In de reclamefolders zie je vaak ook advertenties voor voedingssupplementen. Maar voor wie zijn deze bedoeld? En heeft iedereen die nodig? Vandaag een blog om hier wat meer over te weten te komen.
Voedingssupplementen zijn vitamines en mineralen die te koop zijn als aanvulling op je dagelijkse voeding. Je kunt ze vinden in tabletvorm of in een capsule, maar ook als drankje of als kauwtablet. Er zijn een heleboel verschillende soorten te verkrijgen. Zo zijn er supplementen op de markt speciaal voor vrouwen, voor ouderen en ook voor kinderen. Belangrijk om te weten is dat voedingssupplementen nooit een gewone voeding kunnen vervangen, maar puur dienen als aanvulling op de dagelijkse voeding.
Voor wie?
Bepaalde doelgroepen hebben aanvulling in de vorm van supplementen nodig. Denk aan vrouwen die zwanger willen worden. Zij krijgen als advies om foliumzuur (B11) en vitamine D te slikken. Maar ook ouderen wordt geadviseerd om extra vitamine D te slikken.
Soms worden er ook vitamines aangeraden aan bepaalde groepen mensen die bijvoorbeeld te eenzijdig eten of erg zijn afgevallen. Ook bij maag/darmproblemen kan de opname van vitamine B12 verminderd zijn en kan een aanvulling als advies gegeven worden. Voor veganisten is het advies om extra vitamine B12 te slikken, omdat deze vitamine alleen in dierlijke voedingsmiddelen voorkomt.
Minimum/Maximum
Bepaalde vitamines hebben ook een maximum waarde die je niet moet overschrijden. Voorbeelden zijn de vetoplosbare vitamine A en vitamine D. Dus houd er rekening mee als je een supplement gebruikt naast je dagelijkse voeding, dat je dit maximum niet overschrijdt. De meeste wateroplosbare vitamines zoals vitamine C plas weer je uit als je meer binnen krijgt dan je lichaam nodig heeft. Maar pas op want ook voor vitamine C en bijvoorbeeld vitamine B3 is een veilige bovengrens vastgesteld. En niet alleen voor vitamines maar ook voor bepaalde mineralen en spoorelementen moet je niet meer binnen krijgen dan de veilige bovengrens. Denk bijvoorbeeld aan fluor in fluortabletjes. Krijg je die teveel binnen dan kan je bruine verkleuringen op je tanden krijgen, ook wel zebratanden genoemd.
Wist je dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D hoger is als je een donkere huidskleur hebt, als je een sluier draagt of als je in ploegendiensten werkt? Dit komt doordat je lichaam zelf ook vitamine D kan maken onder invloed van zonlicht maar als je meer pigment hebt of je huid is bedekt dan is het aandeel wat je lichaam zelf kan maken lager en moet dit tekort aangevuld worden.
Voedingssupplementen en een eetstoornis
Heeft iemand met een eetstoornis een supplement nodig? Stel je hebt ondergewicht en je hebt een poos weinig gegeten, dan wordt vaak het advies gegeven om dit te doen. Meestal komt er uit bloedonderzoek ook naar voren wat voor tekorten er in het lichaam aanwezig zijn. Dan kan er ook een voedingssupplement geadviseerd worden.
Maar ik hoor ook wel eens dat iemand door zijn eetstoornis bepaalde voedingsmiddelen niet durft te eten. Denk bijvoorbeeld aan boter. Dan krijg ik de vraag of dit niet door een pilletje kan worden vervangen. Het is echter niet zo dat pillen je voeding vervangen en zeker als er sprake is van een eetstoornis is het juist de bedoeling dat je deze angsten aangaat.
Slik jij een voedingssupplement en met welke reden?
Geef een reactie