Hulpverlening in de kinder- en jeugdpsychiatrie verloopt helaas niet altijd soepel. Om hier meer inzicht in te krijgen en oplossingen te zoeken, introduceerde Paul Gelissen in oktober 2023 zijn promotieonderzoek naar vastgelopen hulpverlening binnen deze sector. Paul onderzoekt bij het LUMC-Curium (Kinder- en jeugdpsychiatrie afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum) een nieuwe werkwijze om vastgelopen situaties weer in beweging te krijgen. Nu, een jaar later, is er een vervolg op dit onderzoek en jij kan (via online beeldbellen) daaraan bijdragen.
Wat verstaan we onder vastgelopen hulpverlening?
Vastgelopen hulpverlening kan ontstaan wanneer jongeren, ouders en hulpverleners niet meer weten hoe ze met elkaar verder moeten. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar is vaak een bestaande ernstige situatie die lange tijd niet verbetert of zelfs alleen maar erger wordt. Het betreft bijvoorbeeld situaties waarin al meerdere behandelingen geprobeerd zijn, die geen verbetering hebben gebracht. Of waarin jongeren, ouders en hulpverleners het met elkaar oneens zijn over wat er aan de hand is en wat daaraan gedaan moeten worden. Of dat die situatie zo heftig is dat er alleen nog maar aandacht is voor ‘crisismanagement’ en je niet meer toekomt aan het werken aan wat daarachter zit. Kortom: het is een situatie waarin duidelijk is dat de huidige aanpak niet werkt, maar waarin niemand het antwoord heeft op de vraag: hoe dan wel?
bron foto: fauxels
Jouw Verhaal Nu Centraal
Vastgelopen hulpverlening is ingewikkeld en voor iedereen anders: zowel in hoe het ontstaat als in hoe het eruit ziet. Dit maakt onderzoek doen naar dit onderwerp moeilijk en betekent dat de oplossing waarschijnlijk ook complex en uniek is. Toch proberen we met het project ‘Jouw Verhaal Nu Centraal’ een werkwijze te ontwikkelen dit bij dit soort situaties kan helpen. Dit doen we in co-creatie. Met andere woorden, niet alleen onderzoekers, maar ook een projectteam van jongeren, ouders en hulpverleners denken en bouwen mee aan deze oplossing. Lees hier meer over de verschillende onderzoeks- en ontwerpstappen die we nemen om tot de werkwijze te komen.
Uitgangspunten
Vastgelopen hulpverlening is moeilijk voor alle betrokkenen: voor zowel de jongere en het gezin, maar ook voor de hulpverleners is het een frustrerend en hulpeloos gevoel wanneer de situatie niet vooruit wil komen. Hoewel we deze situatie in de praktijk helaas vaak genoeg tegenkomen, is er weinig onderzoek naar gedaan en zijn er vrijwel geen oplossingen voorhanden. Terwijl het juist in deze situaties belangrijk is om (weer) hoop en perspectief te kunnen ervaren.
Bij het zoeken van oplossingen voor complexe situaties, zijn we vaak geneigd om terug te vallen op bestaande kennis en expertise. Maar juist in deze situaties is dat vaak al meerdere keren geprobeerd en heeft dat niet geholpen. In dit project werken we daarom vanuit volgende uitgangspunten:
1) Verhaal en wensen van jongere en gezin als uitgangspunt van de behandeling;
2) Gelijkwaardige samenwerkingsrelatie tussen jongere, gezin en hulpverlening;
3) Herstel van de relatie met- en het vertrouwen van de jongere en het gezin;
4) Ervaringsdeskundigen een integrale rol bij dit proces.
Het vervolgonderzoek
Op basis van interviews die het afgelopen jaar zijn afgenomen, is een ontwerpschets opgesteld voor een nieuwe werkwijze. Team Jouw Verhaal Nu Centraal is op zoek naar jongere en ouders die zelf zijn vastgelopen in de jeugd-GGZ, om mee te denken over hoe deze schets te verbeteren.
De focusgroep komt online bij elkaar via Microsoft Teams en het gesprek zal twee uur duren; van 19:00 tot 21:00 uur. De data opties zijn 25 of 27 november en er is een deelnamevergoeding van 30 euro.
Voor meer informatie over (meedoen aan) dit onderzoek, kan je mailen naar jvnc@lumc.nl
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie