Veroordeel me niet om mijn stoornis

Voor sommigen mensen ben je nog steeds dezelfde als je met bepaalde problematiek kampt, maar voor andere mensen ben je ineens anders en word je als minder of afwijkend gezien. Je wordt minder gezien als individu en meer gezien als probleem waar iemand achter zit. Je hebt het etiket ADHD, Anorexia, Borderline en daar gedraagt jouw omgeving zich naar. ‘Dat zal wel door haar stoornis komen, dat ze dit of dat zegt en doet….’ Dit gebeurt niet alleen bij volwassenen, maar ook kinderen. Dit kan veel impact hebben op het kind, omdat hij of zij zich anders behandeld voelt en dus minder waard.

Ook is het mogelijk dat je je – door de manier waarop jouw omgeving met je omgaat – gaat gedragen naar je stoornis. Mensen verwachten van je dat je dit of dat doet, dus doe je het ook maar zo. Soms omdat het veilig is, soms omdat het een excuus is om dit gedrag te mogen vertonen, soms omdat je voelt dat het van je verwacht wordt. Kortom: het etiketteren van mensen en ze daarnaar behandelen is niet helpend. Bovendien is het neerbuigend omdat iemand niet meer kijkt naar jouw kwaliteiten, maar zich vooral richt op jouw tekortkomingen en daarmee zichzelf indirect boven jou plaatst.

CCHR maakte er een korte video over, welke wij zeer indrukwekkend vonden en daarom graag met jullie delen.

Je bent meer dan de stoornis die je hebt!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

14 reacties op “Veroordeel me niet om mijn stoornis”

  1. Zeker indrukwekkend. mooi filmpje! het is inderdaad zo dat mensen je al gauw zien als diegene met een stoornis..

  2. Dat doet mijn moeder altijd: Ja Dorien maar jij hebt anorexia, ja dat is die ziekte, dat komt daardoor, enz… 🙁

  3. Volgens mij heb ik het ontzettend getroffen met mijn familie en vrienden. Ik word nog altijd behandeld als mij en niet als een eetstoornis-patient. 🙂

  4. @Rianne Herkenbaar, heb ik ook! Vrienden alleen niet. Maar familie en vriend zijn inderdaad erg lief!

  5. Herken dit maar dan op een andere manier. Ik ben ver in mijn genezing, maar mensen blijven me zien als ‘zij die anorexia had’. Als ik bijvoorbeeld een niet zo’n slimme actie doe, wordt dit altijd meteen toegeschreven aan anorexia… Alsof al mijn mindere kantjes de ‘nog-steeds-bestaande-anorexia-kant’ van me is, en als ik gewenst gedrag stel de ‘echte ik’ plots tevoorschijn komt…

  6. zo’n mooi filmpje, ben het er echt 100% mee eens!

  7. Heel herkenbaar heb ook ervaren dat vriendinnen me gingen zien als een eetstoornis en ze zagen niet meer wie ik echt was. nixs is erger dan dat mensen je veroordelen om je ziekte of omdat zij er niet mee kunnen omgaan. En idd vooral als t beter gaat ze blijven je mindere kanten zien of zoeken iets om je naar beneden te halen.

  8. Goed filmpje,
    Het lijkt stom maar volgensmij hebben meerdere mensen dit wel. Dat ik ook wel waarde hechtte aan dat labeltje.. ik had het gevoel pas “echt” anorexia te hebben zodra ik dat labeltje had. Dit is zo’n dikke onzin!
    Ook zonder labeltje kan je problemen hebben. En ook met labeltje ben je veel meer dan dat alleen!

  9. Ik denk dat dit ook heel erg met het woord puber is!
    Altijd met alles wat je doet, denkt, wil enz. komt door het puber zijn!
    Vreselijk vervelend! En dan komt er ook nog eens bij dat je inderdaad met een sticker word beplakt van ja je heb adhd enzoo…

  10. Ik heb veel labels opgeplakt gekregen, maar die met anorexia enkel door het ziekenhuis. De mensen die het wisten vonden het moeilijk te geloven, en (gelukkig) is niemand me er anders om gaan behandelen. Vind het een erg sterk filmpje en denk dat het voor veel mensen wel herkenbaar is.

  11. Super goed filmpje. Ik ben ook voorstander van het afschaffen van labels. Waarom zou een korte beschrijving niet voldoen? Een beschrijving kan veel specifieker zijn en haalt de lading van stoornissen af, vind ik.

  12. echt gaaf filmpje, ik denk dat ik zelf ook wel erg veel waarde hecht aan die labels en daarom juist mezelf niet meer zie voor wie ik ben.

    Ik denk ook wel dat die labels soms een onnodig negatief effect kunnen hebben en er wel wat meer aandacht mag zijn voor de kwaliteiten, natuurlijk is het handig als je weet wat maakt dat iemand problemen heeft, de bedoeling is toch wel dat je daardoor beter kan helpen, het label moet niet het eindpunt zijn, noch het begin van nog meer ellende, eerder het begin naar een aangenamer leven, het beginpunt voor een positieve ontwikkeling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *