Ongeveer vijf miljoen Britten kampen ooit in hun leven met een depressie. Daarnaast zijn er ook heel veel Nederlandse mensen die hiermee te maken krijgen. Volgens een nieuw onderzoek ligt het geheim naar geluk al bij het eten van een broodje tonijn of kabeljauw. Op die manier kun je met voeding namelijk al invloed uitoefenen op je stemming. Maar dit geldt wel alleen voor vrouwen. Vrouwen die minstens twee keer per week vis eten, hebben 25% minder kans op een depressie dan wanneer dit niet op het menu staat.
Dit blijkt uit een onderzoek van het Menzies Research Instituut uit Australie, die tijdens een periode van vijf jaar meer dan 1.400 vrouwen en mannen van 26 tot 36 jaar volgden. De deelnemers hielden een eetdagboek bij waarin zij schreven wat zij aten, waaronder dus ook verschillende soorten vis. Gegevens over geestelijke gezondheid werden ook bijgehouden. Er bleek een verband te zijn tussen het eten van vis en depressie. Zelfs na de correctie voor factoren als gewicht, beweging, roken, alcoholconsumptie, beroep en opleidingsniveau.
Vrouwen die eens per week vis aten, hadden 6% minder risico op een depressie en vrouwen die twee keer per week vis aten, bleken zelfs 25% minder kans te hebben. Bij mannen werd geen directe link gevonden tussen het eten van vis en depressieve symptomen.
Dat mannen en vrouwen ook hierin van elkaar verschillen is duidelijk, maar de wetenschappers weten nog niet wat de reden hiervan is. Wellicht komt dit door de omega-3-vetzuren in vis en de combinatie hiervan met vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron die het brein ondersteunen en zorgen dat het goed kan functioneren. Het verschil kan ook liggen in dat mannen hun omega-3-vetzuren meer halen uit andere producten, zoals vlees.
Bron: American Journal of Epidemiology & dailymail.co.uk
Eet jij vaak vis?
Geef een reactie