Verwachtingen?

”Dat weet hij toch zelf ook wel?” zei een vriendin van me laatst verontwaardigd, na een emotioneel gesprek. Haar vriend had weer eens iets ”geflikt”. In haar ogen dan, want met een beetje inlevingsvermogen, denk ik eigenlijk dat hij -nu nog steeds- geen idee heeft dat hij haar heeft gekwetst.

Toch gaat zij nu zitten wachten, tot hij zijn excuses komt aanbieden. Hij moet het immers maar begrijpen, vindt ze. Zo gaat het vaker. We verwachten van iemand dat diegene wel begrijpt wat je bedoelt, wat je wil, of wat je vindt. En als dat dan niet zo blijkt te zijn, zijn we verontwaardigd. Of erger: boos, verdrietig, teleurgesteld… 

Kon die ander echter wel weten wat je bedoelde, zonder dat je het hem had verteld? Je verwacht van wel, je wil heel graag van wel en je hoopt van wel, maar zeker weten doe je het niet. Door een verkeerde verwachting kan een hoop ellende ontstaan.

Nog een voorbeeldje: een vriendin van mijn moeder heeft het zwaar. Ze zit met haar handen in het haar want haar puberzoon drijft haar regelmatig tot wanhoop, zo vertelt ze. Hoe dat komt? ”Nou, bijvoorbeeld, als ik hem vraag om te stofzuigen. Dan doet hij dat pas ná het avondeten. Hij begrijpt toch ook wel dat als ik dat vraag, hij het NU DIRECT moet doen?” Nee, dat begrijpt hij niet want een jong jongensbrein is niet ingesteld op huishouden. Je kan niet verwachten dat iedereen hetzelfde begrijpt (/weet/kan/vindt/doet/denkt) als jij, vooral niet als je het er niet bij vertelt.

Niet alleen in contact met anderen kunnen verwachtingen je tekort doen. Ze kunnen ook op individueel vlak flink in de weg staan. Bijvoorbeeld wanneer je verwacht dat het zonnig warm weer gaat zijn op je vrije dag, maar het op de dag zelf opeens de hele dag bewolkt blijft. Of wanneer je verwacht dat je treinen netjes op elkaar aansluiten, maar dat niet zo blijkt te zijn. Dat kan flink chagrijnig maken.

Je hebt de verwachting dat iets op een bepaalde manier gaat lopen, maar dat blijkt niet zo. De realiteit is anders dan je dacht. Het is dan vaak gemakkelijker en verleidelijker om de realiteit de schuld te geven en hier tegenaan te schoppen, dan te erkennen dat je verwachting niet overeen komt met wat de realiteit is. Maar helaas kost deze eerste manier wel een hoop meer energie en nare gevoelens.

Je zou jezelf een hoop energie, teleurstelling, verdriet, woede en nare situaties besparen wanneer je je zou ontdoen van al je verwachtingen. Misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer de komende tijd toch eens wat liever voor jezelf te zijn door op de volgende punten te letten:

 Niet iedereen begrijpt/weet/kan/vindt/doet/denkt hetzelfde als jij.

Vertel/vraag dus precies wat je wilt vertellen/vragen. Verwacht niet dat de ander dat wel kan invullen want dan loop je een risico. Anderen kunnen niet in jouw hoofd kijken, en op deze manier weet je zeker dat je goed wordt begrepen. 

Vergeef situaties. Wanneer iets niet is zoals jij had verwacht, dan is dat nu eenmaal zo. Steek je energie in nieuwe plannen in plaats van schoppen tegen die realiteit, want dat heeft toch geen zin.

Heb jij in het dagelijks leven veel verwachtingen van jezelf en anderen?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

3 reacties op “Verwachtingen?”

  1. Vooral bij mezelf ja…..
    En bij anderen vooral dat ze doen wat ze moeten doen, dus zegmaar goed hun best doen voor een opdracht (school bijvoorbeeld)

  2. Ja, bij anderen wel vaak, gewoon van die kleine dingetjes die er toch niet toe doen… Ik denk dat ik er gewoon zo een probleem van maak omdat ik ook altijd eisen aan mezelf stel die vaak niet eens kan waarmaken.

  3. Ontdoen van al je verwachtingen? Dat lijkt me nu ook weer niet nodig, is wel erg zwart-wit…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *