Voor wie zich gewoon aanstelt

Deze blog schrijf ik voor degene die zo hard leert, maar telkens tweeën blijft halen voor wiskunde, zonder een leerstoornis te hebben. Voor degene die zich dagen achtereen ongelukkig kan voelen, maar bij wie na zo’n periode altijd de zon weer gaat schijnen. Voor degene die nachten wakker ligt van de stress, maar bij wie de stress niet zo hoog oploopt dat diegene haast denkt een hartaanval te krijgen. Voordat ik de vraag waarom ik juist voor deze groep schrijf uitleg, wil ik eerst de volgende situaties met jullie bespreken….

Een jongen die niet zo goed kan lezen en schrijven. Een jongen van wie we de spelfouten verbeteren en waarbij we lachen om de fouten die deze jongen vaker dan gemiddeld maakt. Een jongen die ‘gewoon dom’  is. Een vrouw die al langere tijd zich somber voelt. Een vrouw die we veroordelen wanneer zij een dagje verzuimt van haar werk. Een vrouw die we ongemotiveerd noemen of zelfs een aansteller. Een vrouw die ‘slechts een beetje down’ is. Een student die voor een tentamen zo nerveus is dat hij ’s nachts geen oog dicht doet. Een student die we lui noemen wanneer hij besluit een periode de lat wat minder hoog te leggen. Een student die ‘alleen maar een beetje gespannen’ is.

Hoe zou het nu zijn als de jongen die moeite heeft met lezen en schrijven dyslexie heeft? Zouden we om hem durven lachen? Zouden we zijn fouten durven te verbeteren? Wat als de vrouw met somberheid klachten een depressie blijkt te hebben? Verwijten we haar dan dat ze een periode niet op haar werk verschijnt? Durven we dan het woord ‘aansteller’ in de mond te nemen? Wat als de student met stressklachten herstellende is van een burn out? Noemen we hem ook lui?

Zie hier het gewicht dat een diagnose heeft in onze huidige maatschappij. Men lijkt te vergeten dat een DSM-diagnose slechts een benaming is voor een groep symptomen. Het kan dus zijn dat iemand zonder diagnose last ondervindt van hetzelfde symptoom als iemand mét een diagnose. Is het niet raar dat we eenzelfde symptoom bij twee verschillende personen zo verschillend benaderen…?

Is het niet vreemd dat we, in een samenleving waar er steeds meer diagnoses vastgesteld worden, er steeds meer medicatie wordt geslikt, we mensen pas serieus nemen wanneer hun symptomen toenemen? Ik schrijf voor de mensen die ‘gewoon maar een paar klachten hebben’. Ik schrijf juist voor hen, omdat deze mensen veel te vaak over het hoofd worden gezien.

Wat als zij zich mochten uitspreken? Wat als zij gehoord werden? Wat als we het oké zouden vinden dat ook zij af en toe een stapje terugnemen? Zou dat kunnen verkomen dat een dipje een depressie wordt? Dat stress een burnout wordt…?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

16 reacties op “Voor wie zich gewoon aanstelt”

  1. Wat een mooie en herkenbare blog! Ik heb ook vaak het gevoel dat ik aan het koorddansen ben maar er steeds net niet afdonder…

  2. Mooi geschreven, Dagmar.

  3. Thumbs up!! Goed artikel!

  4. Wauw……

  5. Dit artikel zou echt gedeeld moeten worden op een groter platform!
    Wat een waarheid.. dat het vele ogen mag openen. Ook zou het goed zijn voor artsen om dit te beseffen, neem een ieder serieus, ook al zie je ergere gevallen.
    Bedankt voor dit stuk!!

  6. Mooi stuk!
    Ik heb zelf helaas wel de nodige labels, maar zie echt zoveel om mij
    heen die dat niet hebben en waarop met onbegrip wordt gereageerd…
    En als zelfs de mensen met labels al zoveel vooroordelen ervaren..
    wat moet die groep zonder label dan wel niet te horen krijgen.. en vooral
    wat moeten zij dan al wel niet ervaren!

  7. zoals ik altijd zeg; je kunt nooit in iemands leven en in iemands huis kijken, je weet nooit wat er gaande is en wat er speelt
    wat voor de 1 misschien 100% is, kan voor de ander wel 130% zijn, je kunt niet oordelen over hoe een ander iets ervaart

    goed artikel

  8. Knap geschreven, zeg! En een hele andere manier van denken! Als ik naar mijzelf kijk kan ik ook weleens veroordelend zijn. Dat je vindt dat iemand ‘gewoon’ geen doorzettingsvermogen heeft bijvoorbeeld.. Goed punt hoor, bedankt!

  9. Haaa Dagmar,
    Topper! Mooi stuk, trots op jou!
    Ik had hem al gelezen en vind het superdapper dat je hem hebt gedeeld hier! Je zst mensen aan het denken!
    Knuffel
    Mij

  10. Wauw, wat een ontzettend goede blog!! De harde waarheid! Deze blog mag echt verspreid worden over de hele wereld. Ik weet zeker dat het mensen aan het denken zet.

    Heel mooi geschreven!!

  11. Ik vind dit een hele mooie blog en goed geschreven.
    Dank je wel.

  12. wauw
    heel goed!!
    bedankt!

  13. Goed geschreven zeg, echt iets om over na te denken of tot denken aan te zetten. Dank je wel!

  14. Mijn diagnose:
    Borderline
    Depressie
    Eetstoornis nao
    Vermijdende persoonlijkheidsstoornis
    Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
    En ik word momenteel onderzocht op autisme.

    Mijn ex vrienden? Noemden me aansteller recht in mijn gezicht. Terwijl ze dit wisten. Lang leve de mensheid. Ik heb er geen vertrouwen meer in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *