‘Vragen aan de dietist’ is een nieuw onderdeel bij de blogs van Proud. Dit zijn vragen die op dit moment bij jullie spelen. Dat baseren we op de vragen die we voorbij zien komen op het forum. Dat kan dus iedere keer een ander onderwerp zijn. Deze week gaan we wat dieper in op de vraag; wat te doen met een opgeblazen buik?
De oorzaak van een opgeblazen buik is niet altijd makkelijk te vinden omdat dit vaak verschillende oorzaken kan hebben. Er is altijd een kleine hoeveelheid gas in je darmstelsel aanwezig en daarom is het dus een heel normaal verschijnsel. Toch kan dit tijdelijk meer worden onder invloed van voeding je darmbacteriën.
Als je bijvoorbeeld net begonnen bent met het opbouwen van je eetpatroon dan zullen je darmen weer moeten wennen aan voedsel en dit kan ook klachten zoals winderigheid en een opgeblazen buik geven. Maar denk ook aan een lactose intolerantie of een glutenallergie. Beide kunnen deze klachten geven terwijl de oorzaak heel verschillend is.
Wist je dat ook teveel lucht inslikken door te snel te eten of te praten tijdens het eten een opgeblazen buik kan geven? Een verstoring van je darmflora kan ook de boesdoener zijn. Een verstoring van de darmflora kan veroorzaakt worden door stress of door het gebruik van bepaalde medicatie. Een andere oorzaak van winderigheid en een opgeblazen buik kan ook het prikkelbare darmsyndroom zijn of als je last hebt van verstopping (obstipatie).
Voedingsmiddelen die vaak last geven:
Stel je hebt een opgeblazen buik, dan kan je eerst bij jezelf afvragen “wat is er veranderd aan mijn eetpatroon de afgelopen tijd?” Voedingsmiddelen die erom bekend staan vaker klachten te geven zoals een opgeblazen buik en winderigheid zijn de volgende:
- Uien/knoflook
- Prei
- Spruitjes
- Zoete melkproducten zoals vla, gezoete yoghurtdranken
- Eten van kauwgom
- Koolzuurhoudende dranken
- Suikervervangers
- Teveel snelle suikers uit bijvoorbeeld vruchtensappen
Wat kan je er tegen doen?
Je kan als eerste zelf kijken of er iets in je voeding is wat de oorzaak zou kunnen zijn. Of dat er in je levensstijl nog punten zijn die je kan aanpassen zoals voldoende beweging, voldoende vezels in je voeding, goed kauwen, niet te snel eten en zorg ook voor voldoende ontspanning. Heb je last van spanning en/of stress probeer te achterhalen waar dit vandaan komt of zoek hulp hiervoor. Wist je dat ook een lege darm gasvorming kan geven? Het is dus belangrijk om geen maaltijden over te slaan.
Probiotica
Probiotica kan je vinden in de supermarkt, vaak als yoghurtdrankje of als supplement. Ze beweren een gunstige werking te hebben op de darmflora en daarmee op je gezondheid. Let er wel op dat ze niet heel veel snelle suikers bevatten wat namelijk weer ongunstig kan zijn voor je darmbacteriën.
Blijf je klachten houden dat is het natuurlijk altijd belangrijk om bij je huisarts te laten onderzoeken waar de klachten vandaan komen.
Heb jij nog een vraag voor de diëtist?
Geef een reactie