Vragen aan de dietist: Wat is ADH?

Je ziet het vast wel vaker staan op een verpakking van een levensmiddel; dit product levert zoveel procent van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Maar wat zegt dit nu eigenlijk en wie bedenken deze hoeveelheden? In dit blog geef ik je daarop een antwoord en uitleg. 

De ADH is opgesteld door de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad is het onafhankelijke adviesorgaan van de overheid. De gezondheidraad baseert zijn richtlijnen op wetenschappelijk onderzoek. Nou moet er nog een onderscheid worden gemaakt tussen Aanbevolen Hoeveelheid (AH) en Adequate Inname (AI).

Als er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is om een gemiddelde behoefte te bepalen wordt een AH bepaald en als er geen voldoende onderbouwing is wordt er een AI bepaald. Deze waarde heeft een ruime veiligheidsmarge waardoor deze voor de gemiddelde bevolking aan de behoefte wordt voldaan. Beide dienen als basis voor de ADH.

Voor welke producten geldt een ADH?
Per voedingstof wordt aangegeven hoeveel we hier per dag van nodig hebben. Dit geldt dus ook voor bijna alle vitamines en mineralen. Op een verpakking van een levensmiddel of supplement wordt aangegeven hoeveel van dat product bijdraagt aan de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt. In de Europese Unie is afgesproken dat alle verpakkingen vallen onder wetgeving van de EU. Dus alle ADH’s zijn dus hetzelfde wat het voor de consument duidelijker maakt. De waardes kunnen om deze reden dus afwijken van de Nederlandse ADH. Wist je dat de ADH ook gebruikt wordt voor voedselbereiding en productontwikkeling?

Geldt de ADH voor iedereen?
De ADH geldt in principe voor iedereen. De ADH voldoet aan de behoefte voor 97.5% van de bevolking. Maar er zijn bepaalde bevolkingsgroepen die een andere ADH hebben voor bepaalde vitamines en voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de ADH voor vitamine D. Voor kinderen van 1-3 jaar wordt een andere hoeveelheid geadviseerd dan voor volwassenen. Maar ook voor bejaarden en mensen die in nachtdiensten werken is de ADH weer hoger. Dit komt omdat vitamine D ook onder invloed van zonlicht door je huid wordt aangemaakt maar als je in de avonduren werkt krijg je in verhouding minder zonuren. Maar er is in de ADH al een ruime marge verwerkt om andere verschillen in leeftijd, gewicht, stofwisseling etc. op te kunnen vangen en te waarborgen dat iedereen voldoende binnen krijgt. Wist je dat er andere landen een andere ADH kan gelden? Dit komt door andere voedingsgewoontes bijvoorbeeld.

bron foto

Is het erg als je de ADH niet dagelijks haalt?
De ADH is een richtlijn en het streven is om dagelijks aan deze hoeveelheden te komen. Maar als we heel realistisch hier naar kijken is het niet altijd praktisch haalbaar. Denk bijvoorbeeld aan de richtlijn van 2 ons groente per dag. We eten niet altijd aardappelen, vlees en groente maar ook wel eens een keer pannenkoeken of soep met brood waar je dan vaak minder of geen groente bij binnen krijgt. Om die reden is het juist goed om te variëren, zodat je veel dagen wel aan die ADH voldoet. 

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

6 reacties op “Vragen aan de dietist: Wat is ADH?”

  1. Dus de ADH geld alleen voor de hoeveelheden voor voedselgroepen (groente/fruit/brood etc) en niet voor de ADH kcal?

  2. de adh kcal is grote zever, sorry maar echt.
    als je bijna geen beweging hebt is het meestal te veel( en dan bedoel ik in bed liggen de hele dag, of met de auto naar werk, daar heel de dag achter de computer en thuis meteen voor de rest van de dag op de bank zitten) voor mensen die sporten of een heel eind naar school/werk fietsen is het al snel te weinig. de adh zou geen streven moeten zijn ik ken iemand met ondergewicht die de adh eet per dag en dus denkt dat het natuurlijk voor haar is om ondergewicht te hebben, maar ze sport dagelijks MINIMAAL, 1 uur. eigenlijk eet ze dus wel veel te weinig . je moet kijken naar je eigen levensstijl en te eten hieraan aanpassen, wat je eigenlijk niet moet doen als je naar je lichaam luistert, die zal je wel bepalen hoeveel je moet eten.

  3. @ ano, misschien moet je eerst eens de wetenschappelijke artikelen lezen voordat je dit soort uitspraken doet.. de ADH houdt namelijk wel degelijk rekening met een bewegingspatroon en er wordt over het algemeen een hogere ADH gehanteerd als men een actieve leefstijl heeft.

    Verder vind ik de blogs van de diëtiste altijd heel fijn!

  4. @ano.

    Let je even op je berichten. Het kan voor mensen die net beginnen met eten demotiverend werken. Daarnaast eet ik bijna de adh of precies en ik wandel alleen een klein beetje dagelijks voor de rest bureauwerk. En ik moet nog steeds aankomen daarbij heb ik geen snelle stofwisseling. Dus jouw berichtje klopt niet.

  5. hihi ik dacht dat ik het snapte maar na dit artikel snap ik het eigenlijk niet meer zo goed.^^

  6. Ik denk dat mezelf misschien niet zo goed verwoord heb. De adh is opgesteld aan de hand van een enquête, hier is een gemiddelde genomen van wat mensen schreven wat ze aten, dus hebben ze besloten dat dit is wat de gemiddelde mens at en zou moeten eten. Bijna niemand heeft een echt zittend leven, ik beschreef toch duidelijk een levensstijl waar bijna niet in bewogen werd? Als je je huis schoonmaakt, boodschappen doet, … Heb je al geen zittende levensstijl meer! Ik bedoel juist dat de meeste mensen meer dan de adh nodig hebben! Sorry als ik hier niet duidelijk over was. Ik lees vaak op het forum van mensen die schrijven dat ze met de adh nog honger hebben, daarom zeg ik dat je beter niet naar de adh lijkt en luistert naar je eigen lichaam!

    @em: ik versta je berichtje niet, ik schreef toch juist dat je meer moet eten bij meer beweging???? En daar houd de adh juist geen rekening mee, die zegt dat iedereen standaard 2000 kcal per dag nodig heeft.

    @rosiev: de adh is voor gezonde mensen, mensen met een eetstoornis en/of ondergewicht hebben meestal andere behoeftes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *