze 20 tips voor meer zelfvertrouwen.
aloers gedrag
Probeer jaloers gedrag te vermijden. Bespreek het af en toe met je contacten, maar val je contacten en niet voortdurend mee lastig, bespreek het dan liever af en toe met de personen om wie het niet gaat.
Heb jij last van verlatingsangst?
Geef een reactie