Volg jij je intuitie?

Ik volgde gewoon mijn intuïtie, toen ik de keuze maakte. Mijn gevoel zei dat ik deze weg moest kiezen in plaats van de gewoonlijke. Ik voelde aan mijn water dat het niet pluis was. Allemaal uitspraken die te maken hebben met het volgen van je intuïtie. Sommige mensen noemen het een onderbuikgevoel, anderen noemen het misschien God of een engel en een derde noemt het ‘gewoon toeval’.

Soms neem je beslissingen of maak je keuzes, niet op basis van rationele of verstandelijke afwegingen, maar laat je je leiden door een deels onbewuste, gevoelsmatige ingeving: je intuïtie. Intuïtie wordt vaak omschreven als een innerlijke wijsheid. Iets wat je niet direct met je nuchtere verstand kunt verklaren of begrijpen. Het is een ingeving, een gevoelsmatig ‘weten’: het is er opeens, spontaan en vaak onverwachts.

Sommige mensen zijn gewend om hun gevoel te volgen of vinden het heel gewoon om beslissingen te nemen op basis van hun intuïtie. Anderen volgen altijd hun verstand en nemen nooit een besluit voordat alle voors & tegens op een rijtje staan.

De nuchtere, rationele types als de sensitieve, gevoelstypes hebben elk hun eigen kwaliteiten. Het één is niet perse beter dan het ander. Maar soms kom je er gewoon niet uit, als je alleen maar naar een situatie kijkt vanuit je hoofd. Of is het niet handig een besluit te nemen, gedreven door emoties. Je intuïtie kan dan de uitkomst bieden.

Je zo nu en dan laten leiden door je intuïtie kan ervoor zorgen dat je niet blijft hangen in besluiteloosheid. Ook kan het je helpen om in contact te komen met wat je wilt, in plaats van wat je vindt dat je moet. Tot slot vergroot het volgen van je intuïtie je vertrouwen : vertrouwen in jezelf, maar ook in iets groters of niet rationeel verklaarbaars.

Om erachter te komen of jij regelmatig je intuïtie volgt of negeert, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Geloof je dat jij een innerlijke stem hebt die jou goed advies kan geven?
Als de dokter een diagnose geeft, maar jij voelt intuïtief dat het niet klopt, vraag je dan om een second opinion?
Luister jij naar signalen van je lichaam, als je moe bent of onverklaarbare lichamelijke klachten hebt?
Kies jij een studie of solliciteer je op een baan op basis van wat je inspireert?
Is het belangrijker voor jou dat iets goed voelt, dan dat het verstandig is?
Volg jij je intuïtie als je een snelle keuze moet maken? Bijvoorbeeld als je snel moet beslissen over het kiezen van een weg/afslag of ingaan op een uitnodiging?
Let je op de lichaamshouding van mensen als je met ze praat?
Zet jij je intuïtie in, als je iemand voor het eerst ontmoet en erachter probeert te komen wat je van hem of haar vindt?
Luister je naar je gevoel als je je ongemakkelijk, onzeker of verdrietig voelt in een bepaalde situatie?
Vertrouw jij je intuïtie als het gaat om relaties, vriendjes/vriendinnetjes en liefde?
Ga je tijdens een ruzie af op je gevoel, als je de ander probeert te begrijpen?
Hebben jouw dromen je iets te vertellen?
Ben je meer van het spontane dan van het plannen?

Als je een groot deel van deze vragen hebt beantwoord met ‘ja’ hebt beantwoord, zit het waarschijnlijk wel goed met je intuïtie. Herken je jezelf niet in de vragen, wordt het misschien tijd wat meer naar je intuïtie te gaan luisteren. Dat is niet altijd gemakkelijk. Al helemaal niet als je een eetstoornis, als stoorzender, hebt tussen jou en je intuïtie.

Tip 1 Maak contact met je lichaam
Je lichaam vertelt je veel over wat je voelt en wilt. Je lijf weet bijvoorbeeld vaak veel eerder dat je nerveus bent. Je bent je er nog niet bewust van, maar krijgt bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn of buikpijn. Spanningen, angsten en zorgen slaan zich op in je lichaam. Luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft over een situatie, een ervaring, persoon of besluit.

Tip 3 Maak je hoofd leeg
Soms zijn we net wandelende koppen, in plaats van volledige mensen. Voortdurend maar piekeren, nadenken en overwegen. Je bent veel meer dan alleen maar hoofd. Breng je gedachten tot rust door een strandwandeling te maken, je zorgen van je af te schrijven of te mediteren. Als je de drukte in je hoofd tot rust kunt brengen, komt er meer ruimte voor je intuitie.

Tip 2 Wees spontaan
Misschien lukt het jou niet in contact te komen met je intuïtie, omdat je graag de controle wilt houden. Iemand die alles heel strak plant en hier niet van af durft te wijken, zal minder snel een intuïtief besluit nemen. Probeer die behoefte aan controle los te laten en zeg wat vaker ‘ja’ tegen spontane dingen.

Tip 3 Schrijf je dromen op
Je dromen kunnen je veel vertellen over je verlangens, angsten en wensen. Dromen kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Door een tijd lang je dromen op te schrijven, ga je vanzelf bepaalde patronen en thema’s ontdekken. Deze inzichten kunnen je helpen in het dagelijks leven. Je bent veel wijzer in je slaap dan je denkt.

Tip 4 Slaap er een nachtje over
‘Ergens een nachtje over slapen’ is een bekend spreekwoord. Als je een moeilijke beslissing moet nemen, voor een lastig dilemma staat of met een bepaald probleem zit, neem het dan mee de nacht in. Dat betekent niet dat je de hele nacht naar je plafond moet gaan liggen staren en piekeren over het betreffende probleem! Voordat je gaat slapen stel je een duidelijke vraag met betrekking tot het probleem. Luister vervolgens goed naar het eerste wat in je opkomt als je de volgende morgen wakker wordt.

Volg jij je intuïtie?

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

11 reacties op “Volg jij je intuitie?”

  1. Goed artikel! Ik volg amper mijn intuitie, ik denk teveel…

  2. Ik zou dat wel willen, maar ik kan het (nog) niet.. vooral door m’n autisme denk ik.. met autisme kun je juist niet goed dingen op je gevoel doen..

  3. Bij 9 van de punten heb ik ja geantwoord. Zit wel goed met mn intuïtie. Alleen bij het punt van vriendinnen en liefde voel ik het altijd wel gelijk als er iets niet klopt of als het niet goed zit, maar ik negeerde dat eerst altijd. Sinds ik een nepvriendin ben kwijtgeraakt na een rot periode, ben ik ook daarin mn gevoel gaan volgen!
    X

  4. nee, dat durf ik meestal niet

  5. Ja, eigenlijk doe ik dat best vaak, kom ik nu achter. Maar toch ben ik ook wel een ‘controlefreak’.

  6. Ik volg altijd mijn intuïtie. Krijg vaak ook een naar voorgevoel dan weet ik dat er iets niet pluis zit.

  7. je gevoel volgen.. ja ik weet niet hoor, je hebt toch altijd een reden voor een keus. je denkt sowieso met je verstand na wat het beste is. ik geloof niet in van die spirituele dingen

  8. voor mij zijn al die punten ook een Nee

  9. Ik heb een heel sterke intuitie, die me eigenlijk nog nooit in de steek heeft gelaten. Het punt is alleen dat ik jarenlang niet op mijn intuitie heb durven vertrouwen en daardoor totaal voorbij ging aan mijn behoeften en intuitie. Ik luisterde eerder naar anderen of naar de ‘wijze woorden’ van mijn moeder. Dan ging ik soms tegen mijn intuitie in en bleek achteraf dat ik daarmee de verkeerde keuze had gemaakt. ‘Had ik maar naar mijn gevoel geluister’, riep ik dan. Nu durf ik steeds beter op mijn gevoel af te gaan, diep van binnen weet ik wat ik wil en wat goed voor mij is.

  10. haha punt 1, punt 3 punt 2 punt 3 punt 4.
    en volgens mij moeten het er 5 zijn
    RARA, wat klopt hier niet?
    😛

  11. Ik volgde vroeger veel vaker mijn intuïtie nu twijfel ik veel vaker ben ik bang dat het toch verkeerd zit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *