Vetpercentage van je lichaam

Ik krijg regelmatig vragen over wat een gezond vetpercentage is en of als je veel sport, hier dan verschil in zit. Bij deze daarom een blog over het vetpercentage van je lichaam. Bij het bepalen van een gezond gewicht wordt vaak ook gekeken naar het vetpercentage van je lichaam. Bij het berekenen via de BMI wordt namelijk alleen rekening gehouden met je leeftijd, geslacht en lengte. Hier wordt niet gekeken naar de samenstelling van je lichaam. Het bepalen van je vetpercentage kan om die reden een indicatie zijn van je lichaamssamenstelling.

Hoe bereken je een vetpercentage?
Er zijn verschillende manieren om je vetpercentage te bepalen. Zo is er een onderwatermethode waarbij op een vrij nauwkeurige manier je lichaamsvet wordt bepaald. Dit kan zo bepaald worden omdat vet een sterk drijvend vermogen heeft.

bron foto

De impendantiemeting meet het vetpercentage door middel van een zwakke electrische stroom. Dit gaat of van hand naar hand of van voet naar naar voet. Deze metingen zijn niet zo betrouwbaar omdat als je vochtige handen of voeten hebt of veel eelt dit de uitkomst kan beïnvloeden.

De huidplooidiktemeting meet op verschillende plaatsen de dikte van je huidplooi. Dit kan echter bij verkeerd gebruik ook snel een verkeerde waarde geven.

De functie van vet in je lichaam
• Vet heeft verschillende functies in je lichaam. Zo levert vet uit voeding energie aan je lichaam. Vetweefsel is opslag voor energie maar dient ook voor bescherming van je belangrijke organen. Dit vet wordt ook wel visceraal vet genoemd. 

• Vetweefsel is mede verantwoordelijk voor de aanmaak van hormonen, denk aan het hormoon leptine bijvoorbeeld. Dit hormoon remt je eetlust.

Vetpercentage vrouwen en mannen
Voor mannen gelden andere streefwaarden dan voor vrouwen. Vrouwen hebben namelijk een andere lichaamssamenstelling, zij hebben in verhouding een hoger vetpercentage en mannen juist een hogere spiermassa.

De streefwaarden voor mannen ligt tussen de 10%-20% en voor vrouwen is dat tussen de 20%-30%. Als je ouder bent veranderen echter deze streefwaarden. Bij toppsporters kunnen de streefwaardes lager zijn, maar je kan dus ook een ongezond laag vetpercentage hebben. De gevaren daarvan zijn divers, maar denk bijvoorbeeld aan vruchtbaarheidsklachten bij vrouwen. Ook ben je een belangrijk deel van je reserves kwijt. Bij ziekte kan je lichaam dan bijvoorbeeld de benodigde energie gaan halen bij je spieren, waardoor je dus belangrijke spiermassa kwijt raakt. Daarbij kan een te laag vetpercentage mede verantwoordelijk zijn voor een verminderde weerstand.

Vetpercentage en een eetstoornis
Doordat een te laag vetpercentage vaak hand in hand gaat met een te lage energie inname, heeft je lichaam honger. Je kan dan bijvoorbeeld eerder last krijgen van eetbuien. Bij het opbouwen naar een gezond gewicht zie je ook wel dat er wel gewichtstoename is maar dat het vetpercentage toch nog te laag is. Om die reden wordt er ook gekeken naar je lichamelijke conditie om te bepalen of je al een gezond gewicht hebt bereikt.

bron foto

Vetpercentage: Feiten en fabels

• Heb je een laag vetpercentage, dan betekent dit dat je een goede vetverdeling hebt.
Fabel: Je vetpercentage is een indicatie. Het zegt echter niets over de hoeveelheid vet in je buikholte. Daarom wordt er ook gekeken naar je middelomtrek

• Top sporters hebben weinig tot geen orgaanvet
Fabel: ook topsporters hebben een laagje vet rondom hun organen

• Te veel orgaanvet is niet gezond
Feit: Te veel orgaanvet brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, denk aan hart – en vaat ziekten

• Met buikspieroefeningen verbrand je met name je buikvet
Fabel: Met buikspieroefeningen train je je spieren waardoor ze steviger worden maar je kan er niet plaatselijk vet mee verbranden

• Heb je veel onderhuids vetweefsel, dan heb je automatisch ook veel orgaanvet
Fabel: Iemand met veel onderhuids vet hoeft niet per definitie een te hoog visceraal vet gehalte te hebben

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

10 reacties op “Vetpercentage van je lichaam”

  1. Vraagje:
    Er staat dat bij opbouwen naar een gezond gewicht, het vetpercentage te laag blijft, hoe komt dit? En herstelt zich dit dan nog na een tijd, en zo ja door wat precies?
    Kan dit de reden zijn dat het hongervoel groot blijft bij herstel na ondergewicht?

    Danku!

  2. Bij mij in de sportschool staat juist dat een vetpercentage tussen de 21.7 en 35 normaal is bij vrouwen vanaf 20 jaar. Blijkbaar zijn hier de meningen over verdeeld.

    Je kan dus als je net op gezond gewicht zit omdat je moet aankomen ook een te hoog of te laag vetpercentage hebben en dan alsnog te dik of te dun in verhouding zijn?

    Ik heb jaren geleden een vetpercentage gehad waarbij ik een procent te hoog zat. Is dat heel slecht? Ik had wel een gezond gewicht maar toen had ik eetbuien.

  3. @Dorie,

    ik weet het niet precies hoor, maar ik denk dat ze bedoelt dat vet niet zo makkelijk aangevuld wordt aangezien het een ‘reserve’ is.

  4. hmm vreemd. Mijn vetpercentage is laatst gemeten bij de fysio. Het was 23% en de fysio zei dat het wel erg aan de hoge kant is en dat het beter is om te streven naar 18-20%.

  5. @just an ordinary girl: luister aub niet naar je fysio. Je vetpercentage is juist prachtig! Overal op internet vind je andere dingen, maar allemaal hebben ze als ondergrens bij vrouwen 20 of 21%. Dan zit jij met je 23 echt heel mooi. Je fysio wil je richting ondergewicht krijgen, dat vind ik echt heel raar en stom. Niet naar luisteren!

  6. Hoe zit het bij ondergewicht maar tegelijkertijd wel een gezond vetpercentage (21-22%)? Ben je dan eigenlijk ook niet gewoon op “gezond gewicht”?
    Er staat nu alleen maar info over een te laag vetpercentage bij herstel maar bij mij is t dus gewoon normaal. Ik had voor m’n ES ook al ondergewicht trouwens. & m’n menstruatie kwam ook al rap terug..
    Ik vind dit best een ingewikkeld punt in m’n herstel :/

  7. @XX
    Nee dan zit je nog niet op een gezond gewicht, want een vetpercentage is maar een percentage. Het zegt niets over je massa, in kilo’s. Een bepaalde hoeveelheid vet is gezond. In vet worden bijvoorbeeld hormonen opgeslagen die je na de menopauze niet meer aanmaakt, maar dan nog wel nodig hebt voor bijv. je botgezondheid.

    Als je een erg lage massa hebt van vet en spier (je hebt dan ondergewicht en van beide te weinig) kan je vetpercentage hoger uitvallen omdat je ook heel weinig spier hebt. Als je een kilo massa hebt waarvan de helft vet en de helft spier is het vetpercentage 50 %. Als je 10 kilo massa hebt met de helft vet en de helft spier is het vetpercentage nog steeds 50%, maar wanneer dit op je lichaam zit heb je dus wel meer vetmassa (want meer kilo’s vet). Daarom is het bij bepalen van een gezond ‘gewicht’ belangrijk om naar meerdere dingen te kijken 🙂

  8. Kan je een gezond gewicht hebben en een te hoog vetpercentage? Volgens de meting bij de fysio was dat bij mij nl het geval. Heb overigens wel begrepen dat het meten van je vetpercentage vaak onnauwkeurig is. Anyway, ik voelde me er heel naar over. Was nl net uit behandeling. Eindelijk op setpoint gewicht (wat een hele strijd was). Heb er dus verder niks mee gedaan, maar vond het wel naar.

  9. Hmm, interessant.
    Mijn vetpresentage is x% maar ik heb wel een gezond gewicht.
    Betekend dit dat mijn lichaam een hogere streef heeft en ik dan toch nog wat moet aankomen?

  10. Vandaag mijn Vetpercentage laten meten en dat was 3%. Ik ben hersteld van anorexia, eet echt veel, maar sport en beweeg ook erg veel. Hoe kan ik op een gezonde manier mijn Vetpercentage omhoog krijgen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *