Gevoelens krijgen voor een ander, verliefd worden en besluiten samen een leven op te bouwen is ontzettend mooi en ook iets waar veel mensen naar uitkijken in het leven. Het aangaan van een relatie kan je leven enorm verrijken. Ondanks al die mooie dingen, vinden veel mensen het ook erg eng om zich te binden aan een ander. Een relatie aangaan, kan namelijk de angst voor een relatiebreuk veroorzaken. Iets wat nu zo mooi en fijn is, kan in de toekomst er anders uit zien.
Hierdoor worden wij erg kwetsbaar en vinden we het soms moeilijk om ons echt open te stellen naar de ander toe. Want als je je open stelt en jezelf ‘geeft’, ben je kwetsbaarder en kan de ander je pijn doen. Ik heb meerdere relatie breuken meegemaakt en ook heb ik dit veel in mijn omgeving gezien. Maar ondanks dat het voor heel veel verdriet en pijn kan zorgen, is dit wat mij betreft het wel waard geweest. Ik had het voor geen goud willen missen. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben, het heeft mijn leven verrijkt, ik heb ervaren hoe het voelt als iemand er voor kiest om bij mij te zijn en van mij te houden. Dat is iets moois, ook als dat niet voor altijd is.
Al met al zijn relatiebreuken eigenlijk nooit leuk. Een ander kan jou veel verdriet doen, maar andersom is dat ook het geval. Ondanks dat ik er van overtuigd ben dat je je eigen geluk kan maken en dat je zelf degene bent die er een mooi leven van moet maken, zie ik ook in dat je een stukje van andermans geluk in handen kunt hebben. In deze blog schrijf ik wat over verschillende relatiebreuken. Wat ik gezien heb om mij heen en wat ik zelf ervaren heb, is dat er een groot verschil zit hierin en dat het ook zorgt voor een andere manier van verwerken, maar ook dat je er bovenop komt. Dat je als mens in staat bent om je leven te herpakken nadat je relatie beëindigd is op welke manier dan ook. Dit kan ontzettend veel pijn doen, tijd kosten en tegelijkertijd kun je het gevoel hebben dat het nooit meer goed komt, dat je niet meer gelukkig wordt en dat je nooit meer iemand vindt die van je houdt. Maar het kan wel goed komen. Ik heb gezien en ervaren dat mensen zoveel sterker zijn dan dat zij zelf denken.
De eerste breuk
Wanneer je relatiebreuken meemaakt, is er altijd eentje de eerste. Ik heb vroeger wel wat ‘relaties’ gehad maar mijn echte lange relatie duurde 8,5 jaar. Toen wij uit elkaar gingen, was dit wel mijn eerste echte relatiebreuk. Wij hebben een hele tijd gedacht dat we voor altijd bij elkaar zouden blijven. We werden door veel leeftijdsgenoten als voorbeeld gezien en we waren heel veel samen. Ik denk dat een eerste relatiebreuk veel mensen wel bij blijft. Ik herinner mij nog het droombeeld wat ik eerst had van mijn relatie en ik denk dat ik hier in het vervolg wel anders en realistischer in zal staan.
De wederzijdse breuk
De meest ‘ideale’ manier om uit elkaar te gaan is als dat een gezamenlijke beslissing is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je uit elkaar groeit, als de liefde van beide kanten is verdwenen, als je minder interesse in elkaar krijgt, etc. Er zijn talloze redenen waarom mensen uit elkaar gaan, maar wanneer beide partners dit zo ervaren, geen toekomst meer zien en denken dat het beter is om het leven verder te leven zonder elkaar, is dit een goede manier om uit elkaar te gaan. Het geeft vaak opluchting en rust om zo’n keuze te maken. Ook kan uit elkaar gaan op deze manier ervoor zorgen dat je er met een fijner gevoel op terug kan kijken en beter contact hebt na de relatie.
De geforceerde breuk
Ik bedoel met een geforceerde breuk ook wel een gedwongen breuk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer omstandigheden veranderen waardoor de relatie niet kan voortbestaan. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat één van de twee emigreert, je je moet focussen op iets als school of herstel, etc. Dit kan heel pijnlijk zijn omdat je er in eerste instantie niet zelf voor kiest maar de situatie er om vraagt, maar het kan ook een opluchting zijn en ruimte scheppen voor iets anders.
De onverwachte breuk
Wanneer je het einde van je relatie niet ziet aankomen en de ander begint hier ineens over, kan dit denk ik wel de pijnlijkste breuk zijn. Zeker wanneer je zelf nog veel vertrouwen hebt in de relatie en er veel positieve dingen uit haalt. Zo’n besluit van de ander zorgt er dan voor dat je je toekomstplannen moet loslaten en dat er een grote verandering in je leven plaatsvindt. Het kan er voor zorgen dat je het niet begrijpt, dat je je machteloos en wanhopig voelt naast de andere gevoelens die een relatiebreuk vaak met zich mee brengt.
De verloren vertrouwensbreuk
Vertrouwen is een sleutelwoord als het gaat om goede relaties. Over het algemeen willen mensen een relatie waarin zij zich veilig en vertrouwd kunnen voelen. Dit is alleen mogelijk als er sprake is van wederzijds vertrouwen. Gebeurtenissen als vreemdgaan en liegen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het vertrouwen een deuk oploopt en dit kan wantrouwen, onzekerheid en jaloezie tot gevolg hebben. Dit is geen goede basis voor een relatie. Je kunt vertrouwen zeker weer opbouwen maar dit heeft vaak wel tijd nodig en nieuwe ervaringen waaruit blijkt dat je elkaar kunt vertrouwen. Het gebeurt ook dat door gebrek aan vertrouwen een relatie beëindigd wordt.
Zo zullen er vast nog meer soorten relatie breuken zijn en zijn er talloze redenen waarom relaties over gaan. Hoe dan ook, het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en brengt allerlei gevoelens met zich mee. Al eerder schreven wij blogs over liefdesverdriet en relaties die eindigen. Je kunt er hier meer over vinden.
Wat voor relatie breuken heb jij doorgemaakt?
Geef een reactie