Weer een eetbui gehad. M’n eetlijst volhouden is me niet gelukt. Deze uitdaging was te groot. De eetstoornis won het weer. Maar morgen begin ik echt. Nee, oké, deze maand nog en dan is het klaar. Pfff, deze week heb ik alweer helemaal verpest en ik ben nog niet eens op de helft. Is het al maandag? Hoewel die ‘eerste dagen’ van iets symbolisch een nieuwe start kunnen betekenen, staat helemaal niet vast dat zo’n nieuwe start dan ook moet. Een nieuwe start mag je namelijk altijd maken. Elke dag opnieuw. Daar heb je geen speciaal moment voor nodig. Maar als je het toch iets specialer en symbolischer voor jezelf wilt maken – wat zeker betekenisvol kan zijn – heb ik hier een mooie opdracht voor je.
Maak het tastbaar; schrijf mee!
Wat voor mij altijd een heel krachtige tool is geweest, is om mijn gedachten op te schrijven en het zo tastbaar te maken. Het maakt je gedachten croncreet, die anders zo ongrijpbaar lijken en snel vervlogen zijn. Het maakt het echter en je kan er makkelijker op terugvallen. Dus pak een pen en papier om mee te schrijven met de volgende vragen en punten.
Wat wil je loslaten?
Rond de jaarwisseling maakten wij een video over wat wij – van de redactie – graag in 2020 achter wilden laten. Deze video kan je hier bekijken en misschien kan het je inspireren. Je kan hier namelijk elke dag van het jaar over nadenken, dat hoeft echt niet enkel met de jaarwisseling. Wat zou jij vandaag willen achterlaten?
Wat wil je meenemen?
In de video bespraken we ook wat we mee wilden nemen. Dit kunnen grotere dingen zijn, zoals een bepaalde kijk op het leven, maar ook kleinere dingen, zoals dat je iets gewoon heel leuk vindt. Eigenlijk zijn die ogenschijnlijk kleine dingen toch ook best groot en belangrijk. Het mooie aan deze vraag is dat je niet kijkt naar wat je nu mist, maar dat je kijkt naar wat er al is en wat je daarvan mee wilt nemen. Wat was goed aan vandaag of aan de afgelopen tijd, dat je graag wilt meenemen?
Wat wil je toevoegen?
Het gevaar met dingen toevoegen is dat je te hoge eisen of doelen kan stellen aan jezelf. Althans, dat is hoe ik het zelf heb ervaren. Een ‘goed voornemen’ kon vaak erg beklemmend voelen en me het gevoel geven dat ik het snel fout had gedaan. Toch snap ik ook dat je er niet van weg wilt blijven, dat er misschien wel dingen zijn die je graag meer in je leven zou willen brengen.
Een tip die ik daarbij kan geven, is om niet enkel eisen te stellen aan jezelf en daar je eigenwaarde aan op te hangen, maar om doelen te stellen die met vallen en opstaan bereikt mogen worden. Ook wil ik meegeven dat het niet enkel gaat om wát je doet, maar ook hóe je het doet. Bijvoorbeeld dat je met interesse en plezier iets mag leren en je mag ontwikkelen. Maar ook dat het niet alleen een doel kan om bijvoorbeeld een week geen eetbuien te hebben, maar ook om als doel te hebben als zo’n eetbui toch wél gebeurt, je ook goed voor jezelf blijft zorgen en jezelf er niet om veroordeelt. Je mag er wel van balen, de situatie vervloeken, maar jezelf haten, daar kom je meestal geen steek mee verder. Voeg dus vooral wat liefde en mildheid naar jezelf toe. Schrijf je die op? Wat nog meer?
Positieve affirmaties
Wat bij kan dragen aan die zelfliefde en mildheid naar jezelf toe, zijn positieve affirmaties. In deze blog lees je daar meer over en vind je wel veertig voorbeelden. Welke positieve affirmatie(s) schrijf jij op?
Stel een doel
Een doel kan iets groots zijn, zoals waar je jezelf over vijf of tien jaar graag zou willen zien. Maar het kan ook iets kleins zijn, zoals wat je vandaag of morgen zou willen doen. Ik benoemde het al eerder, maar voor mij is het heel helpend geweest om een doel niet te zien als een harde eis waaraan je móet voldoen, maar iets waar je met vallen en opstaan naartoe mag werken. En soms kom je niet uit op het doel dat je precies voor ogen had, maar vind je toch iets waardevols op de weg er naartoe. Een cadeautje. Blijf ook daarvoor openstaan. Droom groot en vind motivatie of houd het juist behapbaar en vier alle successen; groot of klein. Of misschien wel een beetje van allebei. Wat zijn jouw doelen?
Bedenk iets om op terug te kunnen vallen
Een doel stellen is één ding, maar dat doel wordt niet vanzelf bereikt. En op sommige dagen zit alles tegen of zijn momenten ineens heel zwaar. Breng daarom voor jezelf in kaart waar je op terug kan vallen. Dit kan een gedachte, een gewoonte of een persoon zijn. Of misschien wel alle drie. Waar kan jij altijd op terugvallen?
Zorg voor structuur en routine
Je hebt je doel(en) en fijne gewoonte(s) bedacht, maar hoe kan je dit concreet maken en echt implementeren in je dagen? Voor mij is structuur en routine daarin heel belangrijk. Wat structuur of routine geeft, kan voor iedereen verschillen. Voor sommige mensen is het fijn om vaste dingen op vaste tijdstippen te doen. Van je fijne gewoontes tot je eetmomenten, maar bijvoorbeeld ook vaste tijdstippen om in te checken bij hoe je je voelt.
Zelf kan ik zo’n strakke planning ook wel wat beklemmend vinden, ik maak hem liever wat losser. Ik maak een fijn ochtendritueel – bijvoorbeeld met yoga – maar als het toch niet lekker uitkomt, dan kan dat ook in de avond. Ik maak een lijstje met dingen die ik graag wil doen, maar die ik kan verdelen over twee dagen als het in één dag niet lukt. Zo houd ik het ruimtelijk, maar toch gestructureerd en concreet. Wat geeft jou structuur en routine en hoe passen jouw doelen daarin?
Doe iets dat goed voelt
Je wilt een nieuwe start omdat je iets anders wilt dan wat nu is. Maar dat ‘anders’, hoe ziet dat er volgens jou uit? Wat moet er anders en is dat ook echt beter? Van sommige dingen is dat heel duidelijk, maar soms lijken dingen ook goed, terwijl het misschien niet voor jou werkt. Je kan jezelf bijvoorbeeld niet forceren tot het zijn van een ochtendmens als jij meer een avondmens bent. Vroeger dacht ik dat het één beter was dan het ander, maar dat is helemaal niet zo. Ook alle selfcare tips en miracle routines die je hier en daar op het internet tegenkomt, zijn helemaal niet zo goed voor íedereen. Doe dus wat goed voelt en goed is voor jou! Dat kan voor iedereen verschillen. Soms betekent dat iets extra’s doen, maar ik merk dat het ook vaak betekent om iets minder te mogen doen! Wat voelt dan goed voor jou? Als je dat nog niet weet, is dat ook iets dat je mag onderzoeken, mag proberen en op mag reflecteren. Elk moment mag je daarin veranderen en ‘opnieuw beginnen’. Deze Instagrampost kan inspiratie geven.
Verander iets in je omgeving
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zeggen ze wel eens. Al ken ik ook wel mensen die juist gedijen bij een rommelige of in hun woorden ‘levendige’ omgeving. Het is net wat bij je past, maar ik herken wel dat het fijn is als je omgeving je een prettig gevoel geeft. Dus ruim iets op of hang juist iets gezelligs aan de muur. Dat kan een ruimte weer een heel andere energie geven. In de blog ‘Ik wil alles helemaal anders‘ schrijf ik over hoe een verandering weer een nieuwe energie kan brengen, die je ook mee kan nemen in je eigen gevoelswereld. En hoewel dat gevoel ook weer kan vervagen met de tijd, kan het bij een symbolische nieuwe start toch net een extra boost geven. Wat vind jij fijn in of aan jouw omgeving?
Wat kan je vandaag doen?
Schrijf het op. Leg je pen neer. En ga het doen! Wat kan jij vandaag doen dat bijdraagt aan een nieuwe, positieve start voor jou? Dat bijdraagt aan goed voor jezelf zorgen? Doe dat niet pas als je tijd hebt, maar maak daar tijd voor. Voor jezelf zorgen is een prioriteit.
♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie