Vragen aan de diëtist

Ieder jaar op 19 september organiseert de Nederlandse Vereniging van Diëtisten de Dag van de Diëtist, dat is vandaag! Een (gespecialiseerd) diëtist helpt ook bij het behandelen van eetstoornissen. Afspraken met de diëtist kunnen best spannend zijn, maar ook veel inzicht geven. In deze post stellen we 5 van jullie ingezonden vragen aan de diëtist van Proud2Bme.nl.

Heb jij nog meer vragen aan onze diëtist of wil je graag ergens over doorpraten? Op ons forum kan je je vraag stellen in het topic ‘Vragen aan de diëtist’ of kom langs in een van onze diëtistenchats

Hoe maak je een volwaardige portie met havermout (ontbijt)?

Met havermout kan je een goed en vullend ontbijt maken. Om er een volwaardig ontbijt van je maken kun je je havermout met (soja)melk koken. Je kan je havermout ook weken, dat doe je een paar uur of een nacht van tevoren. Een portie havermout is een koffiekopje vol.

Je kan je havermout ook klaarmaken met water of amandeldrink, maar dan mis je (gemakkelijk) eiwitten in het ontbijt. In dat geval is het goed om naast je portie havermout een glas (soja)melk te drinken. Snijd een stuk fruit in stukjes voor eroverheen en eventueel een eetlepel pindakaas of noten/zaden. Zo heb je alvast een portie fruit gegeten.

Leuk aan havermout is dat je er allemaal verschillende smaakjes aan kan geven met bijvoorbeeld kaneel, vanille, kardemon, maar ook zonder specerijen is het lekker.

Ik ben bang voor de diëtist. Ik heb zelf binnenkort een afspraak. Heb je hier tips voor?

Net als bij andere hulpverleners, kijk of je allereerst of je een klik hebt met de zorgverlener. Voel je je vertrouwt en kun je je openstellen naar deze zorgverlener? Denk van tevoren goed na over waarom je hulp wilt en wat voor soort hulp je fijn vindt. Dit kan je gelijk kenbaar maken. Het helpt ook om voorafgaand aan de afspraak wat vragen te bedenken die je graag beantwoord wilt krijgen. Denk aan vragen over de werkwijze, ervaring, en verwachtingen. Hulp krijgen van een diëtist is ook samen zoeken naar wat werkt, durf jezelf dus mee te nemen en uit te leggen wat je moeilijk of eng vindt.

Wanneer je de zorg bij de diëtist voortzet omdat er een klik is, zul je ongetwijfeld spannende uitdagingen aangaan als het gaat om eten en de diëtist is er om je vertrouwen te geven en te zien wanneer je meer hulp nodig hebt of misschien zelf iets meer uitdaging. Realiseer je dat je niet naar de diëtist gaat om iets opgelegd te krijgen, maar om iemand aan je zij te hebben die zonder oordeel, maar met expertise, je probeert te helpen bij het behalen van jouw doelen. Je mag dus zelf sturing geven aan de consulten door met eigen ideeën te komen en door uit te leggen wat jij als haalbaar en niet haalbaar ziet. De diëtist kijkt mee of jouw ideeën bijdragen aan herstel en geeft daarin advies.

Vind je het vooral moeilijk om je open te stellen en eetstoornis ‘geheimen’ te bespreken, geef dat dan ook gerust aan in je eerste kennismaking, dat haalt wat druk van de ketel.

Wat helpt om te stoppen met eetbuien? En hoe moet je omgaan met extreme hunger in anorexia-herstel?

Het korte antwoord is: regelmaat inbouwen. Het moeilijkste is hierin om de cirkel van compensatie en emotie-eten te doorbreken. Die twee verleidingen om als reactie op te veel eten te compenseren en als reactie van je rot voelen te eten probeer je beide uit de weg te gaan door wat er ook is gebeurt het volgende eetmoment op te pakken. Je kunt je dan een paar dagen opgeblazen voelen, maar uiteindelijk neemt de regelmaat het over en zul je ook wat houvast gaan ervaren die op bepaalde momenten ook rust geeft.

Eetdrang kan blijven opduiken en daarbij is het goed om dan wel te vertragen. Schrijf bijvoorbeeld eens in een dagboek of bespreek met iemand wat er allemaal in je omgaat. Je kan ook afleiding zoeken. Ga iets leuks doen, ook al is dat op dat moment een beetje uit je comfortzone omdat je liever in een eetbui zou willen hebben.

Hebben proteïne-drankjes nou echt nut?

Dat hangt ervan af hoe je ‘nut’ definieert. Proteinedranken leveren eiwitten en met name in de sportwereld zie je dat ze populair zijn omdat je zonder veel na te hoeven denken zeker weet dat je aan een bepaalde eiwitinname komt. Een normaal voedingspatroon, en dus ook zoals je ze terugvindt in de eetlijsten, voorzien ruim in je eiwitbehoefte – ook als je regelmatig sport. Het heeft dus meer zin om te werken aan het normaliseren van je voedingsinname, dan om bijvoorbeeld je eetprobleem van je af te schuiven en de schade te ‘beperken’ met proteineproducten.

In het laatste geval zul je zeer waarschijnlijk tekorten krijgen van eiwitten (als je energieinname structureel te laag is) en van andere voedingsstoffen die je lichaam opslaat (bijv. ijzer en calcium) of gebruikt (bijv. cholesterol, kalium). Proteineproducten zijn vooral erg duur en leveren geen meerwaarde ten opzichte van eiwitrijke producten zoals yoghurt, melk, eieren, vlees, vis en linzen.

Als je over de dag heen gevarieerd eet, is het dan erg om elke dag hetzelfde te eten?

Goed dat je gevarieerd eet op een dag, dat helpt om gezond te blijven en zorgt ervoor dat je meer kans hebt om vele verschillende voedingsstoffen uit voeding binnen te krijgen. De kans is echter heel klein dat je binnen 1 dagmenu alles binnenkrijgt wat je wekelijks/maandelijks nodig hebt, maar ik heb wel eens uitgerekend dat het theoretisch gezien kan.

Toch zou je daarmee niet kunnen concluderen dat het dus niet erg is als je dan elke dag hetzelfde menu eet, omdat eten niet enkel gaat over wat je binnenkrijgt maar, zeker bij eetstoornissen, vooral over hoe je om kan gaan met eten. Beantwoord voor jezelf eens de vraag: Beperkt eten je in je flexibiliteit, sociale leven, weerbaarheid, genot, spontaniteit, reizen, carrièrekansen? Zo ja, op welke vlakken zie je dat eten of de eetstoornis concreet je leven beinvloedt?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *