Radicale vernieuwingen in de zorg, meer psychische diversiteit en normalisering van het abnormale. Er moet iets veranderen; dát is de boodschap van de GGZ-pioniers uit de nieuwe documentaire ‘Gewoon gek’. De eerste aflevering is op 1 maart te zien, op NPO2.
Wat is de grens tussen normaal en abnormaal? Wat moeten we met al die labels? En helpt het eigenlijk wel om die verschillende diagnoses als uitzonderingen te zien, in plaats van variaties? Dat zijn vragen die in deze documentaire aan bod komen. Gek zijn is eigenlijk best gewoon. Wat zou er veranderen als we daar anders tegenaan gaan kijken en de zorg op die manier anders inrichten?
In de eerste aflevering van deze documentaire komen er nieuwe Nederlandse zorginitiatieven voorbij. Maar ook wetenschappers, filosofen en ervaringsdeskundigen komen aan het woord.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de vraag: hoe kan het beter in de toekomst? En is dit een taak die alleen bij de zorgverleners van de GGZ ligt, of bij ons allemaal? Ligt dat antwoord misschien bij ons in de samenleving als geheel?
“Uiteindelijk ben ik gewoon mens. En ben ik, gewoon ik.”
Bron: vpro.nl
VPRO Tegenlicht: Gewoon Gek
NPO2 – 1 maart 2020 – 22:10
Geef een reactie