Stress, somberheid of een eetstoornis kunnen jouw eetlust flink verminderen. Door een eetstoornis kan je hongergevoel zelfs verstoord raken. Je hebt juist helemaal geen honger, de hele tijd of het wisselt heel veel. Het ontbreken van een hongergevoel kan het knap lastig maken om aan je dagelijkse hoeveelheid voeding te komen. Hoe kan het dat je geen trek hebt en wanneer herstelt dit weer?
Hoe ontstaat hongergevoel?
Een lege maag produceert grehlin. Dit hormoon wordt geproduceerd in de maagwand en geeft een signaal aan je hersenen dat er eten nodig is. In je hersenen zit het zogenoemde honger- en verzadigingssysteem welke reageert op deze hormonen. Nadat je hebt gegeten daalt dit hormoon weer. Meer over de hormonen en verzadiging kan je terugvinden in een eerdere blog over dit onderwerp. En wist je dat ook je vetweefsel hormonen aanmaakt? Ofwel een te laag vetpercentage kan een verstoring opleveren van deze functie.
Oorzaken van ontbreken van hongergevoel
Maar hoe kan het nou dat een hongergevoel minder wordt? Als je lange tijd niet reageert op lichamelijke signalen van je lichaam dan kan dit invloed hebben op je honger- en verzadigingsgevoel, maar ook doordat je vetpercentage bijvoorbeeld laag is en je minder van bepaalde hormonen hebt. Zo kan dit ontregeld raken. Als je langdurig voedsel tekort hebt, komt het hormoon leptine vrij dat ervoor zorgt dat andere lichaamsfuncties op een lager pitje komen te staan, zoals het stoppen van je menstruatie, lagere lichaamstemperatuur en een lagere basaal metabolisme, ofwel je lichaam gaat zuiniger om met wat die binnenkrijgt. Ook wel de spaarstand genoemd. Ook eetbuien kunnen een verstoring in je honger- en verzadigingssysteem veroorzaken, want de aanvoer van eten is dan niet regelmatig maar komt met pieken en dalen.
Hoe kan je je hongergevoel weer opwekken?
Vaak herstelt dit systeem wel weer maar het kan echt wel even langere tijd van slag zijn. Het is in ieder geval belangrijk om wel te blijven eten op vaste tijden al heb je eigenlijk geen trek. Gebruik daarvoor bij voorbeeld een eetlijst waarin voldoende voeding is opgesteld. Zo leert je lichaam weer te wennen aan vaste tijden en zal het ook weer gewend raken aan een bepaald eetritme. Minder eten leidt namelijk tot minder eetlust wat dan weer leidt tot minder eten. Deze cirkel moet je zien te doorbreken.
Verder is het ook belangrijk wat je eet. Eenzijdig, vetvrij of streng voor jezelf te zijn met eten gaat je hierbij niet helpen. Probeer dus ook voldoende vetten te eten omdat bij de aanmaak van veel hormonen ook bepaalde vetten een rol spelen. Als je moeite hebt om te eten zonder trek dan kunnen de volgende algemene tips misschien helpen.
Afwisseling: Wissel zoete en hartige gerechten af om zo je smaak en trek weer te bevorderen. Bijvoorbeeld door iets zoets te nemen na je warme maaltijd, denk aan een stukje fruit of een schaaltje vla of appelmoes.
Aantal eetmomenten: Verdeel je eetmomenten niet over 6 maar over 8 eetmomenten. Zo kan je ook voorkomen dat je te snel vol zit.
Vocht: Drink niet vlak voor een maaltijd of tijdens de maaltijd. Drinken geeft maagvulling waardoor je maag al vol zit en dit kan het moeilijker maken om alles op te krijgen.
Vezels: Vezels zijn belangrijk maar vezels geven ook verzadiging. Als je moeite hebt om voldoende te eten kan je erop letten dat je niet naast je vezels uit bijvoorbeeld brood, fruit en groente ook nog extra vezels te neemt tenzij uiteraard voorgeschreven door je behandelaar of arts.
Stress: Bij stress verbruikt het lichaam meer energie maar het kan ook je hongergevoel onderdrukken. Probeer voldoende ontspanning op een dag in te plannen en zoveel mogelijk stress te voorkomen. Maak een lijstje met dingen die jou helpen rustig te worden of je gedachten te verzetten en doe daar iedere dag een paar dingen van.
Aandacht: Als je aandacht besteed aan het maken van je eten en daarbij meer stilstaat bij smaak, kleur en opmaak van je bord, kan een maaltijd veel lekkerder smaken en heb je er vaak net wat meer zin in om te eten.
Let op wat je kiest: Als je moeite hebt met voldoende eten is het goed om extra te letten op wat je eet. Als je kiest voor bijvoorbeeld zuivelproducten kies dan eerder voor de halfvolle of de volle variant, in plaats van de magere, om zoveel mogelijk energie binnen te krijgen. Als je bijvoorbeeld voor de magere variant of een light variant gaat heb je niet alleen minder energie binnen, het geeft maagvulling waardoor je een vol gevoel hebt. Friszure producten zoals een glas vruchtensap of tomatensap kunnen de eetlust bevorderen.
Hoe zit het met jouw hongergevoel?
Geef een reactie