Video: 5 tips bij eetbuien

Inmiddels heb ik al aardig wat blogs geschreven over eetbuien en wat mij daarbij heeft geholpen. Het leek me ook wel leuk om hier een keer wat over te vertellen in de vorm van een video. In deze video geef ik dan ook vijf tips tegen eetbuien. Ik vertel hier onder andere bij wat mijn ervaringen zijn met eetbuien en wat je er zelf tegen kunt doen. Ik hoop dat jullie het een leuke video vinden en er iets aan hebben. 

Mocht je naar aanleiding van deze video vragen hebben, stel deze dan gerust onder deze video en dan zal ik ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

17 reacties op “Video: 5 tips bij eetbuien”

  1. Hele fijne video!

  2. Het zijn idd wel een beetje dé tips, die je vaker hoort. Maar d.m.v. een video dringt het denk ik nog wel meer tot mensen door

  3. Om eens een ander licht op potentiële oorzaken van eetbuien te laten schijnen: ikzelf ben van mijn eetbuien af gekomen door te stoppen met exorfinen en suiker eten. Exorfinen zijn een soort morfine-achtige stofjes, die je lichaam aanmaakt op het moment dat je exorfinenrijk voedsel niet goed kunt verteren. In mijn geval gluten, lactose en soja. Het was heel erg moeilijk om ermee te stoppen – en ik heb er vier jaar over gedaan om van die verslaving af te komen, maar het is me gelukt. Ik heb, toen ik na 2 weken van de ontwenningsverschijnselen (waaronder enorme eetdrang) af was, nooit meer trek gehad in één van de producten die ik kennelijk niet verteer – en ik heb ze dus ook nooit meer gegeten. Dat terwijl ik diagnoses boulimia en BED heb gehad (ook anorexia trouwens, maar dat was in een andere periode) en daarvoor in een kliniek gezeten heb. Nooit is tijdens mijn behandeling duidelijk geworden waarom ik eetbuien had. Ik ben heel dankbaar dat ik het nu wel weet en een jaar volledig eetbuivrij ben.

    Zeker in de alternatieve medische wereld is tegenwoordig al veel meer consensus over verslavingsgevoeligheid van voedsel (o.a. suiker). Daarom zou ik Sandra’s eerste tip willen aanvullen, voor degenen bij wie het past: Zorg voor een normaal en regelmatig eetpatroon, maar kijk daarbij ook naar het soort voedsel dat je eet.

    Dit geldt ongetwijfeld niet voor iedereen, en het lost achterliggende oorzaken op het emotionele vlak echt niet op. Mocht het meespelen in het behoud van een destructief eetpatroon, dan helpt het je misschien. Hoe dan ook wilde ik jullie deze kijk niet onthouden. Vind je het niets en geloof je er niet in: prima, Voor jou is er ongetwijfeld iets anders dat wel helpt – en ik hoop echt dat je snel ontdekt wat dat is 🙂

  4. dank je wel Sandra!
    Het moeilijkst vind ik als boulimia patient dat ik hulp zocht en probeerde niet te compenseren en gewoon te leren eten. niks over te slaan…….uiteindelijk kwam ik aan en aan en aan. Mijn lichaam kon het niet aan. Misschien was het ook de stress door de angst aan te komen, maar het ging mis. 1 ding wat later wel langere tijd goed bleef gaan was dat ik redelijk gelijk bleef maar dat was niet wat ik werkelijk wou. Ik bedacht dat als ik eerst maar eens op een goed gewicht zat ik dan op dat moment ook gelijk zou kunnen blijven en op dat punt blijf ik nu dus hangen. Niet meer af kunnen vallen omdat ik ook niet meer gestoord met eten om wil gaan maar ook niet meer af kunnen vallen en dus nog 20 kg teveel weeg. Ik blijf het lastig vinden dit dan maar gewoon te leren accepteren. Temeer ook omdat ik te veel lichamelijke klachten heb waar gewichtsreductie verstandig bij zou zijn.

  5. Anoniem, ik geloof zeker dat suiker verslavend werkt. In de periodes dat ik suiker wegliet ging het snaaien echt beter.

  6. Waardevolle video, dankje Sandra.

  7. Wat een mooie video Sandra! Heel bijzonder om de woorden die je normaal gesproken alleen leest nu ook daadwerkelijk te horen. Op deze manier lijkt het net alsof de boodschap beter tot je doordringt & langer blijft hangen. Kortom, erg waardevol! =)

  8. Fijne Video, Sandra!

  9. Lieve Sandra, dank je wel voor je bijdrage, ik wilde even zeggen dat ik je heel dapper vind. Ik ben blij dat je betrokken bent geraakt bij proud2bme en dat je je inzichten wilt delen. Moedig van je om een video te maken. Het zijn bekende tips, maar wel goede.

    @ Anoniem; helemaal met je eens! En wat goed verwoord. Suiker en koolhydraten zijn vaak grote boosdoeners. Voor mij zijn het in ieder geval flinke triggers die doorslaan met eten mede veroorzaken. Door de suikers krijg ik bovendien met een onstabiele bloedsuikerspiegel te maken wat grote problemen geeft. Ieder lichaam is anders, precies wat je zegt. Ik kan zelf niet tegen brood, hoewel ik het ontzettend lekker vind, is brood voor mij heel verslavend en een grote trigger. Ik kan met brood en beschuit e.d. haast niet stoppen. Terwijl ik met een portie havermout wél kan stoppen en dit ook veel gezonder voor mijn lichaam is. Ik maak tegenwoordig mijn eigen lasagne zonder vlees en zonder pasta, en daar merk ik ook groot verschil in dat ik dan beter kan stoppen en later ook niet doorsla omdat er geen pasta in zit, want pasta = zetmeel = suiker dat heel snel wordt opgenomen. Bij mij werkt dat verkeerd. Ik kan eigenlijk geen rijst, aardappelen en pasta eten. Dus helemaal eens met wat je zegt; het soort voeding wat je eet kan absoluut invloed hebben op eetbuien. Ik ben heel dankbaar dat er een paar dingen zijn die ik weet over mijn lichaam waar het beter op reageert. Jammer dat er in klinieken dus zoveel verplichte voeding waarvan het barst van de suiker en koolhydraten op het menu staan, ik zou graag wat meer mogelijkheden voor gezondere alternatieven zien die kunnen worden aangepast op het individu. Voor mij zouden verplichte boterhammen en pasta en aardappelen funest zijn. Havermout, groenten, wat fruit, e.d. gaat veel beter. Omdat ik toch erg van beleg hou verzin ik daar andere mogelijkheden voor. Zo snij ik bijvoorbeeld een banaan in plakjes en smeer er pindakaas op. Het blijft een beetje zoeken naar de juiste weg zolang ik de onderliggende problemen van mijn eetstoornis nog niet heb kunnen oplossen. Maar er zijn zeker dingen die medewerken ten goede.

  10. Leuk en sterk dat je ook een keer een eigen video maakt Sandra! 🙂

  11. Nuttige tips, Sandra! Deze dingen hebben mij zeker geholpen de eetbuien te verminderen.
    Wat bij mij soms ook werkte is de eetbuien proberen uit te stellen. Als je de drang tot een eetbui voelt toenemen kun je proberen er niet direct aan toe te geven, maar proberen de eetbui een x aantal minuten uit te stellen. Heel vaak zakt de spanning na verloop van tijd en neemt de drang ook af. In de tussentijd kun je dan proberen afleiding te zoeken. Hoe vaker je dit probeert, hoe langer je op een gegeven moment je eetbuien kunt uitstellen en zelfs voorkomen.

  12. Dank je wel Sandra voor je tips. Het is allemaal wel bekend moet ik zeggen maar in de praktijk is het erg lastig. Voornamelijk omdat ik ook moeder en huishouder ben. Ik ben dus diegene dat boodschappen moet halen en voor het dagelijks eten mot zorgen. Daarnaast heb ik pech dat ik hier in de buurt geen hulp kan krijgen. Het dichtst bij ligt ongeveer 1 uur rijden van ons vandaan en dat ik combinatie met mijn kind van 3 jaar is niet haalbaar voor mij. Ik heb in Nederland voor de rest geen familie (alleen van mijn man kant en die begrijpen mijn probleem niet al weten ze wel over).
    Als volwassene vrouw die ook nog de gezin draaiende moet houden vind ik het erg lastig van mijn verslaving af te komen. Ik zie dat ik er nog blijf hangen omdat voor mij een soort van troost betekend naar en zware dag. Ik verlang naar die moment waar ik mijn zelf laat gaan en ik voel dat ik het verdiend. Heel gek want eigenlijk maak ik mijn zelf ziek wat weer niet voordelig voor mij is.. maar tja.. in dat moment denk je alleen “laat me maar.. ik ben zo braaf geweest vandaag”. Daarom ben ik extra streng voor mijn zelf de volgende dag en zo gaat het maar door.. het is een cirkel waar ik maar niet vanaf kan komen. Ik wil graag een eigen blog beginnen om taboes te breken. Want het bestaat zo’n imago van mensen met eetstoornissen waar ik mij niet kan identificeren. Het heeft voor mij niet met mijn lichaam te maken maar met andere issues zoals het omgaan met anderen, val angst, acceptatie, etc.. Als wij dit bespreekbaar kunnen maken zou tenminste de isolatie van mensen met ons soort problemen minder worden. Ik wil mijn blog gebruiken als afleiding en ondersteun. Schrijven is een aangeboren passie in mij. Zelfs in de donkere dagen is de enige licht in mijn leven: lezen en schrijven. Ik ga het proberen als vul ik me erg onzeker. Duim omhoog voor diegenen dat het blijven proberen en niet op geven. Ik geef het nooit op… ik ga mijn leven verbeteren. Ik wil het.

  13. Sandra, ik vind jou zo’n goede aanwinst voor Proud2Bme! Je blogs en filmpjes zijn zo waardevol (nuttig, herkenbaar, helpend) en je lijkt me ook gewoon een heel leuk mens. Dat wilde ik even kwijt 🙂 Ga zo door!

  14. Ik vind het mooie tips, ook al heb ik zelf geen eetbuien gehad. Er komen ook hele mooie reacties uit die het lezen waard zijn.

    xx

  15. Ook ik vind jou een superaanwinst voor Proud2bme, Sandra! Bedankt 🙂 x

  16. Waauw wat een mooie video meid!! X

  17. Ik vind het zo ontzettend moedig en knap dat je zo open over een probleem praat, op internet, waar zo veel zich voor schamen. Ik vind je openheid hierin heel inspirerend. En echt belangrijk omdat het taboe doorbrekend is. Het is voor mij makkelijker me kwetsbaar op te stellen als ik de kwetsbaarheid van anderen hier in zie. Ik vind het heel fijn te weten, dat ik niet de enige ben. En heel bemoedigend, te weten dat jij hier zo erg last van hebt gehad en er vanaf bent gekomen. Als jij het kunt, waarom zouden wij het dan ook niet kunnen! Dus dankjewel Sandra, voor deze video!
    @anoniem: ik herken dit, geen suiker eten helpt mij ook. Niet omdat ik het mezelf ontzeg, maar omdat ik mezelf ermee bescherm. Er zijn tips en algemene behandelwijzes die voor veel mensen werken. Maar uiteindelijk is ook iedereen een individu en heeft iedereen misschien net iets anders nodig op sommige punten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *