Op het forum beantwoordt diëtiste Bianca voor Proud2Bme verschillende vragen van leden. Ook in de chat kun je jouw vragen aan haar kwijt. Deze week behandelt Bianca een vraag die ze af en toe op het forum voorbij ziet komen. Misschien vraag jij je dit ook wel af en daarom zal ze uitgebried uitleggen hoe het allemaal in elkaar zit. De vraag van deze week is: Is zuivel echt nodig?
Er was vanalles over zuivel in het nieuws. Veel koeienmelk drinken zou niet per se gezond zijn. Te veel zelfs ongezond. Jarenlang werd gezegd dat minimaal drie glazen zuivel per dag nodig waren om gezond te zijn. De diëtist vertelt wat in zuivelproducten wel gezond is en hoe je deze voedingsstoffen eventueel uit andere voedingsmiddelen kunt halen.
Laten we eerst kijken wat naar we eigenlijk allemaal onder zuivel verstaan. Zuivel is meer de verzamelnaam voor alles wat is gemaakt van melk. Dat hoeft niet alleen afkomstig te zijn van koeien maar kunnen ook voedingsmiddelen zijn die gemaakt zijn van schapenmelk, geitenmelk etc.
Wat levert zuivel aan voedingsstoffen?
De belangrijkste voedingsstoffen die zuivel levert zijn eiwitten en mineralen zoals calcium, kalium fosfor en zink maar ook vitamines zoals B2, B6, B12 en daarbij levert zuivel ook nog energie. Wist je dat er in vollere melkproducten meer vitamine A en D voorkomt in vergelijking met de magere melkproducten?
Wat kan je kiezen als je niet tegen melkeiwit of lactose kan?
Er zijn veel alternatieven te koop zoals producten op basis van soja waar ook calcium aan toegevoegd is. Die zou je prima kunnen kiezen als vervanging van de gewone zuivel.
Ik neem liever geen zuivel, kan ik met andere voedingsmiddelen ook aan de dagelijkse hoeveelheid calcium komen?
Je kan met alternatieven voor zuivel zoals sojamelk waar calcium aan toegevoegd is ook prima aan je calcium komen. Om met groente en noten aan de hoeveelheid calcium te komen is wel een stuk lastiger.
Even een rekenvoorbeeld: Met 200 gram sperziebonen krijg je 140 mg calcium binnen en met 1 glas halfvolle melk zit je rond de 305 mg calcium. Amandelen leveren per 100 gram gemiddeld 285 mg calcium.
Maar als je aan de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid calcium wilt komen van 1 gram per dag dag zou je dus naast je groente van 200 gram (140 mg calcium), 200 gram aardappelen (14 mg calcium) bijna 300 gram noten zoals amandelen erbij moeten eten. Behalve dat dit heel veel noten zijn per dag zit je meteen ook aan heel veel energie wat je extra binnen krijgt op een dag.
Naast calcium is zuivel ook een belangrijke leverancier van vitamine B12. En juist deze vitamine komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en melk. Vegetariërs drinken vaak wel melk dus die krijgen niet snel een tekort. Maar voor veganisten die geen zuivel of geen vervanging hiervoor gebruiken is het heel lastig om met andere voedingsmiddelen genoeg van deze vitamine binnen te krijgen. Er wordt dan geadviseerd om hiervoor een supplement te nemen.
Drink jij wel of geen zuivel en met welke reden?
Geef een reactie