Over suiker wordt vaak een hoop gezegd. Daardoor kan het best lastig zijn om bedenken wat nou wel en niet goed voor je is. Zeker als je gevoelig bent voor eetproblematiek kan de angst rondom suiker een hoop teweegbrengen. Dat te veel toegevoegde suikers in je voedingspatroon niet gezond is, is duidelijk. Maar wat is te veel en hoe slecht is suiker werkelijk? Er worden zo veel verschillende dingen over gezegd. Ben jij de kluts inmiddels ook kwijt?
Is suiker verslavend?
Volgens een Deens onderzoek dat in 2019 is uitgevoerd, zou het effect van suiker op onze hersenen gelijk zijn aan dat van harddrugs. Dit werd getest door varkens suikerwater te laten drinken en te kijken hoe ze daarop reageerden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het beloningssysteem in de hersenen van de varkens sterk werd geactiveerd. Kortom; het suikerwater was lekker, voelde goed en daarom zouden de varkens meer willen. Zou dit bij mensen dan net zo werken? Is suiker net zo verslavend als harddrugs?
Louk Vanderschuren, hoogleraar Neurobiologie van Gedrag aan de Universiteit Utrecht, vindt van niet. Hij legt in een artikel op NU.nl uit dat je deze testen op varkens – die voor het eerst in hun leven suikerwater dronken – niet kan vergelijken met het effect dat het op mensen heeft. Ja, het beloningssysteem wordt beïnvloed, maar dat is niet vergelijkbaar met harddrugs. Bovendien is het is op zichzelf niet iets slechts, dat beloningssysteem. Ons lichaam is zo gebouwd dat wat goed is voor ons overleven, een positief effect heeft op ons beloningssysteem. Denk aan eten in het algemeen of het hebben van seks.
Nu zijn niet alle mensen over een kam te scheren. Niet iedereen voelt zich goed bij eten of bij seks. We zijn de oertijd allang voorbij, in de Westerse maatschappij is er eten genoeg en overleven gaat een stuk makkelijker. Maar over het algemeen klinkt het wel logisch dat ons lichaam met bepaalde beloningssystemen werkt die ons helpen voortplanten en overleven. Vanderschuren geeft aan dat geen mens zijn baan of relatie op het spel zou zetten om meer te kunnen eten, dus dat het daarom niet zo verslavend is. Toch vraag ik mij af: hoe zit het dan met eetstoornissen waar eetbuien een rol in spelen? Ik heb zeker wel alles op het spel gezet om die eetbui maar te kunnen hebben!
Zijn eetbuien een gevolg van suikerverslaving?
Ik vond mijn eetstoornis altijd al een hoop weg hebben van een verslaving. In de tijd dat ik anorexia had, was ik verslaafd aan de kick van het afvallen. Ik kreeg daar een onwijze energiestoot van. Hoe ongezond het ook was; door die adrenaline leek ik onvermoeibaar, ondanks mijn steeds verder zakkende gewicht. Toen ik last kreeg van eetbuien en boulimia ontwikkelde, leek die verslaving een ander vorm aan te nemen: eten. De extreem sterke drang naar eten. Als een junk had ik er alles voor over om die roes maar te kunnen voelen.
Hoewel een eetstoornis veel weg lijkt te hebben van een verslaving, is het niet simpelweg een verslaving te noemen. Het effect dat het eten op mijn beloningssysteem had, betekende vast iets voor de negatieve gedachtes die ik doorgaan over mezelf had. Maar de negatieve gedachtes waren er eerst. Mijn aanleg om een eetstoornis te krijgen, was er eerst. Mijn omstandigheden waren er eerst. Net zoals dat niet iedereen die op dieet gaat een eetstoornis krijgt, is het ook niet zo dat iedereen die suiker eet eetbuien krijgt.
Eetproblemen en voedingsadviezen
Suiker op zich is niet slecht voor je, maar een te veel aan suiker wel. Steeds meer mensen in Nederland hebben geen gezond voedingspatroon. Daarom wordt er veel geadverteerd en worden er veel voedingsadviezen gegeven om gezonder te leven. Hier kan minder suiker eten bij horen. Het is wel goed om te bedenken voor wie deze adviezen bedoeld zijn. Iemand met een eetstoornis heeft toch iets heel anders nodig dan iemand zonder eetstoornis.
Wat voor mij heel belangrijk is geweest in mijn eetstoornisherstel, is om eten niet als goed of slecht te bestempelen. Er zijn geen goede of slechte producten. Wel kan je te veel of te weinig van iets eten. Ben jij onzeker over wat wel of niet goed voor jou is? Raadpleeg dan eens een diëtist! Zeker als je gevoelig bent voor eetproblematiek is het raadzaam om niet zelf met eten te rommelen.
Toen ex-redactielid Hannah en ik een week lang de basis-eetlijst volgden en vervolgens met een diëtiste gingen praten, vroegen we ook aan haar waarom je per se een zoet en een hartig beleg moet nemen en welke tussendoortjes nou goed waren om te nemen. De diëtiste kon ons vertellen dat de eetlijst die je volgt bij eetstoornisherstel er ook op is gemaakt dat je angsten voor voeding onder ogen leert komen. De eetlijst is niet het perfecte soort eten, maar het is wel gewoon prima. Als jij later andere keuzes wilt maken – omdat dat beter voelt en niet vanuit angst – is dat helemaal aan jou. Maar ga ook die angsten en oordelen rondom eten aan! Dat is bij eetstoornisherstel juist zo belangrijk.
Wat is gezond?
Wat nou precies een gezond dieet is, is een lastig vraag omdat het voor iedereen kan verschillen. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld denken aan allergieën. Als jij ergens niet tegen kan, is dat niet gezond voor jou, maar voor een ander wel. Een vegetariër of veganist moet iets beter op bepaalde voedingsstoffen letten dan iemand die wel vlees en zuivel eet. Het ene lichaam gaat goed op het één en het andere op het ander. Daar zijn niet echt regels in. Zo ook voor suiker. Suiker kan prima binnen een gezond dieet passen. Niet te veel en niet te weinig. Zoals met alles. In balans.
Wat ik ook belangrijk vind om te noemen als we het over gezond eten hebben, is dat je eet met gezonde gedachten. Zonder angsten of sterke oordelen. Zonder zelfhaat of verdriet. En dat is waar een eetstoornis ook veel over gaat. Het gaat niet enkel over eten. Het gaat misschien wel juist niet over eten. Het gaat over wat je met jouw eetgewoontes weg probeert te drukken. Daar is ook aandacht voor nodig!
♥
Geef een reactie