Waarom kruiden en specerijen?

Als ik mijn keukenkastje open doe, valt er bijna altijd wat uit. Het staat namelijk vol met allemaal potjes en blikjes met kruiden. Sommige gebruik ik heel vaak maar er zijn er ook genoeg die ik misschien een keertje gebruikt heb maar waarvan ik eigenlijk niet zo goed weet wat het is. Best zonde, want het kan veel toevoegen aan een gerecht. Welke specerijen zijn onmisbaar in de keuken en wat kun je ermee?

Bron

Ik hou heel erg van koken en lekkere nieuwe gerechten uitproberen. Ik gebruik weinig zout want dit zit vaak al in andere dingen die ik gebruik maar toch is dit naast peper denk ik wel wat de meeste mensen het vaakst gebruiken om het eten op smaak te krijgen. Welke andere dingen zijn vaak te vinden in een keukenkastje en waar kun je het voor gebruiken?

♥ Kaneel
Kaneel is bij mij favoriet. Het komt uit de binnenbast van de takken van de kaneelboom en het komt oorspronkelijk uit China, Indonesië en Sri Lanka. Vroeger at ik heel vaak appel met suiker en kaneel en het wordt ook bij veel bakgerechten zoals taarten, cakes en koekjes gebruikt.

Bron

♥ Vanille
Vanille is een specerij die afkomstig is uit de vruchten van de klimorchidee (vanille orchidee). Het komt oorspronkelijk uit Mexico maar inmiddels is Madagaskar één van de grootste producenten van vanille. Vanille wordt gebruikt in bijna alle zoete bakproducten en niet alleen in de vorm van vanillestokjes maar ook als vanillesuiker of vanillearoma. Vanille wordt ook verwerkt in bijvoorbeeld parfum en tabak.

♥ Nootmuskaat
Ik heb nootmuskaat in een potje maar ik heb ook een hele noot die wij zelf kunnen raspen. Het komt van ded nootmuskaatboom die voorkomt in natte tropische gebieden. Nootmuskaat heeft een vrij uitgesproken smaak. Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om er vooral niet teveel van te gebruiken maar dat is misschien wel voor iedereen anders. Het is erg lekker over bijvoorbeeld boontjes, bloemkool of andere groenten en bijvoorbeeld bij aardappelpuree. Het geeft net even een andere smaak. Probeer het eens.

♥ Kruidnagel
Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom en komt van de Molukken. Ik vond het altijd spannend om kruidnagel te gebruiken in gerechten omdat het een heel overheersende smaak heeft, maar ik ben er steeds meer mee gaan experimenteren. Het zorgt namelijk wel echt voor iets extra’s. Het voegt wat toe als je het goed gebruikt. Het is goed te gebruiken om saladedressing, vleesgerechten en groenten op smaak te krijgen. Wel belangrijk is om het alleen te gebruiken als smaakmaker. De kruidnagel zelf moet niet gegeten worden. Daarnaast is het ook heel lekker in zoete bakproducten, zoals bij speculaas of cakes. Kruidnagels zijn ook goed voor de gezondheid.

Bron

♥ Piment
Piment is een specerij die afkomstig is uit Midden Amerika en West-Indië. Het is ook bekend onder de naam Jamaicapeper, allspice, nagelpeper of pimentbes. De zaden zijn gedroogd en eventueel gemalen. Ik heb een potje met gemalen piment in mijn keukenkastje staan. Het ruikt een beetje naar kruidnagel en nootmuskaat. Ik gebruikte het nooit, totdat ik met mijn Afghaanse vriendin ging koken. Dit ingrediënt was onmisbaar in haar recept. Het is erg scherp en peperig dus belangrijk om tussendoor te proeven als je het gaat gebruiken. Het is lekker in kip en vleesgerechten of bij sauzen.

♥ Kardemom
Kardemom is iets wat bij sommigen niet bekend is. Ik kende het ook niet, totdat het een ingrediënt was van een recept wat ik wilde maken. Het is een peulvrucht en familie van de gember. Het heeft een zoete, scherpe geur en is licht fruitig en kruidig van smaak. Het wordt veel gebruikt bij zoete gerechten zoals toetjes, gebakjes en koek maar het wordt ook bij curry’s en stoofpotjes gebruikt.

♥ Chilipeper
Chilipepers worden na de oogst in de zon gedroogd. Het is een pittige smaakmaker die veel in Mexicaanse en Indiase gerechten wordt gebruikt. Ik gebruik het in veel gerechten maar je hebt echt maar een klein beetje nodig. Laatst had ik het gebruikt voor tomatensoep en het was al snel te pittig voor mij.

♥ Laurierblad
De plant waar het laurierblad aan groeit komt voornamelijk voor in het oosten van het Middellandse Zeegebied zoals Turkije. De gedroogde bladeren worden veel gebruikt in stoofpotten of soepen. Het wordt ook veel gebruikt in buitenlandse gerechten. Ook hier is het van belang, net als bij de kruidnagel, dat het gebruikt wordt als smaakmaker en dat het blad zelf niet gegeten wordt.

 
Bron Bron

♥ Gember
Het grooste deel van de gember wordt in India verbouwd. In Nederland wordt het veel gebruikt bij gebak en koek, zoals ontbijtkoek. Verder is het een ingrediënt wat veel voorkomt in buitenlandse gerechten. Je kunt gedroogde gember (poeder) gebruiken, maar ook vers. Vers is de smaak wat zachter. Naast dat je er mee kunt koken, kun je het ook verwerken in verse sapjes. Het geeft een heel aparte maar lekkere en verrassende smaak en het is super gezond.

♥ Complete seasoning van Badia
Dit is een kruidenmengsel wat ik zelf heel veel gebruik. Ik ken het vanuit de Antilliaanse keuken. Mijn vriend en schoonmoeder gebruiken dit bij (bijna) alle gerechten. Het is een combinatie van zout, peper, knoflook, komijn en allerlei andere specerijen. Het kan gebruikt worden in vis, vlees en kipgerechten maar bijvoorbeeld ook bij sauzen en over de groenten. Ideaal en heel lekker! Je kunt het kopen Turkse supermarkten maar ook steeds meer grotere supermarktketens verkopen het.

Welke kruiden en specerijen gebruik jij veel?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

20 reacties op “Waarom kruiden en specerijen?”

  1. Kaneel, kardemom, gember, koriander, peterselie en bieslook. Paprikapoeder is ook lekker.

  2. Van die aardappelkruiden van de turkse supermarkt 🙂

  3. Ik gebruik best veel kruiden en specerijen: kaneel, gember, citroengras, laos, nootmuskaat, koriander, peterselie, basilicum, bieslook, cayennepeper, komijnzaad, oregano, laurierblad. En volgens mij nog wel dingen die ik nu even vergeet 😉

  4. Ik vind koken met kruiden en specerijen echt heel moeilijk…ik weet nooit wat ik er precies bij moet doen en hoeveel dan :s

  5. Rozemarijn!

  6. Ik hou zelf super veel van kruiden en specerijen! Ik vind het ook super leuk om er mee te experimenteren. Ik gebruik vaak kaneel, ras el hanout, kerrie en veeeeel peper.

  7. Leuk artikel! Ik ben zelf buitenlands en wij koken thuis met veel kruiden en specerijen. Ik kende alleen de piment niet, maar het klinkt wel lekker 🙂

  8. Ik gebruik veel kruiden, maar juist weer niet zoveel de kruiden die jij noemt. Ik gebruik veel cayennepeper, komijn, kerrie, paprikapoeder, kervel, korianderblad, gewoon koriander, basilicum, selderieblad, peterselie, bieslook, oregano, dille, tijm, rozemarijn, kurkuma, peper, knoflookpoeder, dragon en ik geloof dat ik dan wel bijna alles heb gehad 😛

  9. Kaneel… Daar ben ik echt te verslaafd aan.

    . Niet goed

  10. Ik vind kaneel, gember, nootmuskaat en chilipepers echt heel erg lekker! 🙂

  11. Kaneel gebruik ik veel, op de appel of in de yoghurt.
    Nootmuskaat niet meer, is wel erg lekker op de sperziebonen, maar is echt niet goed voor je, dus dat hebben we uit huis verbannen. Zeer bijzonder: mijn vader is er verzot op en híj heeft het besluit genomen om het weg te gooien. Onvoorstelbaar, want hij gelooft nooit in die ‘ongezond/slecht-praatjes’. 🙂

  12. @Jillie: wat is er zo ongezond aan nootmuskaat?

  13. Dille is heerlijk!
    Basilicum en knoflookpoeder ook!

  14. Volgens mij kun je van te veel nootmuskaat hallucinaties krijgen. En teveel krijg je al heel snel. Ik had ooit een potje waar een waarschuwing op stond dat je maximaal een halve theelepel voor 4 personen mocht gebruiken.

  15. EB91, klopt, overdosis nootmuskaat kan zelfs dodelijk zijn

  16. Ik gebruik bijna iedere dag als basis: Witte peper, biologische van de ah is lekker,
    soms chilipeper of Surinaamse heel hete: madame chanet en dan vers,
    kurkuma, kerry, verse tijm, selderij, bieslook en peterselie gebruik ik ook veel,
    geen zout, alleen op gekookt ei. Ook nootmuskaat gebruik, ik heb nog geen neveneffecten gemerkt, maar heb wel gehoord dat dat kan idd. of dat het zelfs als drug gebruikt kan worden.

  17. TIjm, dille, komijn, koriander (vers:)) en munt! Munt is lekker door een yoghurtsausje bij de couscous ofzo:)

  18. Zouden jullie misschien een x blog willen maken met de gevaren en gevolgen van te veel kaneel?

  19. Uhm ik gebruik bijna alle kruiden en specerijen die er zijn, zo lkkr, zoveel smaken, zoveel variatie, elke keer kun je eenzelfde gerecht toch een andere twist geven met andere smaken, zo leuk!

  20. Laurierblad, kaneel en kruidnagel zijn perfect door de rode kool! Een hele rode kool of een halve koken fij snijden, koken met water en een eetlepel of een halve azijn. Daar doe je een paar laurierblaadjes bij. Als het gekookt is haal je de laurierblaadjes eruit. Dan doe je er kaneel, kruidnagel (gemalen), suiker en gembersiroop naar smaak doorheen. Heerlijk! Dit kun je dan serveren met zelfgemaakte appelcompote of appelmoes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *