Waar piekeraars over piekeren

Tijdens het schrijven van deze inleiding, heb ik verschillende zinnen al gemiddeld zo’n zes keer verwijderd, opnieuw geschreven en aangepast. Telkens denk ik ”dit slaat nergens op” of ”kom nu eens to the point”. Waarschijnlijk was deze inleiding ook bij de eerste keer al duidelijk en to the point, maar besluit ik nu pas, bij de zevende keer, dat het goed genoeg is. Ik ben dus een chronische piekeraar en om te zeggen dat het enigszins vermoeiend kan zijn om te leven met een brein dat over alles honderd keer nadenkt, is een understatement.

Bron

Toch gaan mijn gedachten altijd door, ondanks hopeloze pogingen om mijn hoofd uit te zetten. Ik weet inmiddels dat ik lang niet de enige ben die dat heeft. Mensen die net als ik veel piekeren en nadenken over alles waar je me over na kunt denken, piekeren vaak over de volgende zaken.

1. Een Whatsapp berichtje
Omdat je bij een berichtje enkel de woorden leest en verder niet kunt zien of horen hoe iemand iets zegt, kan het lastig zijn om te beoordelen hoe iemand iets bedoelt. Een berichtje moet je daarom zelf maar interpreteren en dit kan nog weleens misgaan. Als iemand zegt dat het prima gaat, gaat het dan echt prima, of bedoelt hij of zij dan eigenlijk iets anders? En als iemand niet reageert, is dat dan omdat diegene druk is of omdat je iets verkeerd hebt gezegd?

2. Feedback van je leidinggevende
Op het werk horen dat je iets een volgende keer beter anders kunt doen, kan lastig zijn. Het is moeilijk om dit niet te zien als kritiek en te horen als iets dat jij fout hebt gedaan. Als je veel piekert en je snel druk maakt om van alles en nog wat, kun je neiging hebben om vooral te horen en te onthouden wat je allemaal niet goed doet op je werk, en te vergeten wat je allemaal wel goed doet.

3. De eerste indruk
”Kwam ik niet raar over? Zat die pluk haar de hele avond zo gek?” De eerste indruk is voor iedereen over het algemeen wel belangrijk, maar als je veel piekert kun je vaak nog lang nadenken over hoe je over bent gekomen op een ander. Je kunt hele gesprekken gaan analyseren en dan vooral nadenken over wat jij allemaal hebt gezegd en gedaan en hoe dit voor de ander geweest moet zijn.

4. Plannen voor het weekend
Er zijn heel veek keuzes, maar eigenlijk wil je gewoon even niks doen en bijkomen van de werkweek. Als je wat gaat doen, dan is de vraag wat dan leuk zou zijn en met wie. Je kunt heel lang nadenken over eventuele plannen en hier zolang mee bezig zijn dat je uiteindelijk tot niets komt omdat je simpelweg geen keuze kunt maken.

Bron

5. Ruzie
Voor mensen die veel piekeren is ruzie achteraf gezien alsof je in een bioscoop naar een scene zit te kijken waarin mensen ruzie maken. Je ziet dan precies wat er gebeurt, analyseert het tot in detail en bedenkt vooral wat je eigenlijk had moeten doen of zeggen zodat het anders was afgelopen.

6. Relatiebreuk
Ook hierbij kunnen mensen die veel piekeren uren doorgaan met het analyseren van de ruzies, maar ook de relatie an sich. Hoe zat dit precies in elkaar, wie had welk aandeel, hoe lagen de verhoudingen en waar ging het mis? Ontzettend vermoeiend. Het kan zeker helpend zijn om hier over na te denken om te voorkomen dat je in het vervolg opnieuw dezelfde fouten maakt, maar hierin doorslaan helpt niemand.

7. Lichamelijke klachten
Je vraagt je geregeld af wat die pijn in je been betekent of dat die verkoudheid die maar niet over gaat misschien toch iets anders is en je gaat via Google op zoek naar het antwoord. Hier ga je alleen maar meer door piekeren omdat je er al snel achterkomt dat je wel een hele erge vorm van kanker moet hebben en waarschijnlijk nog maar een paar maanden te leven hebt. Vervolgens kun je niet meer slapen maar naar de dokter gaan durf je eigenlijk ook niet.

8. Een instagramfoto

Op het moment dat je de foto maakte en plaatste, leek deze heel mooi en leuk, maar als je na een half uur nog bijna geen likes of reacties hebt, vraag je jezelf ineens af of deze foto eigenlijk wel zo leuk is. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je gaat twijfelen en uiteindelijk besluit je de foto maar te verwijderen. Waarschijnlijk was het toch een idiote foto.

9. Worst case scenario
Als je veel piekert en je bijvoorbeeld een berichtje krijgt met ”we moeten ergens over praten” of ”ik moet je iets vertellen” dan gaan alle remmen los. Je gaat er dan direct vanuit dat je je koffers kunt pakken of dat er iemand dood is. Dit blijkt een beschermingsmechanisme van je hersenen te zijn om jezelf te behoeden voor narigheid. De stress die hierbij vrij komt heeft logischerwijs echter een hele negatieve invloed op je gezondheid, ook als het nieuws uiteindelijk mee blijkt te vallen.

Bron

10. Piekeren
Piekeraars kunnen over alles piekeren, ook over piekeren en over hoe ongezond dit is en dat ze er eigenlijk mee zouden moeten stoppen. Toch is dit niet iets wat je zomaar even uit kunt zetten of los kunt laten. De een maakt zich van nature sneller druk dan een ander. Wel zijn er kleine dingen die je kunt doen om af en toe wat meer te ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness of het instellen van een piekerkwartiertje.

Waar pieker jij over?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

12 reacties op “Waar piekeraars over piekeren”

  1. ik herken me hier helemaal in.
    het is zo grappig om te lezen.
    ik pieker over van alles precies hoe het hierin is beschreven waar je over kunt piekeren.
    ik ben al van kinds af aan al een piekereraar

  2. Sow wat een mooi artikel! Ik herken het volledig. Al heb ik er al wel beter mee om leren gaan dan vroeger. Ik dacht dat het bij mijn perfectionisme hoorde maar dit klopt toch ook heel erg!
    Mooi artikel Sandra!

  3. Over ruzie..

  4. Jeetje wat herkenbaar..

  5. Zoooo, alle puntjes zijn giga herkenbaar…

  6. Helaas herkenbaar..

  7. wauw zo herkenbaar, en zooo vervelend allemaal, maar ergens ook wel heel geestig om het zo eens te lezen als je erover nadenkt.

  8. Op punt 1&6 na, ken k ze allemaal, en houden ze me ook allemaal iedere dag bezig! Dit is zo enorm vermoeiend!! En dan zijn dit nog maar een paar situaties, maar k pieker de hele dag door, hoe kom k over, wat zal k zeggen als…..of stom dat k dat gezegd heb, k had beter dat of dat kunnen zeggen, hoe is mn houding, wat zal k aantrekken vandaag ect ect ect…..

  9. Super herkenbaar Sandra, soms tot aan grappig toe, dan denk ik zo kan hij wel weer Ingrid, vermoeiend……….. xxx

  10. voor mij ook erg herkenbaar, ik ben ook echt een piekerraar, bij ruzies daar kan ik dan echt niet tegen, het ligt er ook aan met wie maar vervelend is het altijd

  11. Het is best grappig dat ik bij je inleiding hele andere punten had verwacht. Laat wel weer zien hoe snel je kan verwachten dat anderen precies als jij denken. Ik pieker niet over dit soort praktische dingen als een foto of eerste indruk. Het zijn vaak grote dingen waar ik niet direct invloed op heb. Waar we als maatschappij op af stevenen als deze regeringspartijen in het kabinet blijven. Klimaatverandering, evolutie van het geloof, hoe Trump presidentskandidaat werd, ontwikkelingshulp noem maar op. Ik klink volgens mij als een soort miss universe ofzo hihi. Het zijn zaken die te ver weg zijn en te groot dat ik niet weet hoe er een goed antwoord op te krijgen en dus blijf ik er maar over piekeren.
    Het enige alledaagse waar ik de rest van de tijd over pieker is het eten. Dat piekerpunt vind ik nog wel de vervelendste.

  12. ik heb altijd angst v.b. toen ik jong was en er was ruzie met mijn broer hij had gevochten sliep er niet van ook bang dat ik iets verkeerd zeg of gelogen heb of verkeerde reactie krijg of een foutje op het werk dat opgelost kan worden pieker ik nog dagen over ik maak van elke mug een oliefant waarom het leven kan zo mooi zijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *