Al langer wordt onderzoek gedaan naar de gevoeligheid van mensen en waarom wij zijn zoals we zijn. Er wordt gekeken naar onze persoonlijkheid en het karakter en hoe dit tot stand komt. Worden wij hierin beïnvloed door onze omgeving of kunnen we er eigenlijk niet zoveel aan doen en is ons karakter aangeboren en bepaalt dit dus hoe wij ons gedragen? Om te onderzoeken hoe de werking van onze genen ons dagelijks leven bepaalt, wordt enorm veel geld geïnvesteerd in de hoop dat wij onszelf en de wereld om ons heen beter gaan begrijpen.
Er zijn ontzettend veel verschillen in mensen en ook als je kijkt naar gevoeligheid. Iedereen reageert heel anders op dingen en wanneer je emotioneel gevoeliger bent, zul je emotioneler reageren op je omgeving. Misschien is het je weleens opgevallen dat je zelf veel sneller emotioneel reageert in een zelfde situatie als andere mensen. Dit kan te maken hebben met het feit dat je gevoeliger bent dan anderen maar ook kan je dit andersom ervaren.
Zelf heb ik het van beide kanten ervaren. Als ik bijvoorbeeld naar mijn omgeving kijk, dan zijn er heel wat mensen die bijvoorbeeld al snel huilen bij een zielige film of die totaal van slag zijn van een negatieve opmerking. Ik heb dat dan wat minder terwijl ik van andere dingen weer sneller van slag ben. Ik denk ook wel dat dat erg afhankelijk is van waar het om gaat. Mijn zus en ik reageren dan bijvoorbeeld weer heel anders op dingen, maar ik denk wel dat we ongeveer gelijk zitten wat betreft gevoeligheid. Ook al uit dit zich anders op verschillende momenten. Misschien laat dit toch ergens een gevoeligheidsgen zien.
Mensen die hooggevoelig zijn, zullen zich ook sneller focussen op negatieve dingen die gebeuren in de omgeving dan de positieve dingen. Dit zorgt voor extra stress, zeker in nieuwe situaties. Daarnaast zullen mensen die emotioneler reageren op hun omgeving bijvoorbeeld sneller delen op Social Media hoe zij zich voelen, ze zullen eerder van slag zijn als iemand iets vervelends zegt of bijvoorbeeld ook gewoon opbouwende feedback geeft en deze mensen hebben vaak ook meer sympathie voor arme mensen of mensen die het moeilijk hebben.
Gevoeligheidsgen?
Het is soms lastig te stellen of deze gevoeligheid een aangeboren karaktertrek is of dat dit gevormd wordt gedurende het leven en dat omgevingsfactoren hier op van invloed zijn. Hoe komt het dat sommige personen gevoeliger zijn dan anderen? Uit het onderzoek dat gedaan is aan de Universiteit van Californië, Monmouth University & the Albert Einstein College of Medicine is naar voren gekomen dat gevoeligheid een aangeboren karaktertrek is die geïdentificeerd kan worden door psychologische reacties, genen en hersengedrag.
Het onderzoek is gedaan aan de hand van foto’s van lachende en fronsende gezichten. Achttien deelnemers kregen deze foto’s te zien en kregen een hersenscan om in te schatten hoe emotioneel hun reactie was op deze foto’s. Hieruit bleek dat sensitieve mensen een grotere bloedtoevoer hadden naar de gebieden in hun hersenen die zorgen voor de verwerking van empathie en emoties.
In een ander onderzoek is gezocht naar biologisch bewijs voor gevoeligheid. Verschillende onderzoekers hebben het cholinerge systeem onderzocht. Dit systeem in ons lichaam bepaalt hoe we reageren op nieuwe omgevingen en hoe gevoelig we zijn voor bepaalde dingen. Het cholinerge systeem gaat een rol spelen als we verwachte onzekerheid ervaren, bijvoorbeeld als we in een situatie zitten waarin we verwachten iets te leren. Hierbij werd gekeken of zij een situatie eerder ervoeren als leuk of spannend. Voor het onderzoek hebben 614 kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar deelgenomen aan een kamp van een week. Deze kinderen hadden allemaal dezelfde socio-economische achtergrond maar werden wel op verschillende manieren opgevoed. De helft dan deze kinderen werd thuis mishandeld of seksueel misbruikt. De andere helft kreeg wel een normale en liefhebbende opvoeding. De kinderen die een normale opvoeding kregen ervoeren het kamp als intrigerend. De kinderen die misbruik en mishandeling meemaakten, ervoeren het eerder als bedreigend. Dit stond los van de leeftijd, het geslacht of de afkomst van de kinderen.
Uit de onderzoeken blijkt dat je door een genetische variatie in de hersenen sowieso meer vatbaar kan zijn voor bepaalde emoties maar ook de opvoeding en de sociale omgeving spelen een rol in hoe dit zich verder uit.
Bron: hln.be
Geef een reactie