Je ziet steeds vaker nieuwe broodsoorten liggen bij de bakker of in de supermarkt. De bekendste van de afgelopen periode is toch wel het speltbrood. Ik krijg op het forum vaak vragen over brood en over welke soorten brood nou goed voor je zijn. Kun je nu het beste volkoren, meergranen, spelt, rogge of zuurdesem eten? In deze blog geef ik jullie antwoord op deze vragen rondom brood.
Wat zijn de voordelen van brood?
Misschien herken je het wel dat je na een vakantie in het buitenland je echt weer kan verlangen naar een snee bruin brood met een plak kaas. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van brood, behalve dat het lekker is? Een groot voordeel is dat je brood overal kan kopen en het makkelijk mee te nemen is naar school of je werk. Omdat brood veel belangrijke bouwstoffen levert is het ook een basis voedingsmiddel voor iedereen. Om die reden staat brood ook in de schijf van vijf. Gemiddeld genomen hebben we 6 sneetjes brood op een dag nodig, afhankelijk van je leeftijd en je activiteitenpatroon.
Wat zijn belangrijke bouwstoffen in brood?
Brood is een belangrijke leverancier van de B vitamines. Vooral de vitamines B2, B3, B6 en B11. Maar brood ook levert ook een belangrijke bijdrage aan je dagelijkse behoefte aan jodium. En dan levert het ook nog ijzer, vezels en natuurlijk levert een boterham je ook nog een hoop energie. B Vitamines zijn verantwoordeijk voor een gezonde spijsvertering, bloedsuikerspiegel, huid, haar, zuurstoftransport en nog veel meer.
Is speltbrood gezonder?
Spelt is een graansoort net als tarwe. Of speltbrood gezonder is, is niet wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt vaak gedacht dat spelt glutenvrij is maar dat is niet zo, spelt bevat net als tarwe gluten. Volkorenbrood wil zeggen dat de hele graankorrel wordt gebruikt. Hierdoor levert een sneetje volkorenbrood meer vezels en meer ijzer. Hetzelfde geldt als er volkorenspeltmeel wordt gebruikt. Maar niet ieder speltbrood is dus volkoren. Wel goed om hier alert op te zijn. Spelt wordt door sommige mensen lekkerder gevonden, omdat het zacht brood is.
Is verrijkt witbrood ook gezond?
Tegenwoordig bestaat er wit brood waar vezels aan toegevoegd zijn. Vaak wordt hier inuline aan toegevoegd. Dit is een oplosbare vezel. In bruin en volkorenbrood zitten onoplosbare vezels. Deze vezels nemen veel water op en verlaten je lichaam ongewijzigd terwijl oplosbare vezels met behulp van bacteriën uit je dikke darm worden afgebroken. Zowel oplosbare als onoplosbare vezels zijn allebei belangrijk voor een goede stoelgang. Dus verrijkt wit brood is zeker een goede leverancier van vezels.
Hoe zit het met roggebrood, crackers en beschuit?
Roggebrood, met name de donkere variant bevat veel vezels en ijzer. Een snee donker roggebrood levert 1 mg ijzer, hetzelfde als een snee volkorenbrood en 4 gram vezels waar een snee volkorenbrood 2 gram vezels levert. Wit brood levert ter vergelijking 0 mg ijzer en 0.8 gram vezels. De hoeveelheid energie van donker roggebrood, volkorenbrood en wit brood is gelijk.
Crackers en beschuit zijn er in veel verschillende soorten. Om in de buurt van bruin brood te komen is het aan te raden om wel een meergranen of volkoren variant te kiezen. Afgezien van cracottes is de gemiddelde energie van 2/3 crackers of 2/3 beschuiten gelijk aan 1 boterham. Waar je wel op moet letten is of er ook jodium aan toegevoegd is. Dat is niet bij alle crackers, roggebrood of beschuit het geval. Dit kan je terugvinden op de ingrediëntenlijst. Dan staat er jodiumhoudend zout of bakkerszout. Ook leveren niet alle soorten crackers en beschuiten ijzer.
Conclusie
Als we kijken naar de verschillende functies van brood kunnen we eigenlijk wel concluderen dat brood een belangrijke functie heeft in ons dagelijkse voedingspatroon. Behalve dat het lekker is, levert het vezels, B-vitamines en ijzer. En natuurlijk kan je brood prima afwisselen met andere broodvervangers maar wel goed om alert te zijn wat je kiest.
Geef een reactie