Vragen aan de dietist: Terugval voorkomen

Tijdens het herstellen van je eetstoornis, zal je op gegeven moment je streefgewicht bereiken. Ja, dan heb je je streefgewicht bereikt of je eetproblemen zijn onder controle en dan is de behandeling afgerond. Maar wat dan? Dat kan voor iedereen heel verschillend zijn. De ene persoon is blij om weer vrij te zijn, geen therapie en verplichte sessies maar voor een ander kan het voelen alsof hij of zij opeens alles alleen moet doen.

En dan je gewicht. Je hebt je minimale gezonde gewicht bereikt maar is dat dan ook je setpointgewicht? Dit zijn vragen die bij je op kunnen komen als je gestopt bent met de behandeling. Zeker als je op jezelf woont en je dus ook voor jezelf moet koken en eten klaar moet maken kan dit wel lastig zijn. Zeker ook als je vaak alleen eet. Hoe kan je hier nu mee om gaan?

Weegschaal
Of een weegschaal je kan helpen of juist de vijand is, hangt af van de invloed hiervan op je gedrag. Stel je hebt ondergewicht gehad en je moet erop letten dat je niet weer terugzakt naar een te laag gewicht, dan zou je bijvoorbeeld 1 keer per maand je kunnen wegen. Zo kan je kijken hoe je het nu doet met eten en bewegen.

Op basis hiervan kun je zien of dat goed gaat of dat je toch iets extra’s moet nemen omdat je misschien op het randje zit van een gezond gewicht. Maar als je gewicht gezond is en jezelf wegen zou er juist voor zorgen dat je weer gaat compenseren, dan zou ik zeggen: De deur uit met dat ding! Om te voorkomen dat je terugvalt in je oude patroon van compenseren kan het beter zijn om definitief afscheid te nemen van je weegschaal.

Setpointgewicht

We hebben het er al vaker over gehad, maar wat is nu precies je setpointgewicht? Je setpointgewicht is het gewicht wat bij jou past. Rond dit gewicht blijft jouw gewicht schommelen, kan iets hoger of lager zijn maar meestal rond dit stabiele gewicht. Dit is dus meestal niet het minimale gezonde gewicht waar je naar streeft in een behandeling. Dat kan wel maar meestal is een streefgewicht lager. Pas als je voldoende eet en drinkt op een dag en je kan weer je gewone beweging oppakken, kan je ook zien wat voor gewicht er echt bij je past.

Eten

Is er na je behandeling afgesproken dat je op gevoel gaat eten maar je merkt dat dit nog lastig gaat? Dan kan je natuurlijk jezelf helpen door niet echt een eetlijst te volgen maar bijvoorbeeld wel die 6 eetmomenten aan te houden. Of je schrijft om de dag nog op wat je hebt gegeten en gedronken totdat je zelf ziet dat het eigenlijk goed gaat en je dat steuntje in de rug niet meer nodig hebt.

Bron

Hulp vragen
Merk je dat je toch veel spanning ervaart en het gevoel hebt dat je niet meer op de goede weg zit, vraag dan hulp. Je kan natuurlijk bij de mensen om je heen aangeven dat je je zo voelt en daar vragen of ze je kunnen helpen door bijvoorbeeld samen te gaan eten. Maar heb je het gevoel dat dit niet voldoende hulp voor jou is dan kan je misschien bij je vorige behandelaar terecht. Soms is het net even die bevestiging die je zoekt dat je goed bezig bent of weer even dat steuntje in de rug. Natuurlijk zou ik niet aanraden om dat iedere keer te doen als je even twijfelt want vaak weet je zelf ook heel goed wat je anders kan doen of dat hoe je het doet goed is.

Vaak maak je tijdens je behandeling ook een terugvalpreventieplan. Pak die er weer bij als je twijfelt, vaak kan je door hier weer in te kijken jezelf weer die bevestiging geven of weer die handvatten om weer op de goede weg te komen.

En heb je een terugval dan is dit natuurlijk heel vervelend maar het hele leven gaat met vallen en opstaan. Wees dan niet te streng voor jezelf. Bedenk wat je al hebt bereikt en probeer niet te veel te focussen op wat nu even niet goed gaat. Zo lang je maar weer weet hoe je weer vooruit kan komen. 

Heb jij weleens een terugval gehad en hoe heb jij dit aangepakt?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

5 reacties op “Vragen aan de dietist: Terugval voorkomen”

  1. Ik heb op dit moment een grote terugval 🙁

  2. Ik heb inmiddels al een paar maanden hetzelfde gewicht, en ik blijf daar wel min of meer stabiel op. Het is alleen wel nog steeds ondergewicht, maar ik eet wel écht volledig naar behoefte. Zou het kunnen dat dit alsnog mijn setpoint is? Ik ben van nature namelijk tenger…

  3. @tirza: ik heb hetzelfde! Bij mij in de kliniek zeggen ze dat dit erg onwaarschijnlijk is, maar dat tijdens je genezing je metabolisme lange tijd in turbostand kan staan. Maar ik moet dan ook nog wel echt veel aankomen. Ik blijf dus maar ophogen….

  4. en wat nou als je setpoint iets hoger ligt dan wat gezond is?
    Waardoor je net iets te zwaar bent, hoe gezond je eet en beweegt je gewicht blijft ongeveer op hetzelfde getal schommelen?

  5. @Tes volgens mij kan dat prima! Iedereen is anders gebouwd 😉 Helaas wordt er in deze samenleving vaak gedacht dat je alleen gezond kan zijn als je ‘slank’ bent… maar geloof me, overgewicht hebben en gezond eten en bewegen is vele malen gezonder dan slanker zijn en de hele dag achter een bureau zitten 😉 (hiermee bedoel ik natuurlijk NIET dat er geen tussenweg is tussen ‘slank’ en overgewicht he, ik geef alleen de uitersten aan voor de duidelijkheid )
    Ik zou zeggen: luister vooral naar jouw lichaam! Als je je energiek en gezond voelt, en je eet goed en krijgt genoeg beweging, dan zou ik zeggen dat je heel goed bezig bent! 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *