Waarom lijnen alles verpest

Zeker wanneer de zomer er aan zit te komen, gaan veel vrouwen weer aan de lijn om weer goed in vorm te zijn voor hun bikini en andere blote zomerkleding. Misschien merk jij ook al dat er veel reclames zijn over snel en gemakkelijk afvallen. En toch is afvallen en het volgen van een dieet weinig effectief en eigenlijk gaat het nooit snel en gemakkelijk. En lekker fit ga je je er ook meestal niet door voelen.

Heb je overgewicht dan is het verstandig een paar kilo’tjes af te vallen. Al is het natuurlijk vooral belangrijk om te kijken wat er bij jouw lichaam past. Eet je gezond, beweeg je voldoende en heb je geen lichamelijke klachten, dan is er op zich geen reden om ineens heel erg streng te gaan lijnen. En eigenlijk is streng lijnen nooit de juiste weg. In onderstaande stukjes noemen we zeven redenen waarom diëten zo verschrikkelijk is. De nadelen van diëten en de juiste manier om een gezond gewicht te bereiken vind je er ook in.

♥ Het ideale dieet bestaat niet
Er zijn ontzettend veel rage diëten. Ieder jaar duikt er weer eentje op, gepromoot door een bekende Nederlander. Misschien heb jij ook wel eens zo’n populair dieet geprobeerd, misschien wel tien of misschien zelfs honderden. Toch kom je steeds weer terug bij hetzelfde of opnieuw een nieuw dieet waarmee het deze keer echt wel moet lukken.

Het ideale dieet bestaat gewoonweg niet. Natuurlijk zijn er mensen waarbij het lukt, maar eigenlijk zijn de meeste diëten onzin. Wil je op een gezonde manier afvallen, omdat je wat overgewicht hebt, lees dan hier.

♥ Van diëten word je een chagrijn
Zeg nou zelf, lijnen, diëten en streng zijn met eten is rot. Wie wil er nou leven op kipfilet, droge magere kwark, komkommer en appels? Het leven gaat om de positieve kleine dingen. En diëten levert je vaak voornamelijk heel veel stress, frustratie, terugvallen en lichamelijke klachten op.

Diëten verpest je humeur. Want zeg nou zelf, iedereen die op dieet is, is prikkelbaar en chagrijnig. En het denken aan calorieën, vet en tijdstippen waarop je wel iets mag eten, is vreselijk vermoeiend en irritant! Een leuk en gezellig mens word je dus niet van diëten!

♥ Het dieet houdt je voor de gek
Niet alleen vanwege het jojo-effect, maar ook door het verkeerde beeld dat veel vrouwen krijgen als ze na drie, vier dagen op de weegschaal stappen. Ze zijn afgevallen en denken dat het dieet werkt. Niets is minder waar. Vaak zijn die eerste pondjes gewoon vocht. Je lichaam kan sowieso 0-1,5 kilo verschillen per week. Het lichaamsgewicht van geen enkel mens is precies iedere dag hetzelfde.

Een schommeling in gewicht kan je enkel meer zorgen opleveren. Ben ik nu wel, niet en hoeveel afgevallen? Of ben ik juist aangekomen? Je raakt dus eigenlijk alleen maar enorm in de ban van een apparaat; de weegschaal.

♥ Eenzijdige diëten werken niet
Een sapkuur, een vleesdieet, een koolhydratendieet, vetarm dieet of shakedieet zijn allemaal niet veelbelovend. Ten eerste omdat je veel dingen mist. Je mag de meest normale dingen ineens niet meer eten. Daarnaast zorgt het voor tekorten aan voedingsstoffen waardoor je juist meer behoefte krijgt aan snacks, een eetbui kunt krijgen en er lichamelijke problemen kunnen ontstaan.

♥ Diëten is deprimerend
Meestal begin je aan een dieet omdat je je beter wilt voelen. Je denkt er meer zelfvertrouwen door te krijgen, maar alles blijkt minder waar. Niet alleen omdat veel lijnpogingen mislukken, maar ook omdat alleen je uiterlijk je niet gelukkig gaat maken. Dat zelfvertrouwen moet van binnenuit komen. Natuurlijk is het fijn om er goed uit te zien, maar het is niet het enige wat jou zelfvertrouwen geeft.

Daarbij ga je je trouwens ook echt niet leuk over jezelf voelen als je jezelf dingen verbiedt of afstraft als je bent aangekomen. Je krijgt juist een hele ontmoedigende sfeer en vijandige relatie met jezelf. En dat gaat er zeker niet voor zorgen dat je een zelfverzekerdere stralende vrouw zult worden.

♥ Honger is een rotgevoel
Een uithongering naspelen is echt geen pretje. Te weinig eten zorgt er niet alleen voor dat je je lichamelijk heel naar gaat voelen, ook geestelijk gebeurt er wat met je. Je lichaam geeft je hersenen allerlei signalen om er voor te zorgen dat jij weer voldoende gaat eten. Je kunt heel kattig worden, somber, hopeloos of zelfs een beetje labiel.

♥ Je zult geobsedeerd raken
Door je bezig te houden met een totaal ander eetpatroon dan dat normaal is, ga je meer energie en tijd steken in het bezig zijn met eten. Of je nu wel of niet wilt, je raakt meestal geobsedeerd door alles wat met eten, gewicht en uiterlijk te maken heeft. Alleen al omdat je honger hebt, dingen overslaat en je het resultaat van slank zijn zwaar overschat.

Wanneer je een eetstoornis hebt is dieten eigenlijk zelfs best wel gevaarlijk. Het brengt behoorlijk lastige risico’s met zich mee. Als je een gezond gewicht hebt, is dat sowieso geen reden om te gaan lijnen. Het is juist heel goed dat je een gezond gewicht hebt! Ben je er toch ontevreden over, dan is het niet de bedoeling je te richten op eten en afvallen, maar juist op het accepteren en leuk gaan vinden van jezelf. Er zijn andere manieren om met jezelf en problemen om te gaan. En diëten en obsessief lijnen is daar geen onderdeel van.

Wil je gezond leren eten met een gezond gewicht, maar lukt dit niet, bespreek dit dan eens met je huisarts of diëtist. Heb je overgewicht en wil je afvallen, dan kun je daar hier meer over lezen. Dieten heeft in ieder geval veel meer nadelen dan voordelen en is niet de manier om gezond, gelukkig en mooi te worden!

Plaatjes: Weheartit

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

9 reacties op “Waarom lijnen alles verpest”

  1. Needed this.

  2. Ja toch merk ik wel dat het in deze periode lastiger wordt mijn goede patroon aan te houden.. weten dat je over een paar weken in bikini loopt voelt toch wel als een soort druk voor mij.. En dat ondanks ik nu na 2 jaar geen therapie meer heb blijft het een beetje lastig.
    ik weet dat ik niet dik ben, ik weet dat ik niet op zal vallen, maar toch komen soms de gedachtes ‘iets strakker zou mooier zijn’, ‘waarom valt je buik niet in?’ … tja ik denk dat dat tijd nodig heeft om te slijten

  3. Lijnen is inderdaad niet de oplossing. Gezond eten en lekker sporten wel!

  4. I needed this too. Ferrie ferrie mutsj.

  5. Het altijd maar met alles mee moeten doen qua eten, vind ik ook overdreven tegenwoordig. Overal lijkt er maar gegeten te moeten worden en als je niet meedoet, voel je je vaak buitengesloten, kan er niet weer normaal met eten omgegaan worden aub.
    Mijn moeder kreeg ik haar tijd bv. alleen op zondags een koekje, dat was een mariabiskwietje in haar tijd en alleen taart op een bruiloft.
    Tegenwoordig is het overal taart en koek en snoep, echt niet normaal, geen wonder dat iedereen wil dieten op een gegeven moment.

  6. dit staat eigenlijk niet zo goed beschreven, kan voor vele verwarrend zijn zo van. oo als je dus een gezond gewicht heb is het niet erg te ”diëten…

    quote;
    ”Wanneer je een eetstoornis hebt is dieten eigenlijk zelfs best wel gevaarlijk. Ben je op een gezond gewicht, dan is daar niets mis mee. Het is juist heel goed!”

    misschien even veranderen?

  7. @Lot1995

    Met “Ben je op een gezond gewicht, dan is daar niets mis mee. Het is juist heel goed!”
    wordt misschien bedoeld dat het juist heel goed is dat je een gezond gewicht hebt!

    Eens dat het verwarrend kan zijn.

    Liefs

  8. Dankjewel voor de tip. Hoop dat het zo duidelijker overkomt!

    Liefs Team Proud2Bme

  9. Nou.. er zit een verschil tussen ‘dieten’ en ‘dieten’. In mijn geval ben ik aan het lijnen omdat ik langzamerhand maar zeker de lichamelijke klachten merk van overgewicht en daar wat aan wil doen, om ellende later te voorkomen. Om die reden heb ik met een dietist een ‘dieet’ opgesteld dat zo veel mogelijk binnen mijn normale voedingspatroon valt. Om een lang verhaal kort te maken; in mijn geval werkt het als een dieet niet als een dieet aanvoelt. En dan is een dieet ook geen dieet meer. En yep, ik zal helaas de heerlijke kozakken moeten laten staan, tevens de frisdrank en de mokkastam en de spekkoek en ga zo maar door. Is dat frustrerend? Soms? Word ik er chagrijniger door? Nee. Helemaal niet. En waarom? Omdat ik me hierdoor veel meer bezig ben gaan houden met gezonde voeding. En ik vind het heerlijk om zo verantwoord en zo lekker mogelijk te koken, ook al moet ik nu een beetje oppassen.
    Ondanks dat ik ‘dieet’ heb ik zelden honger omdat ik gespreid eet en m’n lijf hetgene geef waar het behoefte aan heeft. Natuurlijk schuilt hierin het gevaar dat je doorslaat en om die reden grijp ik zo af en toe juist wel naar die chocoladereep of naar het ijs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *