We blikken terug op 2018. Een jaar waarin wij allen onze ups en downs hebben meegemaakt. Voor de een was het een zwaarder jaar dan voor de ander. Zeker als je midden in je eetstoornisherstel of therapie voor wat dan ook zit, kan het een pittig jaar geweest zijn. Een jaar waarin je je af en toe misschien heel eenzaam hebt gevoeld, maar alleen ben je niet geweest. Daarom blik ik in deze blog terug op de meest voorkomende redenen waar mensen in 2018 voor in therapie gingen naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek. Hopelijk vind je hierin wat steun en herkenning.
Zelf had ik zo’n blog best fijn gevonden. Lange tijd heb ik het gevoel gehad dat ik altijd heel veel pech had of gewoon mislukt was. Waarom ging het bij iedereen gewoon goed en maakte ik er zo’n puinzooi van? Ik voelde me eenzaam en mislukt. Dat was helemaal niet nodig geweest, want er zijn juist ontzettend veel mensen die worstelen met psychische klachten. Dat is niet leuk, maar het is wel fijn om te zien dat je niet de enige bent. Dat geeft een gevoel van steun en hoop dat het ook met jou gewoon weer goed kan komen als je je klachten serieus neemt, hoe belangrijk of onbelangrijk ze in jouw ogen ook lijken.
Wat ik veel om me heen zie gebeuren is dat mensen zeggen: “Ach het valt wel mee” of “Ik moet me niet zo aanstellen.” Dat is jammer, want het weerhoud mensen er soms van om echt iets met hun problemen te doen totdat het veel erger is geworden. Er had in dat geval zoveel leed bespaard kunnen blijven. Het is nooit te vroeg om iets aan je problemen te doen en aan de andere kant is het daar ook nooit te laat voor. Alles is altijd mogelijk in het leven, denk ik, of het ook gebeurt is van meerdere dingen afhankelijk, zo ook van jezelf. Waarom jezelf niet die kans geven? Je staat er niet alleen in.
Eetprobleem of eetstoornis. Depressie of dipje. Burn-out of stressklachten. Diagnose of geen diagnose. Het maakt allemaal niet uit. Soms kan één gesprek met de huisarts al voor ontzettend veel opheldering zorgen en kan je daarna zelf verder. Soms kan je in behandeling voor je problemen. Ook behandelingen komen in alle vormen en maten. Basis-GGZ, gespecialiseerde GGZ, alternatieve behandelmethodes, de POH. Maandelijks, wekelijks, deeltijd, klinisch, in een groep of individueel. Soms is het alleen al fijn om gewoon eens met je de mensen om je heen te praten. Steun van je familie en vrienden kan ontzettend waardevol zijn wanneer jij niet lekker in je vel zit en daar mag je altijd op terugvallen. We zijn immers allemaal mens, niemand is perfect en niemand hoeft alleen te zijn.
Om de volgende redenen gingen mensen in 2018 voornamelijk in therapie:
De balans tussen werk en persoonlijk leven
Steeds meer mensen vinden het lastig om een goede balans te vinden tussen hun werk en hun persoonlijke leven. We moeten het ‘allemaal maar kunnen’ en hebben het gevoel alleen goed genoeg te zijn als we ook succesvol zijn in ons werk. Er is niks mis met hard werken, maar te hard werken en daarmee voorbij gaan aan jezelf wel. Wanneer deze balans bij jou verstoord is kan je last krijgen van symptomen als: Stress, depressie, angsten en relatieproblemen. Het kan zelfs leiden tot een burn-out. Geen overbodige luxe of aanstellerij om daar (op tijd) hulp voor te zoeken.
Laag zelfbeeld door vergelijken op social media
Hoewel er verschillende redenen aan het hebben van een laag zelfbeeld ten grondslag kunnen liggen, ervaren steeds meer mensen dat hun lage zelfbeeld een gevolg is van social media gebruik. Soms lijkt het wel alsof iedereen een perfect lichaam heeft, super succesvol is en altijd maar leuke dingen doet. Iedereen behalve jij. Ik denk dat het goed is om social media als een soort tijdschrift te zien. Leuke plaatjes en verhalen, maar niet de werkelijkheid. Mensen laten alleen maar hun mooiste of meest interessante kant zien. Dit geeft een vertekend beeld en bovendien zijn er talloze profielen op bijvoorbeeld Instagram zelfs helemaal niet echt. Toch hebben veel mensen het gevoel naar deze zogenaamde perfectie te moeten streven. Een onhaalbare klus die je ver van jezelf af laat staan en een deuk in je zelfbeeld slaat. Hierdoor kan je last krijgen van een verkeerd lichaamsbeeld, depressie en angsten.
Hoewel dit een soort ‘luxeprobleem’ of ‘iets van deze tijd’ lijkt te zijn is het echt belangrijk om zoiets serieus te nemen. Als jij merkt dat je hier last van hebt kan je beter de mensen ontvolgen die jou slecht laten voelen over jezelf. Dit geldt overigens ook voor de recovery community die op Instagram te vinden is. Het kan helpend zijn, maar ook triggerend.
Overmatig social media gebruik
Niet alleen dat wat we op social media te zien krijgen kan iets doen met onze mentale gezondheid, maar ook het social media gebruik op zichzelf is een probleem dat we steeds vaker zien. Gameverslaving is intussen al niks nieuws meer, maar social media, Netflix en Youtube mogen zich tegenwoordig aan dit rijtje toevoegen. Er is niks mis met social media of af en toe je favoriete serie bingewatchen, maar het is wel goed om te kijken wat het voor je doet en of het geen andere dingen in de weg staat. Voor veel mensen blijkt het toch moeilijk om die balans te vinden.
Voor mezelf is dit ook wel een uitdaging. Al eerder daagde ik mezelf uit door een weekend zonder internet door het leven te gaan en schreef ik een blog over hoe je op een gezonde manier met je smartphone om kan gaan. Ik weet het heel goed, maar het blijft lastig om het in de praktijk toe te blijven passen en ik ben hier niet alleen in. Er zijn mensen die hier ook daadwerkelijk hulp voor zoeken en dat snap ik heel goed. Bij de ADHD behandeling die ik nu volg heb ik het er ook wel eens over en dat vind ik toch prettig. Ik zet twee stappen vooruit en af en toe één achteruit, maar ik ben blij hier mee bezig te zijn.
Onderzoek heeft aangetoond dat 30 minuten social media gebruik per dag het beste voor ons zou zijn. Bovendien is er een groot verschil tussen Netflix kijken met vrienden of als je niks anders hoeft te doen en Netflix kijken als uitstelgedrag. Jouw social media gebruik wil niks zeggen over of jij zwak, sterk of lui bent. De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar er valt aan te werken en het is goed om dat serieus te nemen. Het gaat tenslotte om jouw welzijn.
Angst en paniek
Angst lijkt een toenemende klacht te zijn onder mensen, maar vooral ook onder jongeren. Steeds meer mensen lijken zich zorgen te maken over de toekomst, hun verantwoordelijkheden, hun prestaties en leefsituaties. “Doe ik het wel goed?” Een vraag die veel gesteld wordt. Angst kan zorgen voor spanning in je lijf en in je hoofd. Dit kan de angst en eventuele paniekaanvallen versterken, maar waar zijn we nou eigenlijk bang voor? Wat maakt ons zo onzeker? We lijken overal grip op te willen hebben, wat niet mogelijk is. Misschien niet gek in een wereld die steeds kleiner en sneller wordt. Angstklachten zijn gelukkig goed te behandelen, ook mindfulness kan hieraan bijdragen.
Seksuele intimidatie en seksuel geweld
Een tijdje terug las ik in de Metro dat we hier in Nederland eigenlijk een heel slecht beeld hebben van hoeveel seksuele intimidatie er voorkomt in dit land. Het is namelijk veel meer dan wij eigenlijk denken. Zelf heb ik hier nooit echt mee te maken gehad, maar ik weet het wel van een paar mensen om mij heen en waarschijnlijk zijn het er nog wel meer. Helaas is het voor veel mensen moeilijk om erover te praten, wat ik goed kan begrijpen. Of er een grens zit tussen seksuele intimidatie en seksueel geweld? Ja en nee, als jij iets niet wilt, moet iemand gewoon van je afblijven en geen ‘nee’ zeggen is niet hetzelfde als ‘ja’ zeggen.
Als jij hiermee te maken hebt gehad, weet dan dat het niet aan jou ligt. Praat erover met iemand die je vertrouwd en blijf hier niet alleen mee rondlopen. Het is niet normaal, maar helaas gebeurt het wel te veel. Dat was ook wel te merken aan de enorme reacties op de #metoo beweging. Ook professionele hulp is echt iets waar jij om mag vragen als jij worstelt met wat er gebeurt is. Ook als je er nog geen woorden aan kan geven. Ook als je het nog niet helemaal kan plaatsen. Ook als je er niet helemaal bij kan. Dat zie je namelijk vaak. Praat erover, want dat helpt. Jij bent niet vies, jij bent niet verkeerd. Jij bent de moeite en liefde waard.
Relatieproblemen
Ze zeggen wel eens: “Liefde is een werkwoord.” Het hebben van een relatie is heel fijn, maar niet altijd makkelijk. Er moet aan gewerkt worden en dat hoeft geen straf te zijn. Je krijgt er ook een hoop voor terug. We zijn allemaal mensen die niet perfect zijn en dat kan soms botsen. Hoeft niet, maar als het gebeurt, is dat oké. Echter kan het soms ook heel lastig zijn. Gevoelens als jaloezie, onzekerheid en angst kunnen hierin een grote rol spelen. Niet iets dat je expres doet en iets waar je samen aan kan werken, want al lopen dingen niet altijd lekker, betekent dat niet dat je niet van elkaar houdt of dat je van elkaar af wilt. Zoek samen een manier om hier uit te komen.
Verlies
Iemand verliezen, op wat voor manier dan ook, kan ontzettend pijnlijk zijn. Soms lukt het gewoon niet om dat helemaal in je eentje te verwerken. Het is goed om hiervoor steun te zoeken bij je naaste, maar ook gesprekken met een psycholoog kunnen hierin ontzettend helpend zijn. Het is geen zwakte of kracht of jij hier wel of niet last van ervaart. Iedereen gaat heel anders met verlies om en dat is helemaal oké. Het is goed om te kijken naar waar jij behoefte aan hebt en daar hoef je je niet voor te schamen.
♥
fotografie: pexels
Geef een reactie