Voor- en nadelen van jouw slaappositie

Heb jij ook een favoriete slaappositie? Ik namelijk wel. Het liefst slaap ik op mijn buik. Ik probeer weleens in een andere positie in slaap te vallen, maar dat lukt me eigenlijk nooit. Wel word ik vaak op mijn rug wakker dus blijkbaar slaap ik op die manier ook fijn, maar dat geldt niet voor het in slaap vallen. Als je een eetstoornis hebt, kan het zijn dat je hierdoor slecht slaapt. Ook kan je last hebben van allerlei lichamelijke klachten. Maar wist je dat ook jouw slaappositie invloed heeft op jouw slaap en lichamelijke klachten? In deze blog zal ik uitleggen wat jouw slaappositie over jou zegt en zal ik de voor- en nadelen van verschillende slaapposities met jullie delen.

Zijslapers
Op de zij slapen is voor velen een favoriet. Als je op je zij slaapt, betekent dat dat je heel relaxt en meegaand bent en dat je houdt van mensen om je heen. Je bent een echt mensenmens.

Op je zij slapen zorgt ervoor dat je een stukje minder snurkt dan wanneer je op je rug ligt. Bedpartners vragen snurkende mensen ook altijd om op hun zij te gaan liggen. Daarnaast kan rugpijn worden verzacht, omdat de wervelkolom zich in deze houding volledig kan verlengen.

Het nadeel van deze slaaphouding is dat het gezicht in aanraking komt met het kussen waardoor er meer kans is op rimpels en onzuiverheden. Ook kan slapen op je zij pijn veroorzaken in je schouders en armen door het afsnijden van de bloedtoevoer en geeft het druk op de zenuwen. Ook kan je schouder- en nekklachten krijgen, omdat je schouders veel gewicht opvangen als je erop ligt.

Er zit ook nog een verschil tussen op je linkerzij liggen en op je rechterzij. Slaap je graag op rechts, dan kan dit brandend maagzuur verergeren. Slapen op je linkerkant brengt meer druk op de long, maag en lever.

Buikslapers
Buikslapers zijn openminded, sociaal en gek op avontuur, maar zijn diep van binnen ook onzeker. Buikslapers schijnen meer last te hebben van perfectionisme en faalangst.

Op je buik slapen heeft eigenlijk niet zoveel voordelen. De kans is wel kleiner dat je snurkt. Verder kan deze houding alleen de spijsvertering bevorderen.

Op je buik slapen is géén goede slaaphouding. Op slechts die twee kleine voordelen na heeft buikslapen vooral veel nadelen. Doordat je met je hoofd naar links of rechts moet draaien om adem te halen, komt de nek in een onnatuurlijke houding te liggen. Dit kan zorgen voor nekklachten. Bovendien is de natuurlijke houding van de rug platter waardoor er onnodig veel druk op wordt gelegd. Naast nekklachten kunnen er dus ook rugproblemen ontstaan. De spanning op de onderrug kan wel verlicht worden als je één been optrekt.

Rugslapers
Slaap je op je rug met je armen langs je lichaam? Dan ben je rustig en gereserveerd. Je houdt niet van poppenkast en stelt hoge eisen aan jezelf en aan anderen. Als je op je rug slaapt zonder je armen strak langs je lichaam te houden, dan heb je veel zelfvertrouwen en een sterk karakter. Je kan goed de dingen accepteren zoals ze zijn en staat constant open om te ontvangen en te geven.

Op je rug is de beste positie om te slapen. Deze houding voorkomt namelijk dat je klachten krijgt van je nek of rug, omdat je lichaam in een natuurlijk houding ligt. De ruggenwervels worden hierdoor niet belast. Als je op je rug slaapt, dan lig je met je gezicht niet op het kussen. Hierdoor heb je minder kans op rimpels en onzuiverheden.

Het nadeel van op je rug slapen is dat je eerder snurkt. Ook wordt slaapapneu vaak gekoppeld aan deze slaappositie. Bij slaapapneu stokt de ademhaling tientallen seconden tijdens het slapen. Uiteindelijk krijgt diegene het signaal van de hersenen dat hij of zij even wakker moet worden om adem te halen. Maar doordat die persoon telkens kort wakker wordt om adem te halen, krijgt hij of zij onvoldoende nachtrust.

Ik heb zelf weleens dat ik wakker word op mijn rug met mijn armen boven mijn hoofd. Mijn armen slapen dan, omdat mijn zenuwen in deze positie zijn afgekneld. Dit is dus een ander nadeel van op je rug slapen.

slapen

Foetushoudingslapers
Als je het liefst slaapt in de foetushouding wordt er gezegd dat je kracht uitstraalt. Toch ben je vanbinnen gevoelig, onzeker en een beetje verlegen.

Slapen in de foetushouding is ook geen goede slaaphouding. Het zorgt voor veel druk op je lichaam. Er komt onder andere veel spanning op je nek en rug. Dit kan een diepere ademhaling belemmeren met benauwdheid als gevolg. Ook schijn je sneller rimpels te krijgen, omdat je met je gezicht op het kussen ligt.

In welke houding slaap jij het liefst?

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

18 reacties op “Voor- en nadelen van jouw slaappositie”

  1. Ik val in slaap op mijn buik, maar ik slaap zó onrustig, dus ik word altijd anders wakker. Soms op mijn rug, soms aan de andere kant van mijn bed, soms op mijn zij, soms in foetushouding, dus ik kan het allemaal Hahaha! 🙂

  2. Ben benieuwd hoe dit is als je met je partner slaapt! Ik val altijd op zijn borst in slaap en tijdens de nacht rollen we allerlei kanten op haha.

  3. Ik ben een buik-, rug- en foetusslaper. Elke dag wissel ik af, maar ik herken ook veel van de karaktereigenschappen. Ik ben de rust zelve dat veel kracht uitstraal. Daarnaast ben ik perfectionistisch en stel ik hoge eisen. Ik schaam me nergens over en denk over alles na en ben dol op avontuur (backpacken ik reis graag binnen en buitenland).

  4. Ben een echte foetusslaper…

  5. Slaap al mijn hele leven in foetushouding

  6. Ik slaap vaak in een hele rare kronkelhouding. Meestal half op m’n zij en half op m’n buik

  7. In begin altijd op mijn buik, maar volgens mij draai ik meestal al vrij snel op mijn zij met mijn knieen opgetrokken. Op mijn rug lig ik zelden!

  8. altijd op mijn rug!

  9. Ik slaap op mijn buik of op mijn zij, wel bijna altijd met één of twee benen opgetrokken. Op mijn rug kan ik niet in slaap vallen en zo lig ik dus ook absoluut nooit. Mijn moeder valt echt in elke houding in slaap, die kan ook zittend slapen. Volgens mij zou zij nog in slaap vallen als ze op de kop hing. :’)

  10. Vrij bizar dat rimpels zo vaak voorkomen in dit stukje. Alsof lekker slapen niet 100x belangrijker is dan dat!

  11. Haha je zou bijna denken dat je beter niet kunt slapen als je dit artikel leest

    1. Hahahaha inderdaad

  12. Ik slaap echt noooooit op mijn buik dat vind ik echt niet fijn. Dat doet zeer en ik adem er niet makkelijk van. In mijn slaap wissel ik de foetushouding en strak als een militair af of gewoon losjes. Op mijn rug vind ik wel het fijnst maar zonder kussen anders adem ik niet lekker en het voelt niet fijn bij mijn nek en hoofd.

  13. Ik begin op mijn rechterzij, dan linkerzij en dan val ik in slaap op mijn rug. Nou ja, soms eerst nog een paar keer heen en weer, zeker als het warm weer is.

  14. Ik ben een zijslaper en heb inderdaad veel last van nekklachten. Heb geprobeerd op mijn rug te slapen, maar dan kom ik gewoon niet in slaap of wordt ik alsnog op mijn zij wakker.

  15. Foetushouding! Maar ook regelmatig rughouding.
    Als ik ga nadenken hoe ik het beste kan liggen kan ik helemaal niet slapen.
    Soms als je echt heel moe, onrustig of angstig bent kan het helpen om even op je buik te gaan liggen, want dan ga je automatisch dieper ademen en word je kalm.
    Ik wil me niet druk maken om mijn slaaphouding ,ik denk dat ik dan nooit ontspannen kan
    . Je moet overdag overal op letten, als ik slaap wil ik dat zonder vermaningen en betwereij van anderen doen.

  16. Ik ben zelf een buikslaper en ik vind het echt vreemd maar ook grappig dat ik alle karaktereigenschappen van een buikslaper herken. Leuk en interessant artikel! Wel een beetje deprimerend door alle nadelen, maar dat terzijde 😉

  17. De grootste hoop onzin die ik in tijden heb gelezen. Ik geloof niet dat je je karakter kan aflezen aan je manier van slapen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *