Vriendschappen kunnen overal ontstaan, maar het is vaak lastiger om ze daarna te onderhouden waardoor het zich kan ontwikkelen tot een diepere vriendschap. Vriendschappen zijn er in diverse vormen en de ene vriendschap is diepgaander en intenser dan de ander. Dat hoeft niet erg te zijn, elke vriendschap kan op zijn eigen manier erg fijn zijn en een waardevolle toevoeging hebben in jouw leven. Bij de één voel je je bijvoorbeeld beter op je gemak om persoonlijke dingen te delen, terwijl je bij de ander juist veel afleiding vindt doordat de vriendschap zo spontaan en gezellig is. Elke vriendschap heeft zo zijn voordelen en als de ruimte het toelaat, kan het zich vaak ook verder ontwikkelen.
Een vriendschap heeft vaak een ontwikkelproces waarbij je iemand voorzichtig beter leert kennen maar ook jezelf ziet veranderen in een vriendschap. De vriendschap krijgt in dit proces een ‘waarde’. Het is natuurlijk niet zo zwart-wit aangezien een vriendschap ook meerdere waardes kan hebben. Zoals eerder geschreven kan je bij de één misschien fijne persoonlijke gesprekken hebben en kan je met de ander vooral lol maken, maar het kan natuurlijk ook overlappen. Je kan ook vrienden hebben die er voor je zijn in goede en minder goede tijden. Ik merk zelf dat deze vrij zeldzaam zijn, maar daardoor waardeer ik ze meer. Als het gaat om vriendschappen, gaat het ook zeker niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit ervan.
Het mooie van een vriendschap is dat het overal kan ontstaan. Ook op momenten dat je het misschien niet verwacht. Vaak denk je aan vrienden op school, werk of tijdens bepaalde activiteiten. Echter kan je ook vrienden maken wanneer het juist slecht gaat door de raakvlakken die je deelt. Tijdens een behandeling zal je misschien niet snel denken aan nieuwe vriendschappen. In eerste instantie kom je er natuurlijk voor jezelf. Alleen ben je er vaak om dezelfde redenen, ondanks dat ieder persoon kan worstelen met individuele problemen. Herkenning en wederzijdse steun kan juist een mooie basis zijn van een nieuwe vriendschap. In een vriendschap gaat het namelijk om het ‘geven’ en ‘nemen’. Daarbij blijft het goed om stil te staan bij de balans hiervan. Het gaat namelijk beide kanten op en het hoort niet ten koste te gaan van de één of van de ander. Een vriendschap bestaat uit twee mensen waarbij ze gelijk horen te staan aan elkaar. Daarnaast is het ook belangrijk om te blijven kijken naar in hoeverre de vriendschap echt helpend voor je is. Als je met dezelfde problemen kampt kan dat enerzijds steun geven, maar het kan er ook voor zorgen dat het misschien juist versterkt of getriggerd wordt.
“Twee handen op één buik waren we: mijn groepsgenootje en ik in therapie. We deden alles samen en deelden alles samen. Tot het moment waarop we niet meer met elkaar mochten omgaan van de therapeuten. Het werkte ons proces én het groepsproces tegen. Ik begreep er niets van en was er heel boos om. Ze hielp me juist en ik werd blij van haar! Waarom werd me dit ontnomen? Pas maanden later begreep ik dat ons exclusieve contact daadwerkelijk mijn vooruitgang en dat van de groep in de weg stond. Er werden minder gevoelens en problemen gedeeld omdat er al zoveel buiten de groep werd gedeeld en wij zorgden voor onveiligheid… toen zag ik dat helaas niet in” Sara
Juist door eens stil te staan bij de waarde van een vriendschap, kan een vriendschap uitgroeien tot een hele fijne band tussen twee mensen. Iedereen mag een vriendschap zelf invullen en vormgeven. De één vindt het fijn om dagelijks contact te hebben, terwijl het in een andere vriendschap ook prima werkt als ze elkaar eens in de week of maand spreken. Het kan ook als je elkaar niet veel ziet, weer goed voelen als dat wel een keer het geval is en het belangrijkste is dat je weet dat je bij een ander terecht kan wanneer je diegene nodig hebt. Ondanks de afstand kan je nog steeds goede en minder goede tijden met elkaar delen.
Echter kunnen vriendschappen in de loop van de tijd ook veranderen. Zoals ieder mens blijft veranderen, lukt het niet altijd om samen een verandering aan te gaan. Hierdoor kunnen vrienden uit elkaar groeien en wordt het steeds lastiger om een vriendschap te onderhouden. De omgeving verandert wanneer je bijvoorbeeld uit de behandeling komt, de behoeftes veranderen doordat je het verleden wilt loslaten en daarbij ook de relatie die je voorheen met elkaar had. Het uit elkaar groeien kan soms heel geleidelijk gaan, tot op het moment waarop je je realiseert dat het al een tijd geleden is dat je een ander hebt gesproken. Soms probeer je zo’n contact weer op te pakken, maar je kan er ook vrede mee hebben dat het contact is verwaterd. Het gebeurt eenmaal.
Echter kan het ook voorkomen dat veranderingen zorgen voor irritaties en ruzies. Wanneer je niet meer op één lijn zit, kan dat best pijnlijk en verdrietig zijn. Het besef dat loslaten dan beter is, komt niet altijd meteen. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om in te zien dat een vriendschap veranderd is. Vooral wanneer het een tijd heel waardevol is geweest.
“Na therapie hield ik me erg vast aan de contacten die ik hier had opgedaan. Dat voelde veilig. Ze kenden me van toen ik op mijn slechtst was en wisten alles van mijn problemen en geschiedenis. Het was positief, maar tegelijkertijd ook negatief. Ik ging namelijk nauwelijks nieuwe contacten aan en bleef erg hangen in het psychiatrie wereldje waarin heel veel problemen uitgediept en besproken worden. De “normalere’ maatschappij voelde eng, terwijl dat me juist kon helpen om verder te komen, om weer meer het gewone leven op te pakken. Het heeft veel tijd en moeite gekost, maar uiteindelijk heb ik veel contacten verbroken. Gewoon omdat dit beter voor me was. Het gaf me meer energie en positiviteit.” Lotte
Wanneer je samen iets heftigs, zoals een behandeling, hebt meegemaakt kan het best lastig zijn een vriendschap los te laten en te kiezen voor jezelf. Het belangrijkste is dat een vriendschap fijn moet zijn en dat je je er beter door gaat voelen in plaats van slechter. Het hoeft niet altijd goed te gaan, natuurlijk horen ruzies en onderlinge irritaties er ook bij maar blijf jezelf in de gaten houden.
Vind jij het lastig om vriendschappen te onderhouden?
Geef een reactie