Voordat je klaagt over je lichaam…

Of een vrouw nou klaagt over de grootte van haar lichaam, de onzekerheid over haar dijbenen of over dat de zoveelste afvalpoging in het water is gevallen, lichaam en lichaamsbeeld maar vooral het klagen hierover is het onderwerp van gesprek onder veel vrouwen. Veel vrouwen voelen zich onzeker hierover en vergelijken hun lichaam met dat van andere vrouwen. Door die onzekerheid en het klagen over ons lichaam, vergeten we vaak wat ons lichaam echt waard is. Voordat je gaat klagen over je lichaam, is het goed om eens over het volgende na te denken..

Je lichaam zorgt ervoor dat jij kan leven
Het is heel belangrijk te beseffen wat jouw lichaam allemaal voor je doet. Je kunt het niet mooi vinden of er onzeker over zijn, maar het functioneert wel. Probeer eens te waarderen wat jouw lichaam allemaal voor je doet, zomaar omdat het werkt. Denk bijvoorbeeld eens aan de signalen die het je geeft, bijvoorbeeld als je pijn voelt, ziek wordt of honger hebt. Dit kunnen vervelende gevoelens zijn, maar het is een soort reminder van jou lichaam dat aangeeft of je voeding nodig hebt, een beetje gas terug moet nemen en het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je eerder naar je lichaam kan luisteren waardoor je bijvoorbeeld niet nog zieker wordt.

Bron

Naast dat het lichaam je signalen geeft, functioneert het ook al zonder dat we ons daar echt bewust van zijn. Het is bijvoorbeeld constant bezig met het zorgen voor een goede doorbloeding, je huid vernieuwt zich, je wimpers vallen regelmatig uit en maken plaats voor nieuwe, je levert vernieuwt zich regelmatig, etc. Sta eens stil bij wat je lichaam allemaal voor jou doet en dat terwijl je het met destructieve dieetgewoonten of een eetstoornis misschien wel heel erg aan het tegenwerken bent.

Je lichaam is sterk, vecht tegen ziektes, bacteriën en infecties en probeert zich keer op keer weer te vernieuwen en te herstellen. Ondanks dat jij er misschien niet goed voor zorgt, zorgt het lichaam er toch voor dat jij zo goed mogelijk kan functioneren. Lees ook eens deze blog over redenen waarom je je lichaam moet waarderen.

Klagen heeft geen zin
Heeft klagen over je lichaam en onzekerheden eigenlijk wel zin? Is het niet zo dat je je er juist alleen maar slechter door gaat voelen als je hier constant aandacht aan besteed? Ik denk dat in dit geval het ‘wat je aandacht geeft groeit’ wel opgaat. En dat betekent dan niet dat je lichaamsgewicht toeneemt als je er veel mee bezig bent, maar wel dat het in je hoofd steeds groter en erger wordt en dat je er steeds meer mee bezig bent. Dit is denk ik niet heel helpend. Natuurlijk mag je onzeker zin en mag je hier over praten, maar dit is iets anders dan er constant over gaan klagen. Het kost ontzettend veel energie en je haalt je gevoel er snel mee naar beneden. Dat is zonde. Je kunt beter je energie en aandacht steken in de acceptatie ervan. Dit maakt je uiteindelijk gelukkiger.

Je moet er nog heel lang mee doen
Ook om deze reden is het beter om te gaan leren accepteren hoe jouw lichaam is en om er van te houden. Het zal niet snel goed zijn, wanneer je een paar kilo afvalt, zullen er andere dingen zijn die je gaan opvallen en waar je misschien niet tevreden over bent of misschien wil je dan nog meer afvallen omdat het niet genoeg is. Voor je het weet is dit hetgeen waar je constant mee bezig bent. Hiermee verlies je waar het leven eigenlijk om gaat. Je zal het met dit lichaam moeten doen, de komende 40, 50, 60 jaar of hoelang dan ook. Dit betekent niet dat je altijd zo over je lichaam zal denken en dat het er altijd hetzelfde uit zou zien. Dit is waar je mee geboren bent, wat er tot nu toe voor heeft gezorgd dat jij kan functioneren op de manier waarop je dat doet, waardeer het om wat het doet.

Anderen zijn ook onzeker en willen dingen die jij hebt
Jij bent (gelukkig) niet de enige die onzeker is over haar lichaam en die er liever net wat meer uit zou willen zien als iemand anders. Er zullen genoeg mensen zijn die bepaalde dingen aan jou heel mooi vinden en bijvoorbeeld ook wel jouw haar, sproeten, figuur, lach, etc. zouden willen hebben. Dit kunnen dingen zijn waar je zelf heel onzeker over bent, maar die een ander juist als iets heel moois ziet. Ondanks dat je het je misschien niet kan voorstellen, kan dit wel echt zo zijn. Dit wordt lang niet altijd uitgesproken maar als dit wel zo is, neem het dan ook aan en wuif het niet weg met de gedachten: “ze meent het toch niet” of “ze zegt het alleen zodat ik mij goed voel”.

Bron

Openlijk klagen kan slecht zijn voor relaties
Zoals ik in aan het begin van de blog al aangaf, is het klagen voor het lichaam iets wat veel vrouwen doen. Het komt vaak terug in vriendschappen en ik denk ook dat vrouwen elkaar hiermee flink kunnen beïnvloeden. Wanneer je er niet heel veel mee bezig bent maar het in een vriendengroep een veelbesproken onderwerp is, is het niet gek als je er vanzelf mee bezig gaat zijn. Dat je je vanzelf gaat afvragen hoe dit eigenlijk voor jou is. Je kunt er daardoor onzeker van worden zonder dat je dat in eerste instantie was. Openlijk klagen over je uiterlijk en je lichaam, kan een negatieve impact hebben op relaties. Mensen proberen namelijk ook energie, liefde en fijne gesprekken uit vriendschappen te halen en niet alleen onzekerheden en negatieve dingen. Daarnaast kun je je vriendin natuurlijk steunen, maar weet je op gegeven moment ook niet meer wat je moet doen of zeggen om iemand te helpen. Steeds klagen geeft namelijk niet de indruk dat het helpt wat anderen doen of zeggen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je niet over problemen en onzekerheden mag praten. Natuurlijk kan dat, maar probeer niet de focus alleen maar te leggen op wat slecht is en wat jou onzeker maakt, maar ook op wat je er aan doet en hoe anderen dat aanpakken. Probeer geïnspireerd te worden door anderen. Daarmee kom je ook een stuk verder dan wanneer je alleen klaagt.

Het leven is meer
Voor je het weet is het lichaam en de onzekerheden die hierbij horen hetgeen waar je constant mee bezig bent. Hiermee verlies je waar het leven daadwerkelijk om gaat. Het leven is zoveel meer dan alleen je uiterlijk, de vorm en grootte van je lichaam. Als iemand jou voor het eerst ontmoet, is uiterlijk iets wat opvalt, maar er zijn zoveel meer andere dingen. Naast je uiterlijk ben je ook veel andere dingen. Zoals een vrouw, een vriendin, dochter, werknemer of student, misschien een zus, etc. maar je hebt ook verschillende persoonlijkheidseigenschappen. Misschien ben je heel aardig, zorgzaam, behulpzaam, ben je bijvoorbeeld heel goed in schilderen of zingen of kun je juist heel goed leiding geven en vervul je een management functie. Er is zoveel meer in het leven en zoveel meer waar jij je goed door kunt voelen, je identiteit aan kunt ontlenen, waardoor je geïnspireerd kan worden en zoveel dingen die een veel grotere plek in jouw leven verdienen dan hoe je er uit ziet.

Probeer ook in relaties met bijvoorbeeld vriendinnen meer diepte te vinden door ander soort gesprekken te voeren dan over het uiterlijk, afvallen, etc. Probeer elkaar te inspireren op andere gebieden en op andere niveau’s. Je kunt hierdoor je leven zoveel meer waard maken waardoor het ook zo kan zijn dat je vanzelf merkt dat het hele uiterlijk en lichaamsbeeld ding naar de achtergrond vervaagt en ineens een stuk minder belangrijk lijkt te zijn.

Klaag jij veel over je lichaam?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

5 reacties op “Voordat je klaagt over je lichaam…”

  1. Dit is iets wat mij enorm heeft geholpen in herstel. Het idee dat een lichaam ontstaat uit 2 mini cellen en dat kan uitgroeien tot een persoon is op zich al een wonder. Dat ik benen heb waarmee ik me kan verplaatsen, dat mijn hart constant klopt, dat ik kan denken, … Als ik stilsta bij wat ik allemaal kan, wat maakt die kilo extra of die bad-hairday dan nog uit?

  2. hey tof geschreven! eentje om bij stil te staan x bedankt

  3. Helemaal waar!!

  4. Wat een goede blog! Dit heb ik echt even nodig nu! Het helpt mij nu al, om beter over mijn lichaam en mijzelf te denken! Heel erg bedankt voor deze blog Laura!

  5. Raar maar waar inderdaad, ik heb nog nooit van mijn lichaam gehouden, misschien moet ik dat maar eens gaan doen, of in ieder geval proberen….. Mooie blog!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *