Vocht vasthouden door braken

Braken brengt veel consequenties met zich mee. Je lichaam functioneert namelijk het beste wanneer deze goed gevoed en verzorgd wordt. Wanneer dit niet het geval is wordt je lichaam uit balans gebracht en krijg je hier last van. Braken is een voorbeeld van hoe je je lichaam erg uit balans brengt. Bij braken verlies je veel vocht in de vorm van maagsap. Gevolgen hiervan zijn het vasthouden van (grote hoeveelheden) vocht en een verlaagd kalium.

Vocht vasthouden
Je lichaam heeft een vochtbalans. Er gaat evenveel vocht in het lichaam als eruit. Als je ineens meer gaat drinken dan herstelt het lichaam zijn balans binnen 48 uur. Er is echter een aantal uitzonderingen op deze regel:
♦ Voordat je ongesteld wordt hou je ongeveer 1-4 liter vocht vast;
♦ Langdurig braken en laxeren;
♦ Langdurig vasten.

Doordat je veel vocht verliest met braken, raak je uitgedroogd. De medische term voor uitgedroogd zijn is dehydratie. Doordat je uitgedroogd bent, zit er minder bloed in je bloedvaten. Er gaat ook minder bloed door de nieren en dat voelen de nieren. Deze activeren een systeem dat via een heel aantal stofjes achter elkaar ervoor zorgt dat aldosteron geproduceerd wordt. Aldosteron is een hormoon dat in de nieren zorgt dat natrium (=zout) wordt opgenomen.

Je nieren maken per dag liters voorurine. Dit is niet de urine die je uitplast. Uit de voorurine haalt de nier de belangrijke stoffen die niet verloren mogen gaan weer terug het lichaam in. Samen met die stoffen ook vocht, want anders zou je heel snel al je vocht verliezen. Wanneer je lichaam dat allemaal heeft gedaan gaat het overige vocht naar je blaas en dat plas je uit. Om het vocht wat in je voorurine zit weer terug op te kunnen nemen in je lichaam is er natrium nodig. Water en natrium gaan namelijk grotendeels samen van de voorurine weer terug het lichaam in.

Aldosteron zorgt ervoor dat er veel natrium terug wordt opgenomen door de nieren. Samen met het natrium dus ook water en dit resulteert erin dat je vocht (= water) gaat vasthouden, bijvoorbeeld in je enkels. Naast braken zorgt ook laxeren voor uitdroging en dus een verhoogd aldosteron, dus vocht vasthouden.

Te laag kalium
Kalium is een stofje in het bloed dat betrokken is het aanspannen en ontspannen van spieren. Wanneer je veelvuldig braakt dan gebeuren er eigenlijk twee dingen.

Als eerste, zoals hierboven ook staat beschreven, verhoogt het aldosteron. Aldosteron zorgt ervoor dat natrium terug wordt opgenomen door de nieren in het lichaam, maar dit kan alleen doordat natrium wordt uitgewisseld met kalium. Dus wanneer natrium wordt opgenomen, wordt kalium uitgescheiden in de voorurine en komt uiteindelijk in de urine terecht.

Een ander mechanisme heeft te maken met de pH van je lichaam. pH is de zuurtegraad. pH wordt niet alleen in de geneeskunde gebruikt maar ook in andere delen van de wetenschap. Cola is bijvoorbeeld heel zuur en heeft een lage pH, wasmiddel is basisch en heeft een hoge pH. Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Je lichaam heeft ook een bepaalde pH waar hij het beste op werkt. Wanneer je veelvuldig braakt verlies je maagsap, dit maagsap is ook zuur. Dat proef je ook als je hebt gebraakt, het is heel vies.

Doordat je echter veel zuur maagsap verliest wordt je lichaam minder zuur, dus basisch, en de pH van je lichaam stijgt. Dit heet alkalose (= moeilijke medische term). Je lichaam wil dit compenseren door weer wat zuurder te worden. Een van de manieren om dit te doen is om een bepaald stofje los te laten uit de cellen. Dit stofje kan echter alleen maar uit de cel op het moment dat kalium de cel weer in gaat. Het kalium zit dan nog wel in je lichaam maar niet meer in je bloed, waar het gemeten wordt. Doordat beide mechanismen werken krijg je een te laag kalium.

Een te laag kalium is erg gevaarlijk. Omdat kalium zorgt voor aanspanning en ontspanning van spieren kan dit ook ervoor zorgen dat de hartspier niet goed meer werkt. Dit kan resulteren in afwijkingen op het hartfilmpje en hartritmestoornissen. Dit is heel gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn.

Ik ben zelf, zoals jullie misschien ook in mijn andere blogs lezen, iemand die heel graag dingen wil begrijpen. Doordat ik dingen begrijp kan ik ook beter relativeren en motiveren. Het is voor mij in de tijd een hele belangrijke steun geweest om te weten hoe dingen in mijn lichaam werkten en hoe ik die door destructief gedrag uit balans bracht. Ik kon daardoor zelf bedenken waarom het niet goed was voor mij en dat motiveerde mij er iets aan te doen.

Braken is gevaarlijk en kan bovendien nog tot veel meer lichamelijke klachten leiden. Gelukkig zijn veel klachten ook omkeerbaar, mits je er op tijd bij bent. Wacht niet te lang, elke dag die je eerder stopt is mooi meegenomen. Wanneer het niet lukt om zelfstandig te stoppen is het goed om samen met iemand te kijken hoe dit kunt afbouwen.

Ginger

Geschreven door Ginger

Reacties

9 reacties op “Vocht vasthouden door braken”

  1. Erg interessant om te weten hoe dat nou werkt in je lichaam, bedankt!

  2. Vocht vasthouden door langdurig braken, zo herkenbaar.. Leven boulimia..

  3. Wat de f#..? Hou je 1-4 liter vocht vast voor je ongesteld wordt?! Wat veel! Ik wist wel dat je gemiddeld dan wat zwaarder bent, maar 1-4 liter vind ik best veel! Verder een hele interessante en informatieve blog!

  4. Heel erg interessant en vooral fijn dat het in begrijpelijke taal wordt uitgelegd. Ben zelf verpleegkundige en snap je behoefte om dingen te willen begrijpen en te verklaren 🙂
    Ik wist inderdaad ook niet dat je met ongesteld worden 1-4 liter vocht vasthoudt, Dat is de reden dat ik me vaak zo opgeblazen voel. En met alle ongemakken die erbij komen kijken maakt dat het voor mij extra moeilijk om ongesteld te zijn…

  5. Goed uitgelegd maar hoe zit het met als je voor een verstopping een keer met bv. X praep moet laxeren (dus niet langdurig)? En verder altijd magrocol moet gebruiken omdat je darmen niet zo geweldig werken. Hou je dan ook makkelijk vocht vast?

    En nouja natrium als die te laag is dat kan ook gevaarlijk zijn voor het hart

  6. @RosieV

    Te laag natrium kan vooral gevaarlijk zijn voor je hersenen (ivm hersenoedeem) en onherstelbare zenuwschade als natriumwaardes te snel gecorrigeerd worden

  7. Heel herkenbaar, dat de werking van je lichaam begrijpen helpt om voor jezelf te zorgen. Hier ook een geneeskundestudentje dat dag na dag versteld staat van hoeveel wonderbaarlijke processen er in ons lichaam afspelen. Sterk dat je dit ook zo duidelijk kan uitleggen in ‘gewone mensentaal’.

  8. Wat fijn uitgelegd! Iets verhelderend dan de standaard uitleg over vocht vasthouden.

  9. Ik ben nu 48 uur gestopt met braken, heb mijn voedingsinname scherp naar beneden bijgesteld omdat ik anders simpelweg de stap niet durfde te nemen en ben 6!!!!kg aangekomen in 2 dagen

    Kan je dus ook vocht vasthouden NA het braken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *