Vragen over behandeling aan de psycholoog

Hoe werkt dat nou eigenlijk, een eetstoornisbehandeling? Welke aandacht geeft je aan onderliggende redenen van de eetstoornis ten opzichte van de eetstoornis zelf? Wat zijn goede tips en oefeningen om je zelfbeeld te verbeteren? En kom je ook in aanmerking voor therapie als je geen ondergewicht hebt? Naar aanleiding van een vraagsticker op ons Instagram-account, beantwoord onze Proud Psycholoog drie vragen over het behandelen van een eetstoornis en verbeteren van je zelfbeeld.

Wil je verder praten of heb je meer vragen over dit onderwerp? Via het forum kan je vragen stellen aan onze psycholoog in het ‘Vragen aan de psycholoog‘-topic. Ook zijn er regelmatig chats met de psycholoog. Bekijk onze chatagenda hier. We zijn er graag voor je!

Fotografie: SHVETS production CC

Is het altijd beter om de onderliggende redenen van je eetstoornis te behandelen? 

Een eetstoornis is vaak het topje van de ijsberg dat je boven water ziet. Het gedrag dat we zien – het obsessieve gedrag rondom eten, lichaamsbeeld en gewicht – is een manier om om te gaan met de diepere, onderliggende problemen die veel minder zichtbaar zijn. De eetstoornis is een copingmechanisme, een manier om om te gaan met pijn, angst of stress. Onder de oppervlakte schuilen vaak onverwerkte emoties, trauma’s of onzekerheden, zoals perfectionisme, controledrang of een laag zelfbeeld. 

Om écht te kunnen herstellen van een eetstoornis, is het belangrijk om niet alleen de symptomen aan te pakken, maar ook te kijken naar wat er onder de oppervlakte ligt. Door de eetstoornis te behandelen en de controle over het eetgedrag stap voor stap los te laten, komen deze onderliggende problemen pas naar boven. Dan ontstaat de mogelijkheid om de werkelijke oorzaken onder ogen te zien en daaraan te werken. Dit is een zwaar proces, want die eetstoornis werd juist ingezet om al die onderliggende pijn niet te hoeven voelen. Maar op deze manier kan er wel duurzaam herstel plaatsvinden.  

Heb je tips voor een beter zelfbeeld waarbij de focus niet op gewicht ligt? 

Wat je aandacht geeft, groeit. Dit geldt ook voor hoe je jezelf ziet en ervaart. Wanneer je je richt op je tekortkomingen en negatieve gedachten, zal je steeds meer bevestiging vinden voor die negatieve overtuigingen. Maar als je je aandacht verlegt naar wat goed gaat, naar je kwaliteiten en positieve eigenschappen, zal je merken dat die kanten van jezelf steeds duidelijker en meer naar voren komen. 

Een voorbeeld hiervan is als je de opdracht krijgt om op straat te letten op rode auto’s. Op het moment dat je die focus legt, zal je ineens overal rode auto’s zien. Ze waren er altijd al, maar je was je er niet bewust van omdat je aandacht er niet op gericht was. Op dezelfde manier werkt het ook met je zelfbeeld: als je je focus verlegt naar je positieve eigenschappen en wat je wél goed doet, zal je dat steeds meer gaan opmerken. 

Door bewust aandacht te schenken aan wat je leuk vindt aan jezelf, je successen en je sterke punten, kun je steeds meer een positiever zelfbeeld creëren. Net als bij de rode auto’s, zal je steeds meer positieve aspecten in jezelf gaan zien, simpelweg omdat je je aandacht er vaker op richt. Dit helpt je om je meer zelfvertrouwen en eigenwaarde op te bouwen, en om milder te zijn naar jezelf wanneer je fouten maakt of uitdagingen tegenkomt. Dit zal in het begin niet makkelijk zijn als je al jarenlang gewend bent om een focus op het negatieve te hebben. Het zal waarschijnlijk heel moeilijk en geforceerd voelen, maar hoe meer je het bewust blijft oefenen, hoe meer de focus verlegd zal worden. Hieronder twee oefeningen om hiermee aan de slag te gaan. Kies er een uit die het beste bij jou past en oefen hier dagelijks mee.  

Positief dagboek 

Elke dag schrijf je minstens drie dingen op waar je trots op bent, goed in bent, of waar je blij mee bent. Het helpt om je te concentreren op wat wél goed gaat, en het kan je helpen om positieve gedachten over jezelf te versterken. 

  • Voorbeeld: “Ik ben trots dat ik vandaag tijd voor mezelf heb genomen.” 

Spiegel oefening 

Ga dagelijks voor de spiegel staan en benoem minstens drie positieve eigenschappen die niets te maken hebben met je uiterlijk. Focus hier bijvoorbeeld op wat je lichaam kan i.p.v. hoe het eruit ziet. Het kan in het begin ongemakkelijk voelen, maar dit helpt je om meer zelfwaardering op te bouwen. 

  • Voorbeeld: “Ik ben een zorgzaam persoon,” of “Ik ben sterk omdat ik door moeilijke tijden ben gekomen,” of “Ik hou van mijn glimlach’’ 

Kom je in aanmerking voor therapie als je geen ondergewicht (meer) hebt? 

Ja, je kunt zeker in aanmerking komen voor therapie, ook als je geen ondergewicht (meer) hebt. Een gezond gewicht betekent niet dat je geen emotionele of lichamelijke problemen kunt hebben die aandacht nodig hebben. Vaak zijn er nog onderliggende emotionele of psychische problemen die behandeling nodig hebben, ongeacht je gewicht. 

Sterker nog, het is juist beter om al in therapie te gaan voordat je ondergewicht krijgt of je eetstoornis verergert. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe sneller je de onderliggende problemen kunt aanpakken en hoe makkelijker het vaak is om te herstellen. Door vroeg in te grijpen voorkom je dat de eetstoornis je leven volledig overneemt, en vergroot je de kans op een sneller en duurzamer herstel. 

Therapie kan je helpen met: 

  • Het opbouwen van een gezond eetpatroon en lichaamsbeeld;
  • Het omgaan met problemen zoals angst, depressie of trauma; 
  • Het voorkomen van een terugval of ongezond gedrag.

Goed om te weten: toegang tot therapie wordt gebaseerd op je mentale en emotionele welzijn, en niet slechts op fysieke criteria zoals gewicht. 



Kom bij Proud2bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

2 reacties op “Vragen over behandeling aan de psycholoog”

  1. Een helder artikel. Helaas is er in, in de praktijk, bij diverse GGZ-instellingen weinig trauma sensitivity en vooral veel aandacht voor de eetstoornis(symptomen) en het labelen met overige DSM-kwalificaties (ook dus symptoomgericht). Kijk naar de oorzaken i.p.v. naar de symptomen. Want misdiagnoses zorgt alleen maar voor méér lijden en dwaalsporen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *