Voorlichting gezonde voeding vergroot kans op eetstoornis

Enkele weken geleden was Engeland in rep en roer. Een jongetje van 13 kreeg anorexia, nadat hij op school voorlichting had gekregen over gezond eten. Door de lessen over gezonde voeding ging de jongen obsessief nadenken over gezond eten en afvallen. Hij nam de goedbedoelde boodschap te serieus en ontwikkelde een eetstoornis. Zijn ouders gaven de school dan ook de schuld van hun zoon’s anorexia.

Steeds meer mensen vragen zich af in hoeverre voorlichting op scholen over gezonde voeding en overgewicht wel goed is voor kinderen, of dat het juist de kans op eetstoornissen vergroot.

In Amerika is een onderzoeksrapport uitgekomen waarin staat dat ouders zorgelijke veranderingen waarnemen in het eetgedrag van hun kinderen, nadat ze voorlichting op school hebben gehad. David Rosen, professor in de pedagogie en psychiatrie van de universiteit van Michigan, zegt dat scholen voorzichtig moeten zijn met wat ze kinderen vertellen over gezonde voeding. Jonge kinderen zijn erg beinvloedbaar en kunnen de boodschap over gezond eten snel verkeerd interpreteren of te serieus nemen.

Denk jij dat voorlichting over gezonde voeding kan leiden tot eetstoornissen?

Bron: http://detroit.cbslocal.com
Foto 1: http://www.flickr.com/photos/savannahgrandfather/

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

28 reacties op “Voorlichting gezonde voeding vergroot kans op eetstoornis”

  1. IK vind dat ouders verantwoordlijkheid hebben over wat kinderen eten/wat in huis is. Als de ouders ze van huis uit al meegeven dat fastfood etc. ongezond is dan zijn dit soort voorlichtingen niet nodig! Dus ouders.. Leer kinderen gezond eten 🙂

  2. En ouders hebben ook totaal geen aandeel in de hele opvoeding van kinderen… Sorry hoor, maar ouders zouden soms wat meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de opvoeding en niet alles naar de school toeschuiven. Opvoeden en voorlichting is de taak van de ouder en de school samen, maar goed die dynamische driehoek (ouder-school-kind) is voor sommigen te lastig.

  3. Voor mij heeeel erkenbaar, tijdens die voorlichting besloot ik dat er toch echt wel een kilootje af kon….

  4. Maar dit is geen oorzaak. Het kan slechts de druppel zijn die tot afvallen/gezond eten aanzet. Een oorzaak is het niet.

  5. voor mij toch ook wel heel herkenbaar…

  6. Over het algemeen moeten ouders het goede voorbeeld geven, zolang het maar niet overdreven is,
    Ouders moeten gezond eten promoten, maar een keer eens iets als fastfood moet ook kunnen zonder dat meteen geshockeerd gekeken wordt naar dat het ongezond is.
    Voorlichting op scholen vind ik op zich wel goed, voor de kinderen die echt ongezond eten tenminste.

    Mijn ouders zijn zelf juist altijd heel erg gefocust geweest op gezond eten, een beetje te, want mede daardoor ben ik heel erg op eten gaan letten waarna ik doorschoot..

  7. Toen ik in de tweede zat heb ik ook voorlichting gehad over gezonde voeding. Dat heeft totaal geen effect op me gehad, ik dacht hierna ook niet na over eten.

    Ook toen mijn es begon heb ik hier geen moment meer aan terug gedacht. Haha als het hier niet gestaan had was ik die les waarschijnlijk helemaal vergeten 😉

  8. Ik denk niet dat dit alleen de oorzaak kan zijn, maar meer iets wat er bij komt, de laatste druppel idd.

  9. Wij kregen gister voorlichting over gezonde voeding. Op dat blaadje stond dat je light producten moest eten. Jaaa goede voorlichting zeg. Die voorlichting triggerde me wel hoor.

  10. Voorlichting over gezonde voeding kan nooit, maar dan ook echt nooit de enige reden zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Of iemand een eetstoornis ontwikkelt, is van vele factoren afhankelijk. Sowieso moet er een bepaalde (genetische) aanleg zijn. Daarnaast moeten er gebeurtenissen zijn die deze aanleg triggeren en ervoor zorgen dat de persoon in kwestie een eetstoornis ontwikkelt.

    De voorlichting kan de druppel zijn om een eetstoornis te ontwikkelen, maar om te stellen dat voorlichting over gezonde voeding een eetstoornis veroorzaakt…? Ik betwijfel het ten zeerste. Zelf heb ik ook voorlichting over gezonde voeding gehad tijdens de biologielessen. Op dat moment had ik al een eetstoornis en werd ik door de voorlichting juist geconfronteerd met mijn eigen gestoorde eetgewoonten. Het kan dus ook nog op een andere manier werken.

  11. Ik ben het -deels- wel eens met het artikel. De “gezonde” voedingsleer van tegenwoordig is mij betreft te erg gericht op mensen met overgewicht. Helaas zijn er ook tegenwoordig meer mensen met overgewicht ef mensen die weinig kennis van voedsel hebben. De mensen met een eetstoornis zijn nog altijd in de minderheid tegenover die andere groep denk ik zo. Vandaar dat die voorlichtingen ook gegeven zullen worden.

    Daarbij denk ik wel dat voor mensen die gevoelig zijn voor eten ef uiterlijk ef perfectionisme ef noem maar iets, dit de verkeerde kant op zou kunnen slaan. Niet bij iedereen natuurlijk, maar ik denk wel dat hier meer rekening mee gehouden moet worden.

    Zelf heb ik bij verzorging vroeger op school ook wel voedingslees gehad. Ik heb vanuit huis altijd wel een gezonde kijk op eten meegekregen & wist daardoor al veel van wat er tijdens die lessen werd gezegd.
    Afgelopen jaar heb ik in de kliniek (voor pers.stoornissen) ook voorlichting voor gezonde voeding gehad. Ik was heel erg bang dat dit een trigger zou worden & dat is het ook geworden. Ik hoorde zoveel “toestemming” om eetgestoord te mogen doen. Het raakte me helemaal in de war… Gelukkig is dit wel redelijk goed opgevangen & heeft het me niet helemaal laten terugvallen.

    Maar vanuit die ervaring snap ik heel goed hoe het voor mensen kan werken als je een voorlichting over “gezonde” voeding krijgt.

    Het ligt er denk ik ook aan in wat voor groep dit wordt gedaan. Heb je een groep mensen die het totaal niet interessant vind, dan is de kans minder groot denk ik dat je er obsessief mee aan de slag gaat. Heb je een groep die nog lang erover blijft napraten & in de loop der tijd toch wat bewuster gaat leven, dan is de kans denk ik al groter op doorslaan in obsessief gedrag.

  12. Voor mij ook erg herkenbaar..

  13. Ben het met de mensen eens, dat het naar mijn mening wat ver gaat om te zeggen dat die voorlichting op zijn school DE oorzaak is voor zijn anorexia.
    Ik denk dat het wel belangrijk is om voorlichting over gezonde voeding te geven. Er zullen voor alles wel kinderen/mensen zijn die daar gevoelig voor zijn, zoals in dit geval die jongen voor de voorlichting over gezonde voeding.

  14. ik moet wel zeggen dat ik het artikel en de andere reacties hier nog niet heb gelezen( geen tijd geen tijd)

    maar ik wou toch ff reageren:
    ik vind het namelijk ook wel logisch omdat er zo meer focus op word gelegd;)

  15. ze kunnen toch ook gwn een voorlichting geven over voeding en te veel eten en eetstoornissen en de gevolgen er van blablabla…

  16. Nja ik vind dat er wel voorlichting gegeven moet worden maar ook weer niet te veel.
    Bij mij op de middelbare school werd dat niet gedaan en hadden we ook nooit les gehad over eetstoornissen. Als dat wel was gedaan had ik denk ik niet zo diep in mijn eetstoornis gezeten…

  17. Toen ik in groep 7 zat kwam school gruiten bij ons. Die vrouw zei dat alles wat ik vast kon pakken bij mijn buik, dat ik dat te dik was en dat dat er af moest, want dat as gewoon vet. Zo ben ik begonnen met mezelf te dik te vinden…

  18. helemaal waar. kinderen in de kleuterklas maken al posters met plaatjes van gezond en ongezond eten. Vervolgens vragen ze thuis bij ieder soort etenswaar of het wel gezond is aan de ouders.
    Belachelijk. eten is een zaak van de ouders, niet van de school. ze kunnen de ouders erover informeren en over aanspreken, maar niet rechtstreeks de kinderen (kleuters!)

  19. Bij mij niet van toepassing, maar mijn neefje van acht ging wel lijnen toen hij op de voetbalclub een boekje over gezonde voeding meekreeg. Hij zit nu aan de Fortimels omdat hij te dun was geworden, maar we kunnen hem nog steeds moeilijk overtuigen dat een beetje mayonaise echt geen kwaad kan ..

  20. Mee eens… ze moeten voorzichtig zijn met zulke voorlichtingen want kinderen zijn inderdaad erg beenvloedbaar! xx

  21. Het gaat er bij voorlichting niet alleen om wat je NIET moet eten…maar ook (vvoral?)om wat je WEL zou moeten eten…wat heb je nodig! En duidelijk maken waarvoor je die voedingsmiddelen nodig hebt, zonder functioneert je lichaam niet goed…

    Inderdaad ligt tegenwoordig het accent op afvallen, omdat er ook steeds meer dikke mensen/kinderen zijn.

  22. Ik denk wel dat het mee kan spelen, ja.
    Tijdens die voorlichtingen zeggen ze vaak allen maar:
    Mensen worden te dik, ze moeten minder en gezonder eten en meer sporten.
    Tja en dat gaat weleens fout. Tenminste als je daar gevoelig voor bent natuurlijk, een eetstoornis kun je niet aanpraten.

  23. ik denk dat voorlichting daar zeker in rol in kan spelen.
    Als je dat krijgt ga je er miss toch meer over nadenken, en mee bezig zijn. als je er dan gevoelig voor bent, ja dan heb je een probleem.

  24. Ik denk dat het vooral gevolgen heeft op hoe een kind gaat denken tijdens een eetstoornis wat hij/zij wel of niet kan eten. Het gaat denk ik strenger zijn in eten. Ik denk dat het in zekere zin wel een rol kan spelen, ja, maar ik denk niet dat als je geen voorlichting krijgt op school over gezonde voeding (dat zou dan ook weer negatieve gevolgen kunnen hebben) dat je dan veel minder tot geen kans op een eetstoornis hebt. Het gaat toch ook om een stukje onzekerheid denk ik…

  25. voorlichting is goed, mits deze aangeeft dat teveel eten niet goed is, maar ook dat te weinig eten schadelijk kan zijn. Een goede voorlichting dient beide kanten te belichten en niet alleen overgewicht. Een gebalanseerde maaltijd en voldoende beweging. Er moet verteld worden met welke gezonde snacks (bijvoorbeeld groente en fruit) het honger gevoel gestilt kan worden en voldoende water drinken.
    De nadruk leggen op afvallen is niet goed en een streefgewicht is verschillend per persoon. Ongezonde voeding en/of ongezonde eetpatronen zijn de belangrijkste kernwoorden.

  26. ik zou zo’n voorlichting aan de ouders geven, zodat die het hun kids kunnen bijbrengen. op een iets ‘leukere’ manier zegmaar. en er gewoon niet te ver in door slaan

  27. Mede door voorlichting op school, (wat ze al in groep 1 kregen) is mijn dochter van net 7 al bezig met calorieen tellen en niet te veel eten. Bang dat ze dik wordt. Ik vind dit verschrikkelijk. Ik ben zelf verpleegkundige en probeer alles te doen zodat haar gedachtegang weg ebt door er niet te veel aandacht aan te besteden.
    School: Licht alsjeblieft alleen de ouders in, zodat zij de kinderen gezonde voeding voorschotelen. Kinderen hoeven niet bezig te zijn met eten. Zij moeten lekker kind zijn.

  28. Herkenbaar, na voorlichting van verzorging en biologie ket eetdagboeken bijhoud voor een cijfer – ging t mis …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *