Vragen aan de dietist: Yoghurt

Yoghurt, veel van ons eten het vaak genoeg en je kunt er ook eindeloos mee variëren. Veel mensen eten het dan ook bij het ontbijt of als toetje. De vraag van de week aan onze diëtiste is: Wat voor varianten yoghurt zijn er op de markt en wat is eigenlijk het verschil ertussen? In deze blog geeft zij hier antwoord op en natuurlijk zijn wij erg benieuwd wat voor yoghurt jullie lekker vinden en waar jullie dit graag mee eten. 

Wat is yoghurt?
Laten we eerst eens kijken naar wat yoghurt eigenlijk is. Yoghurt wordt gemaakt van melk waar melkzuurbacteriën aan toegevoegd worden. Deze bacteriën zetten een gedeelte van de in melk aanwezige melksuikers om in melkzuren waardoor yoghurt zijn typische zure smaak krijgt. Dit proces wordt fermenteren genoemd. De bacteriën die dit doen zijn de Lactobacillus Bulgaricus en Streptococcus Thermophilus. Bij de wet is het geregeld wanneer je een yoghurt magere, halfvol of vol mag noemen. Dit hangt af van het vetpercentage van je yoghurt. Een magere yoghurt mag maximaal 0.5% vet bevatten. Een halfvolle variant zit tussen de 1.5% en 1.8% en een volle yoghurt minimaal 3%. Bulgaarse, Turkse of Griekse yoghurt zit rond de 10%.

Soorten yoghurt
Links of rechtsdraaiend:
Deze term hangt af van de soort melkzuurbacteriën die er zijn toegevoegd. Gewone yoghurt bevat zowel links als rechtsdraaiend melkzuur. Voedingsmiddelen met rechtsdraaiend melkzuur zouden lichter verteerbaar zijn. Zure melkproducten worden in het algemeen beter verdragen dan niet zure melkproducten.

Roeryoghurt:
Deze yoghurt wordt op een lagere temperatuur bereid maar wel voor een langere periode waardoor je een andere structuur krijgt. Deze variant wordt glad geroerd voordat het in de verpakking gaat.

Standyoghurt: Deze yoghurt kun je niet schenken en is dikker van structuur. Deze variant wordt op een hogere temperatuur verwarmt maar korter dan de roeryoghurt.

Biogarde: Biogarde verschilt niet veel van gewone yoghurt. Het verschil zet hem in de melkzuurbacteriën die worden toegevoegd. Bij biogarde zijn dit de Bifidobacterium en Lactobacillus Acidophillus. Biogarde bestaat voornamelijk uit rechtsdraaiend melkzuur.

Kefir: Dit is een licht alcoholische zuiveldrank waar gisten en bepaalde bacteriën aan toegevoegd worden waardoor er wat koolzuurgas ontstaat. Het heeft hierdoor een prikkelende smaak.

Bulgaarse Yoghurt: Bij deze variant wordt de melk van te voren ingekookt, daardoor is er meer vocht verloren gegaan en is de structuur ook dikker.

Griekse yoghurt: Hier laat men de yoghurt eerst uitlekken waardoor er meer vocht verdwijnt en de yoghurt ook dikker wordt.

Turkse Yoghurt: Deze variant lijkt op de Griekse yoghurt.

Drinkyoghurt: Dit is een dunne yoghurt welke vaak wordt gezoet met suikers en/of zoetstoffen.

Kwark: Kwark is eigenlijk een soort kaas in plaats van een yoghurt variant. Aan kwark wordt net als bij kaas stremsel toegevoegd. Niet alle kwark is daarom geschikt voor vegetariërs. Bij bepaalde soorten kwark wordt er een vegetarisch stremsel gebruikt.

Hangop:
Is een variant waar de yoghurt of karnemelk wordt uitgelekt door een doek heen. Hier kan ook een vochtige theedoek voor gebruikt worden. Hierdoor blijft het vocht achter en hou je een dikkere yoghurt over. Hangop wordt vaak gegeten als nagerecht.

Welke soort is het meest gezond?
Er zijn zoveel soorten yoghurt met ieder zijn goede eigenschappen. Eigenlijk kan je prima variëren met je yoghurt soorten. Alle zuivel bevat namelijk calcium, fosfor en B-Vitamines. Maar als je bijvoorbeeld wat meer eiwitten in je voeding nodig hebt dan zijn de kwarkvarianten of de Griekse yoghurt aan te raden. Wil je juist op de energie letten dan zou je weer kunnen gaan voor de magere yoghurt. Maar let op de toevoegingen, magere yoghurt met vruchten kan door de toevoeging van suikers meer energie leveren dan een volle yoghurt. De naam zegt dus zeker niet alles. Zure melkproducten zoals yoghurt zijn beter verteerbaar doordat de melkzuurbacteriën de aanwezige lactose al voorverteren.

Gewone Griekse yoghurt zit wat hoger in zijn vetgehalte maar vult hierdoor wel meer waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Hoe meer vet er in een yoghurt variant zit hoe meer je ook van de vetoplosbare vitamines binnen krijgt.

Wist je dat magere en volle yoghurt evenveel eiwitten per 100 gram oplevert?
Wist je dat je lichaam zelf ook rechtdraaiend melkzuur aanmaakt?

Wissel dus gerust je yoghurt varianten af. Zoals je ziet er is genoeg lekkers om uit te proberen. Je kan yoghurt op veel verschillende manieren eten en het wordt vaak ook voor hartige gerechten gebruikt. Zo kun je er bijvoorbeeld een lekker knoflook sausje mee maken met wat peper, zout, knoflook en eventueel wat komkommer erin. Daarnaast kun je yoghurt ook goed bij het ontbijt of als toetje eten, bijvoorbeeld met fruit, muesli en honing. 

Welke soort yoghurt neem jij het liefste en waarom?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

28 reacties op “Vragen aan de dietist: Yoghurt”

  1. Helpend:

    Ik vind magere yoghurt met vruchten eigenlijk heel lekker, en krijg er inderdaad energie van. Maar wat is vla dan precies?

  2. Bevat magere yoghurt net als melk ook jodium??

  3. biogarde stand! lekker dik en zurig

  4. ik vind de kwarkyoghurt van arla echt heel lekker! de structuur daarvan vind ik (persoonlijk) namelijk precies goed > tussen yoghurt & kwark in dus (:

  5. Ik ben echt dol op alle yoghurt.

  6. Griekse yoghurt, die vind ik lekker vol en romig. Ik ontbijt graag met kwark en magere yoghurt (tja, gewoon een lekkere combi ;)), omdat ik kwark alleen te dik vind, en yoghurt te dun, met cruesli en fruit. Als toetje vind ik kwark alleen daarentegen wel heel lekker!

  7. Griekse yoghurt!

  8. Ik vind allen yoghurt lekker . Alleen kan ik het niet verdragen .
    Daar baal ik van

  9. Ik eet heel veel Franse magere kwark… maar eerlijk gezegd vind ik Griekse yoghurt véél lekkerder! En hangop vind ik ook heerlijk!

  10. De lekkerste yoghurt ooit, vond ik de Griekse yoghurt in Griekenland met Griekse honing. Was daar toch anders dan hier in Nederland. De yoghurt was romiger en ze hadden van die donkere, bijna stroopachtige honing. Vooral van die honing heb ik in Nederland nooit iets vergelijkbaars kunnen vinden. Verder eet ik elke ochtend halfvolle yoghurt met van alles als ontbijt en ‘s avonds soms magere yoghurt met vruchten (liefst aardbei!), maar soms ook kwark, vla of ijs of iets anders van zuivel.

    1. Heb je de griekse yoghurt van de aldi wel al eens geprobeerd?

  11. Wat leuk dat er regelmatiger artikels van de diëtist verschijnen. Dit vind ik ook een fijn en informatief artikel, ik sta regelmatig voor het koelschap me af te vragen wat nou precies het verschil is.

    Omdat dit toch een site is waar veel meisjes komen die moeten aankomen, mis ik alleen de toevoeging dat je, als je op energie wilt letten omdat je er méér van nodig hebt, je beter volle producten kan kiezen.

  12. Griekse en Turkse yoghurt! I like it! Lekker met muesli en noten of gewoon als toetje. Zelfs onze kindjes vinden het heerlijk!

  13. Interessant artikel, bedankt.
    I

  14. Interessant artikel, bedankt!
    I

  15. Hoe vetter hoe beter wat mij betreft. Griekse yoghurt, Turkse yoghurt enz. Hangop vind ik ook erg lekker.

    Er moet wel suiker in, liefst een paar eetlepels, anders vind het te zuur en lust ik het niet. Alleen als het heel mild is (bijvoorbeeld hangop), dan lust ik het zo ook wel

    Magere yoghurt lust ik ook wel maar smaakt gewoon minder. Op mijn werk eet ik wel altijd magere yoghurt omdat dat de enige is die ze hebben

    Bij mijn ex was het normaal om Biogarde met slagroom er doorheen te eten. Ik vind het te raar om nu nog te eten maar het was wel superlekker.

  16. Eerst alleen de magere yoghurt (omdat ik volle yoghurt niet durfde), maar nu ga ik helemaal voor de Turkse yoghurt! Die is minder zuur, en uiteindelijk vind ik die ook het lekkerst. Vooral bij het ontbijt met muesli of cruesli erin.

  17. Interessant artikel van de diëtist! Zo mogen er meer komen!

  18. Leuk artikel!

  19. Griekse yoghurt! 🙂 Meestal voor ontbijt en gewoon voor tussendoor is het ook erg lekker.

  20. Griekse yoghurt

  21. Soyayoghurt :-). Veel minder zuur

  22. vanille yoghurt. Deze is minder zuur.

  23. Ik ben wel benieuwd wat pudding dan precies is, dat eet ik ook graag als toetje.. 🙂

  24. Ik eet het liefst helemaal geen yoghurt, ik vind het simpelweg niet lekker.
    Zo zuur. Halfvolle vanilleyoghurt gaat wel 🙂

  25. Ik drink een liter melkkefir per dag en 2 soepkommen volle yoghurt soms met fruit.
    Heerlijk,daar heb ik per dag genoeg aan.

  26. ik eet iedere ochtend een kom arla milde yoghurt met twee kiwis erin, twee eetlepels gebroken lijnzaad en een handje pecannoten. smiddags salade en savonds groenten met vis of vlees. zo ben ik in vier maanden al 9 kilo kwijt. het is een levensstijl geworden. het gaat langzaam maar ik blijf stabiel en het komt er niet meer bij. savonds neem ik bij de koffie gerust een klein stukje chocola. kan best. denk echt dat yoghurt en kiwi helpen voor afvallen.

  27. bovendien is arla milde yoghurt minder zuur als gewone yoghurt. dus voor mij veel lekeerder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *