Als het slecht met ons gaat bedenkt ons brein allerlei manieren om hiermee om te gaan. Onbewust verzinnen we dan vaak dingen om onszelf van het echte probleem af te leiden. Als het niet lukt om op een goede manier met bepaalde problemen, gebeurtenissen, gedachten en emoties om te gaan, kan iemand zichzelf echter verliezen in die afleiding. Om maar niet te hoeven voelen wordt de confrontatie op deze manier uit de weg gegaan. Het is het verleggen van het probleem: Gevoelens worden weggestopt en niet echt verwerkt. In plaats van te voelen kan iemand zich volledig verliezen in bepaalde handelingen, bezigheden, activiteiten of hobby’s.
Dit is wat anders dan afleiding zoeken wanneer je emoties hoog oplopen. Afleiding zoek je namelijk tijdelijk als je even overspoeld wordt door gevoelens en gedachten, zodat je er op een later moment naar terug kunt gaan wanneer je wat rustiger bent. Telkens maar weer vluchten in een bepaalde bezigheid is daarentegen een niet-constructieve manier om met je gevoelens om te gaan.
In deze blog bespreek ik 10 dingen waarin we onszelf volledig kunnen verliezen. Ik ben benieuwd of jullie je in één of meer van deze dingen herkennen.
1. Schoonmaken en opruimen
Toen ik een eetstoornis had was ik enorm bezig met het opruimen en ordenen van mijn huishouden. Ik wist van al mijn bezittingen precies waar ze opgeborgen lagen en spendeerde veel tijd aan het organiseren en categoriseren van mijn spullen. Op de één of andere manier bracht dit veel rust. Ik vond het prettig om te weten dat alles opgeruimd en wel in de kast lag. Dit kostte veel tijd en energie en was uiteindelijk niet vol te houden. Het begon leuk, maar stond me na een tijdje behoorlijk in de weg. Toen ik het losliet heb ik geleerd dat rust in je hoofd niet vanuit je omgeving hoeft te komen, maar dat je het moet zoeken in jezelf.
2. Series en films
Jezelf verliezen in series of films is ook herkenbaar voor mij. Sommige series heb ik echt te vaak gekeken. Ik ging dan helemaal op in het verhaal en wilde niets liever dan dat wat ik op het scherm zag echt was, zodat ik ook in die wereld zou kunnen leven. Bij het zien van sommige series leek alles gewoon even weg te vallen en het voelde fijn om op dat moment niet met de echte wereld bezig te hoeven zijn. Het was destijds meer dan zomaar een interesse, ik ervoer het echt als een manier om voor eventjes te ontsnappen aan de werkelijkheid.
3. Boeken
Net als met series en films kan het met boeken zo zijn dat je jezelf helemaal verliest in een verhaal. Om maar niet met je eigen leven bezig te hoeven zijn duik je er helemaal in en vervolgens laat het je niet meer los. Zelf heb ik dit in mindere mate gehad met Harry Potter toen ik een tiener was.
4. Social media
Jezelf verliezen in social media zal velen van jullie misschien wel bekend voorkomen. Ik hoor in ieder geval vaak in mijn omgeving dat social media je echt in zijn greep kan hebben. Je wilt dan bijvoorbeeld constant weten wat er gaande is online en wie wat doet en plaatst. Hierdoor kan je zelfs onrustig worden en stress ervaren als je even niet kan kijken of niks kan posten. Je bent dan zo gefixeerd op wat er zich online afspeelt, dat de echte wereld even wegvalt of wat minder belangrijk aanvoelt.
5. Games
Urenlang Simsen of Rollercoaster Tycoon spelen. Zo lang en veel dat het constant in je gedachten zit en je er zelfs afspraken voor uit de weg gaat en nauwelijks nog buiten komt. Was het echte leven maar zo makkelijk als in de Sims…
6. Hobbyen
Het is ook mogelijk om jezelf te verliezen in een hobby. Denk bijvoorbeeld aan haken, breien, kleuren en puzzelen. Daar kunnen dan uren in gaan zitten die vervolgens voorbij vliegen. Het is dan geen hobby meer, maar een vlucht, iets om de tijd te doden en rust te vinden in je hoofd.
7. Plannen en budgetteren
Lijstjes, overzichten en budgetten. Ze kunnen heel helpend zijn in het dagelijks leven, maar het kan ook een soort obsessie worden. Je merkt dit als je buitensporig veel tijd kwijt bent aan het maken van ingewikkelde, strakke en veeleisende planningen. Ook kom je in de gevarenzone als je er dingen voor gaat laten en onrustig of geïrriteerd wordt als je niet aan je planning kan voldoen of je uitgaven niet passen binnen het budget dat je ervoor had opgesteld. Alles op papier weer rechttrekken is dan een tijdrovend klusje.
8. Online shoppen
Urenlang online shoppen en je elektronische winkelmandje helemaal volladen om vervolgens niets af te rekenen. Leuk voor een keertje, maar niet prettig als het een dagelijkse bezigheid wordt. Als je jezelf erop betrapt dat je precies weet wat verschillende webshops verkopen en dit ook actief in de gaten houdt, kan het zijn dat je jezelf verliest in online shoppen. Veelvuldig speuren op Marktplaats en Facebook groepen waar mensen spullen verkopen en ruilen kan hier ook een onderdeel van zijn.
9. Sporten
Sporten is gezond en leuk, maar tot op zekere hoogte: Te veel sporten is niet goed voor je. Als je het gevoel hebt dat je moet sporten en onrustig wordt als je dit niet doet, kan het zijn dat je te veel gefocust bent op sporten. Natuurlijk kan sporten een goede uitlaatklep zijn voor je emoties en gedachten, maar als je het gebruikt om niet te hoeven voelen, dan zit er mogelijk iets niet helemaal goed.
10. Huiswerk
Aandachtig je huiswerk maken is verstandig en goed, maar het is niet prettig om jezelf volledig te verliezen in de stof en bijbehorende opdrachten. Als je jouw huiswerk altijd tot in detail af wilt hebben en merkt dat je hierdoor weinig vrije tijd overhoudt, kan het zijn dat huiswerk maken voor jou een manier is om niet te hoeven voelen. Huiswerk komt dan op de eerste plek en het geeft een bepaald soort kalmte in je hoofd om ermee bezig te zijn. Het is bijna alsof je op de automatische piloot staat wanneer je huiswerk maakt: Je gaat maar door, totdat alles helemaal perfect af is en je alles begrijpt.
Het is dus mogelijk om jezelf te verliezen in alledaagse activiteiten of hobby’s. Het kan zijn dat je dit niet eens bewust door hebt en dat het je ook niet direct hindert. Pas als je merkt dat je er dingen voor gaat laten en geen tijd meer overhoudt voor verplichtingen of andere interesses kan het als een probleem gaan voelen.
Ik denk dat het lang niet altijd slecht is als iemand zichzelf verliest in iets, maar dat het wel belangrijk is om in de gaten te houden dat het binnen de perken blijft. Ik denk namelijk dat iedereen in zijn of haar leven op een gegeven moment wel gegrepen wordt door iets dat dan plotseling heel belangrijk voelt. Tot op zekere hoogte hoort dat er misschien een beetje bij, mits het iemands leven niet in de weg staat.
Geef een reactie