Vanaf 1 december is een mondkapje verplicht in alle publieke binnenruimtes. Een ingrijpende verandering in het straatbeeld, wat voor de één heftiger kan zijn dan voor de ander. Het is een middel om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is een bloemetjesprint voor je gezicht. Het is die warme lap die je bril laat beslaan. Maar het kan ook een voorwerp zijn dat voor jou ondoenlijk is om te dragen, om verschillende redenen. Voor sommigen kan dit leiden tot psychische ontregeling. Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) meldt dat die mensen gebruik kunnen maken van een uitzonderingsregeling.
Iedereen die vanwege een beperking, ziekte of psychische klachten geen mondkapje kan dragen, kan een uitzondering krijgen op deze nieuwe wet. Sommigen zijn fysiek niet in staat de mondkap op te doen. Mensen met een longaandoening kunnen last krijgen hun gezondheid. Wanneer je afhankelijk bent van non-verbale communicatie, zoals liplezen of andere gezichtsuitdrukkingen, kan het ook niet. Anderen kunnen er door worden getriggerd en kunnen vanwege eerdere trauma’s herbelevingen krijgen, waardoor psychische klachten kunnen toenemen. Ik kan me voorstellen dat iedereen z’n steentje bij wilt dragen en wilt doen wat nodig is om het coronavirus onder controle te krijgen, maar het is natuurlijk wel een voorwaarde dat het ‘te doen’ is. Dat het voor jou te doen is, lichamelijk en geestelijk. Veel van de maatregelen vragen veel van ons als mens en als maatschappij; het kan daarom best goed zijn om per maatregel ook te kijken wat jij nodig hebt om er zelf niet mentaal op achteruit te gaan.
bron: pillepriske
Een uitzonderingsregeling kan dan een mogelijkheid zijn. Iedereen die hier gebruik van wilt maken, moet kunnen aantonen dat hij of zij niet kan voldoen aan deze verplichting. Hiervoor is geen officiële verklaring nodig van een zorgverlener, maar je moet wel iets kunnen aantonen als hiernaar gevraagd wordt. Je kunt zelf bijvoorbeeld onderstaande kaart uitprinten via Rijksoverheid.nl: https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/files/uitzonderingskaart-mondkapjes.pdf. Ook een bewijs van een behandelrelatie van een (huis)arts, behandelaar of instelling is voldoende om bij je te dragen. Bijvoorbeeld het bewijs van een afspraak bij een arts, het gaat hierbij om een bestaand document. De huisarts kan hier geen nieuw document voor opstellen. Je bent nooit verplicht om medische gegeven te delen. Het gaat erom dat je kunt aantonen dat je niet aan de verplichting kan voldoen. Kijk gerust op welke manier dat voor jou goed voelt en wat voldoende bewijs kan zijn.
Vreemde eend
Ik kan me voorstellen dat dit voor sommigen een uitkomst kan zijn in een periode zoals deze. Dat neemt denk ik niet weg dat met die uitzondering ook al het ongemak, de rollende ogen van mensen in de supermarkt, of de angst voor een bekeuring meteen weg is. Ook een uitzondering ‘draag je’ en dat maakt die publieke ruimtes misschien nog net zo zwaar beladen als eerst, waarbij juist je situatie of je verleden de hoofdrol speelt. Probeer te onthouden dat deze uitzonderingen niet voor niets gemaakt geworden, dat is omdat ze nodig zijn. Het is belangrijk om aanpassingen te maken waar de gezondheid van mensen dat vraagt. Wat voor de één een makkelijke aanpassing is, is dat voor de ander – op dit moment – niet haalbaar of verstandig. Puur omdat we allemaal anders zijn en allemaal andere dingen hebben meegemaakt.
Er zijn wel alternatieven te bedenken voor als je toch iets van bedekking wilt, maar het mondkapje voor jou niet werkt. Er zijn inmiddels op veel plekken ‘face-shields’ te verkrijgen. Eigenlijk een plastic bord voor je hoofd, ze zijn er in grote formaten voor over je gehele gezicht of in een kleiner formaat dat enkel je neus en mond bedekt. Juridisch gezien valt dit niet onder de definitie van het ‘mond-neuskapje’, maar het kan je wellicht iets veiliger laten voelen of vervelende sociale situaties voorkomen.
Overleg
Als dit voor jou een uitkomst zou kunnen zijn en jij met deze uitzondering écht geholpen bent in het dagelijks leven, bespreek het met je behandelaar. Overleg samen wat voor jou goed zou kunnen zijn, waar jij mee geholpen bent en hoe je die eventuele uitzondering vorm kunt geven. Wees zo eerlijk mogelijk en bespreek het – waar mogelijk – met je omgeving om je gesterkt te voelen in je beslissing. Hopelijk kan deze uitzonderingsregeling wat meer lucht en ruimte geven in deze uitdagende tijd.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie