Vooroordelen over Borderline | ProudPraat

Het weer tijd voor een wat meer serieuze video. Geen prietpraat, maar proudpraat! In deze video’s praten wij over onderwerpen die dicht bij ons staan, omdat wij ze zelf hebben meegemaakt. We delen onze ervaringen en wat ons heeft geholpen om hier vanaf te komen. Natuurlijk vinden wij het ook belangrijk dat wij onderwerpen bespreken die voor jou van belang zijn. Laat dit daarom gerust weten in de reacties: Waar wil JIJ dat we over praten en welke tips, ervaringen of adviezen zou jij fijn vinden?

Een diagnose krijgen kan ontzettend lastig zijn. Er kan enerzijds een hoop op zijn plaats vallen en het belangrijkste is dat je nu de juiste hulp kunt krijgen, maar anderzijds kun je ook geconfronteerd worden met de vooroordelen die boven zo’n diagnose kunnen hangen. Vooroordelen die een bepaald stereotype beschrijven en vaak niet positief is, maar die helemaal niets met jou te maken hoeven te hebben. Misschien herken je je zelfs totaal niet in die vooroordelen!?

Borderline kan zo’n diagnose zijn, waar veel vooroordelen over bestaan. Vaak gaat het over bepaalde kenmerken die worden uitvergroot. Deze kunnen misschien voor een deel, of juist helemaal niet op jou van toepassing zijn en daar liep ik zelf ook tegenaan. Ik hoop met deze video een beetje meer balans te creëren. Zelfs voor een stoornis als Borderline is namelijk niet alles altijd zwart-wit.

Wil je meer video’s zien? Elke dinsdag verschijnt er een nieuwe video op ons Youtube Kanaal

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

8 reacties op “Vooroordelen over Borderline | ProudPraat”

  1. Goede video!

  2. Echt heel waardevol deze video, niet alleen voor proudbezoekers maar eigenlijk de hele maatschappij!

  3. Mooi! Dank je wel..herken er veel in

  4. Prachtig, integer en innemende video. Verrassend vindt ik een sterke en mooie eigenschap van deze diagnose.

  5. Wat een mooie en goede video.
    Prachtig gemaakt.
    Ik heb zelf ook borderline persoonlijkheidsstoornis en de vooroordelen komen mijn bekend voor helaas.

  6. Daphne, dank voor deze video!

    Ik zie jou natuurlijk niet op het moment dat nare gevoelens bij jou getriggerd worden, dus ik zie ook niet hoe je reageert "vanuit Borderline" (dat klinkt al heel naar, sorry daarvoor. Ik hoop dat de rest van mijn bericht verduidelijkt dat ik het niet naar bedoel). Desondanks lijk ik in jouw blogs en video’s vaak terug te lezen dat jij behoorlijk goed met gevoelens hebt leren omgaan. Gevoelens durven toelaten, er constructief mee om leren gaan, behulpzame copingmechanismen, etc. Ik ben heel benieuwd wat het verschil is tussen de periode rondom de diagnosticering (of daarvoor) en nu. Eigenlijk: op welke manier borderline destijds je leven beïnvloedde en hoe dat nu is. Wat je veranderd hebt aan je omgang met, etc. De ontwikkeling van heftige klachten naar een ogenschijnlijk goede omgang met pijn en reacties die er waarschijnlijk nog steeds wel zitten. Zou je eens iets over je persoonlijke ervaring daarmee kunnen schrijven, of een video over kunnen maken (ik denk dat ik persoonlijk de voorkeur geef aan dat laatste)?

    Ik ben daar overigens ook benieuwd naar bij andere vormen van persoonlijkheidsproblematiek, maar ik geloof niet dat andere huidige redactieleden ooit iets hebben gedeeld over eventuele persoonlijkheidsproblematiek. Daarom specifiek mijn vraag aan jou, over Borderline.

    1. Hi Anoniem,

      Wat goed dat je die vraag stelt. Ik snap heel goed wat je bedoelt. Ik heb natuurlijk geen nieuw hoofd gekregen, maar het lukt mij steeds beter om ermee om te gaan. Ik voel nog net zo veel, maar het beïnvloed mijn leven inderdaad minder, omdat er ‘simpelweg’ veel helpende handvatten zijn waar ik nu op terug kan vallen en die met jarenlange oefening ook vertrouwder zijn geworden.

      Ik neem je verzoek zeker mee!
      Misschien kan je ook al iets met deze video, die ik eerder over dit thema maakte: https://www.proud2bme.nl/Video_divers/Proudpraat:_Omgaan_met_Borderline_

      Liefs!

  7. Wat een mooie video Daphne!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *