Je ziet het vast wel vaker staan op een verpakking van een levensmiddel; dit product levert zoveel procent van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Maar wat zegt dit nu eigenlijk en wie bedenken deze hoeveelheden? In dit blog geef ik je daarop een antwoord en uitleg.
De ADH is opgesteld door de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad is het onafhankelijke adviesorgaan van de overheid. De gezondheidraad baseert zijn richtlijnen op wetenschappelijk onderzoek. Nou moet er nog een onderscheid worden gemaakt tussen Aanbevolen Hoeveelheid (AH) en Adequate Inname (AI).
Als er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is om een gemiddelde behoefte te bepalen wordt een AH bepaald en als er geen voldoende onderbouwing is wordt er een AI bepaald. Deze waarde heeft een ruime veiligheidsmarge waardoor deze voor de gemiddelde bevolking aan de behoefte wordt voldaan. Beide dienen als basis voor de ADH.
Voor welke producten geldt een ADH?
Per voedingstof wordt aangegeven hoeveel we hier per dag van nodig hebben. Dit geldt dus ook voor bijna alle vitamines en mineralen. Op een verpakking van een levensmiddel of supplement wordt aangegeven hoeveel van dat product bijdraagt aan de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt. In de Europese Unie is afgesproken dat alle verpakkingen vallen onder wetgeving van de EU. Dus alle ADH’s zijn dus hetzelfde wat het voor de consument duidelijker maakt. De waardes kunnen om deze reden dus afwijken van de Nederlandse ADH. Wist je dat de ADH ook gebruikt wordt voor voedselbereiding en productontwikkeling?
Geldt de ADH voor iedereen?
De ADH geldt in principe voor iedereen. De ADH voldoet aan de behoefte voor 97.5% van de bevolking. Maar er zijn bepaalde bevolkingsgroepen die een andere ADH hebben voor bepaalde vitamines en voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de ADH voor vitamine D. Voor kinderen van 1-3 jaar wordt een andere hoeveelheid geadviseerd dan voor volwassenen. Maar ook voor bejaarden en mensen die in nachtdiensten werken is de ADH weer hoger. Dit komt omdat vitamine D ook onder invloed van zonlicht door je huid wordt aangemaakt maar als je in de avonduren werkt krijg je in verhouding minder zonuren. Maar er is in de ADH al een ruime marge verwerkt om andere verschillen in leeftijd, gewicht, stofwisseling etc. op te kunnen vangen en te waarborgen dat iedereen voldoende binnen krijgt. Wist je dat er andere landen een andere ADH kan gelden? Dit komt door andere voedingsgewoontes bijvoorbeeld.
Is het erg als je de ADH niet dagelijks haalt?
De ADH is een richtlijn en het streven is om dagelijks aan deze hoeveelheden te komen. Maar als we heel realistisch hier naar kijken is het niet altijd praktisch haalbaar. Denk bijvoorbeeld aan de richtlijn van 2 ons groente per dag. We eten niet altijd aardappelen, vlees en groente maar ook wel eens een keer pannenkoeken of soep met brood waar je dan vaak minder of geen groente bij binnen krijgt. Om die reden is het juist goed om te variëren, zodat je veel dagen wel aan die ADH voldoet.
Geef een reactie