Vrouwen hebben meer last van een ochtendhumeur dan mannen. Nu weten we eindelijk waarom we rondlopen met die prikkelbaarheid, chagrijnigheid en dat moedeloze gevoel in de ochtend. Helaas zijn de mannen ons op dit gebied een stapje voor. Althans, dat blijkt uit een onderzoek onder 2000 mannen en vrouwen.
Uit het onderzoek kwam dat mannen vaak eerder opstaan en als ze dan eenmaal bezig zijn met iets of naar hun werk gaan ook veel sneller echt op dreef zijn. Veel vrouwen gaven juist aan dat ze worden aangesproken op hun humeurige gedrag in de ochtend op hun werk.
Misschien wordt jij ook wel eens wakker en lig je in bed te bedenken wat jou allemaal te wachten staat die dag. Je staat op maar praat met niemand, maar juist dat praatje met iemand kan jou helpen uit dat ochtendhumeur te komen, beweert een van de onderzoekers:
”Wakker worden en je beseffen dat je een lange en drukke dag voor de boeg hebt, kan al voor een slecht humeur zorgen voordat je uit bed bent gekomen. En het lijkt erop dat mensen met een slecht humeur daarmee omgaan door niet met andere mensen te praten. Maar juist een praatje met iemand anders kan je uit zo’n slechte bui trekken.”
Toch zegt meer dan de helft van de mensen er niet tegen te kunnen om voor acht uur in de morgen een gesprek met iemand aan te gaan. Sommigen negeren hun eigen kinderen de eerste paar uur in de ochtend of gaan hun collega’s uit de weg op het werk om geen gesprek te hoeven voeren.
We zijn natuurlijk benieuwd hoe jullie in de ochtend zijn en of jullie ook last hebben van een ochtendhumeur, maar hebben ook wat tips om de ochtend goed te beginnen.
Zorg voor structuur
Ga op gezette tijden naar bed (ook als je niet meteen kunt slapen) en sta op gezette tijden weer op. Zo zorg je ervoor dat je lichaam weet wanneer het op slaapstand moet staan en wanneer het energie moet geven.
Ritueel voor de avond
Rond half elf naar boven lopen, je pyjama aantrekken, je tandenpoetsen, in bed ploffen en dan verwachten dat je meteen in slaap valt is eigenlijk niet zo realistisch. Je lichaam wordt van het een op andere moment gedwongen te slapen, terwijl je daarvoor nog druk bezig was of drukke beelden op tv hebt gezien.
Het is beter om een half uurtje eerder naar boven te gaan en wat rustgevende dingen te doen. Rustig je make-up afhalen, je tanden uitgebreid poetsen, nog even je nagels verzorgen of handen insmeren. Maar ook je tas inpakken, je kleding voor de volgende dag klaarleggen of een boek lezen horen tot deze activiteiten. Ten slotte doe nog even een yoga of ademhalingsoefening in bed. Doe het vooral op je eigen manier, maar zorg er voor dat je je lichaam voorbereid op de nacht.
Ritueel voor de ochtend
Als je opstaat is het handig om stap voor stap te weten wat je moet doen, zodat je niets vergeet en niet ineens nog heel erg moet haasten. Maak daarom een soort korte planning in je hoofd of op papier, zodat je alles kunt doen wat je wilt doen en daar genoeg tijd voor hebt. Het kan ook helpen om even goed te rekken en te strekken in de ochtend. Neem even 2 minuten de tijd om dat te doen of doe een paar yoga oefeningen. De doorbloeding van je lijf wordt dan beter en je spieren wat minder stijf.
Neem de tijd
Neem tijd om te ontbijten, te douchen, te ontbijten en even een kop thee of koffie te drinken. Doe je dit niet en loop je alleen maar te rennen in de ochtend, dan kun je behoorlijk gefrustreerd raken en dat is nou niet bepaald goed voor je humeur!
Begin de dag
Dit doe je sowieso door uit bed te komen, maar ook door even te lezen wat er allemaal in de wereld gebeurt is. Check het nieuws op tv of in de krant, lees een nieuwssite of bekijk je Timeline op Facebook of Twitter tijdens het ontbijt of in het openbaar vervoer. Zo weet je wat er zoal speelt vandaag de dag, en kom je even uit die slaperige gedachtes. Blijf echter niet meteen uren met je hoofd in je pc of smartphone hangen.
Drink thee (of koffie)
En dan vooral een kopje groene of witte thee. Dit helpt je om wakker te worden. Als ik er tijd voor neem, zet ik vlak na dat mijn wekker gaat een lekker kopje thee. Daarna kruip ik weer terug in bed met de warme mok en kijk ik het nieuws. Dat kan een heerlijk begin van je dag zijn! Valt witte of groene thee bij jou wat hard op de maag, meng er dan een klein scheutje melk doorheen. Hou je niet van thee, dan kun je natuurlijk ook een kop koffie pakken.
Warme kleding
Heb je geen zin om de dag te beginnen vanwege de kou of het regenweer, zorg dan dat je fijne kleding hebt. Trek onder je jas een extra warme trui of een lekker vest aan, doe een sjaal om, wantjes en zet een lekkere muts of capuchon op je hoofd. Als het regenweer is, kun je zo’n klein parapluutje in je tas gooien. O, en denk er aan dat je een waterdichte jas en schoenen aantrekt! Zo hoef je er niet meer zo tegenop te zien!
Maak contact
Ben je net wakker, vraag dan eens of je partner lekker heeft geslapen en wat hij of zij die dag van plan is. Ben je s‘morgens alleen, kijk dan even tv voor wat interactie of wens je beste vriendin via Watsapp een fijne dag. Als je met het OV reist, vergeet dan vooral de chauffeur geen goedemorgen te wensen of ga eens een gezellig gesprekje aan. In het begin voelt dat misschien nog niet fijn, maar als je daarna de bus uitstapt, ben je helemaal wakker!
Heb jij last van een ochtendhumeur?
Geef een reactie