Voor als je impulsief bent

Toen ik een eetstoornis had, was ik soms best impulsief. Door mijn psychische problemen was het in mijn hoofd vaak een chaos en soms vielen daardoor alle remmingen even weg. Ik had last van eetbuien die me overvielen en ik vond het moeilijk om vooruit te plannen. Zo kende ik mezelf helemaal niet en ik wist een tijd lang niet wat ik met mezelf aan moest. Een eetstoornis kan je flink in de war brengen waardoor je soms dingen doet die je niet zo snel van jezelf zou verwachten. Hoe ga je daar dan mee om?

Toen ik niet lekker in mijn vel zat, slingerde mijn emoties alle kanten op. Het ene moment voelde ik me super verdrietig en het andere moment wilde ik niets liever dan uitgaan, dansen en feesten. Ik kon soms plotseling ontzettend geïrriteerd zijn, maar voor je het wist was er weer geen vuiltje aan de lucht. Niet makkelijk en heel verwarrend. Het zorgde ervoor dat ik vanuit mijn emoties handelde en daardoor maakte ik soms impulsieve beslissingen.

Wanneer ik me energiek voelde, kon ik in een impuls allerlei afspraken maken en nam ik soms te veel hooi op mijn vork. In een boze of verdrietige bui kon ik besluiten iets weg te gooien wat eigenlijk belangrijk voor me was om er later enorm veel spijt van te krijgen. Het hing er vaak maar net vanaf hoe ik me voelde en ik hield er dan geen rekening mee dat emoties altijd iets tijdelijks zijn. Wanneer ik me goed voelde, kon ik me niet voorstellen dat het ooit nog slecht met me zou gaan. Wanneer ik verdrietig was, wist ik zeker dat ik nooit meer gelukkig zou worden. Erg vermoeiend!

Als je niet lekker in je vel zit, is het vaak lastig om je emoties te overzien. Je kan er soms zo middenin zitten, dat je het grote plaatje uit het oog verliest. Hierdoor kan je soms spontaan een keuze maken, waar je later misschien spijt van krijgt. In deze blog bespreek ik een paar dingen die je kunt doen wanneer je emoties hoog oplopen en je geneigd bent hierdoor impulsieve beslissingen te nemen.

Wacht heel eventjes

Ik heb moeten leren dat emoties, hoe sterk ze soms ook zijn, altijd overgaan, al duurt het soms iets langer dan je zou willen. Dat geldt niet alleen voor negatieve emoties, maar vaak ook voor de positieve. Dit is helemaal niet erg, niemand voelt zich namelijk altijd topfit of intens gelukkig. De meeste mensen ervaren helemaal niet dagelijks zulke emotionele uitspattingen en dat is volkomen oké.

Wanneer je op het punt staat een belangrijke beslissing te nemen is het daarom verstandig om na te gaan hoe je je voelt. Spelen er hevige emoties een rol in je keuze? Of heb je lang en aandachtig alle opties bekeken en afgewogen? Als je hier niet zeker van bent kan je het maken een belangrijke beslissing misschien beter nog even uitstellen.

Niet alleen bij grote beslissingen is het goed om jezelf af te vragen hoe het met je gaat, maar ook bij kleine dingen kan dit fijn zijn. Ik weet van mezelf bijvoorbeeld dat ik beter niet naar de winkel kan gaan met honger, dan koop ik namelijk alle schappen leeg en kom ik thuis met veel te veel eten waarvan de helft niet op gaat. Ook weet ik dat ik op werkdagen mijn slaap en rust goed kan gebruiken en dat ik dan beter niet allerlei (last-minute) afspraken kan maken, al is dat soms heel verleidelijk op momenten dat ik me energiek voel.

Bespreek het eens

Als je vaak impulsieve beslissingen maakt, kan het fijn zijn om daarover eens iemand van gedachten te wisselen. Iemand die dichtbij je staat ziet vaak hele andere dingen dan jijzelf en kan vanaf een afstandje naar jouw gedrag kijken. Wie weet kan een ander je feilloos vertellen dat jij vaak impulsieve dingen doet als je eigenlijk gewoon moe bent na een lange dag. Of wie weet raak jij veel sneller geïrriteerd op momenten dat je honger hebt of ongesteld bent, om maar wat te noemen.

Sta jezelf iets toe

Impulsief zijn is lang niet altijd iets slechts en tot op zekere hoogte heeft iedereen er weleens last van. Wie doet er nou bijvoorbeeld niet een keer een impulsieve aankoop? Als het binnen de perken blijft, maakt impulsiviteit het leven ook dynamisch en spontaan. Als je van nature impulsief bent mag je jezelf hierin daarom ook best tegemoet komen. Wees niet te hard of te streng voor jezelf wanneer je eens iets ondoordacht doet of vanuit je emoties handelt. Zolang de gevolgen te overzien zijn, is er meestal niets aan de hand.

Wie weet helpt het juist om jezelf toe te staan af en toe impulsief te zijn. In het voorbeeld van onnodige aankopen zou je voor jezelf elke maand een klein budget kunnen stellen voor impulsieve uitgaven. Daarmee houd je het voor jezelf leuk, maar toch verantwoord. Dus: Gun jezelf de ruimte om soms te schuimbekken van enthousiasme en zomaar een rondje te geven in de kroeg. Probeer om jezelf te lachen als je weer eens impulsief met een schoen loopt te gooien omdat je toevallig boos was. Je mag jezelf zijn. Jezelf zijn geeft je kleur.

Fotografie: Victor Seys

♥ Ben jij weleens impulsief?

Lotte

Geschreven door Lotte

Reacties

Eén reactie op “Voor als je impulsief bent”

  1. Whaha herkenbaar… Ik kan echt een flapuit zijn o.a. en later denken ‘oeps wat heb ik nou weer gezegd’. Alsof ik dit nooit leer xd vroeger zei mijn vader vaak: eerst nadenken voordat je iets zegt. Auw. Helaas flap ik er soms nog regelmatig (soms regelmatig jaja logica) nog wat uit en is het maar de vraag hóe het eruit komt (intonatie bijv, volume) en hoe het ontvangen wordt. Om me vervolgens druk te kunnen maken wat de ander van me denkt daarna.
    Heb het ook in gedrag soms.. dat ik denk: Oepsie..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *