Als je een eetstoornis hebt kan het zijn dat je veel bezig bent met je gewicht en je figuur. Eten, niet eten en afvallen spelen dan een grote rol in je leven en het getal op de weegschaal kan je humeur behoorlijk beïnvloeden. Je kan in paniek raken wanneer de weegschaal van de één op de ander dag een hoger getal aangeeft, terwijl gewichtsschommelingen tot wel twee kilo eigenlijk heel normaal zijn. Daarom is het niet verstandig om jezelf elke dag te wegen. Één keer per week (of minder) op een vast tijdstip is voldoende. In deze blog bespreek ik zeven verschillende oorzaken die achter je gewichtsschommelingen kunnen liggen.
Toen ik een eetstoornis had was er een tijd dat ik mezelf elke dag woog. Ik wilde precies weten hoe zwaar ik was en hechtte daar veel emotionele waarde aan. Als ik plotseling een paar ons zwaarder was, kon ik me daar enorm druk over maken, omdat ik dan gelijk dacht dat ik was aangekomen. Inmiddels ben ik erachter dat gewichtsschommelingen normaal zijn voor ieder mens en dus geen reden tot paniek. Ik hoop dat deze blog je helpt om het getal op de weegschaal wat meer los te kunnen laten. Het is maar een getal…
Vocht
Ons lichaam bestaat voor het overgrote deel uit water. Vocht speelt een essentiële rol bij allerlei belangrijke processen die in je lichaam plaatsvinden. Je verliest niet alleen vocht door te plassen of te transpireren, maar ook met het uitademen via je longen, ook al merk je dit niet direct. Soms verlies je meer vocht dan anders, bijvoorbeeld als het warm is en soms houd je juist wat meer vocht vast, bijvoorbeeld als je wat zouter dan normaal hebt gegeten. Vocht kan je terugzien op de weegschaal in kleine gewichtsschommelingen, maar dit is geen echt gewicht. Het is tijdelijk en je raakt het vanzelf weer kwijt. Blijf goed drinken, ook als je het gevoel hebt dat je vocht vasthoudt. Een goed gehydrateerd lichaam houdt namelijk minder snel vocht vast.
Ontlasting
De hoeveelheid ontlasting die in je darmen zit kan variëren. De ene dag kunnen je darmen wat voller zitten dan de andere dag. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben waardoor het soms moeilijk te zeggen is waardoor het precies komt. Het is in ieder geval heel normaal dat je darminhoud onderhevig is aan verandering.
Niet alleen als je meer of minder hebt gegeten op een dag kan de hoeveelheid ontlasting die in je darmen zit variëren, maar ook de snelheid waarmee je darmen het eten verwerken speelt mee. Soms zijn je darmen namelijk actiever dan anders door bijvoorbeeld stress of weinig slaap. Houdt er daarnaast rekening mee dat je ontlasting ook veel vocht bevat en dat dit ook kan variëren.
Ziekte
Als je ziek bent kan je lichaamsgewicht behoorlijk schommelen. Je lichaam krijgt veel te verduren en is druk in de weer om jou beter te maken. Het is voor iedereen anders hoe je lichaam op ziekte reageert. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je lichaam wat meer energie verbruikt dan anders en je meer transpireert dan normaal, maar het is ook mogelijk dat je juist vocht vasthoudt. Hiernaast kan je eetpatroon ook anders zijn wanneer je ziek bent en niet alles kan verdragen. Gun jezelf voldoende tijd om te herstellen en zorg goed voor jezelf wanneer je ziek bent.
Groeispurt
In de puberteit krijgen veel jongens en meiden een groeispurt. Meisjes worden vaak niet alleen langer, maar krijgen ook borsten en meer ronde vormen. Hierdoor kan je in korte tijd veel aankomen, maar dat is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Je lichaam verandert wanneer je ouder wordt en meestal hoort daar nu eenmaal een hoger gewicht bij. Je wordt immers volwassen. Niks om bang voor te zijn, maar eigenlijk juist heel mooi hoe de natuur werkt en jou laat groeien.
Menstruatie
Als je als vrouw menstrueert kan je gewicht behoorlijk schommelen. Een opgezette buik en vocht vasthouden zullen veel meiden en vrouwen waarschijnlijk wel herkennen. Zelf heb ik een redelijk lichte menstruatie, maar zelfs ik merk al dat mijn buik wat dikker aanvoelt wanneer ik ongesteld ben. Het gaat hier om een tijdelijke toename in gewicht vanwege allerlei ingewikkelde processen die in je lichaam plaatsvinden. Wanneer je menstruatie voorbij is, zal alles weer terugkeren naar hoe het was en zal ook je vochthuishouding weer in balans komen.
Sport
Wanneer je veel sport kan je dit soms terugzien op de weegschaal, zowel op lange- als op korte termijn. Op korte termijn verlies je door te sporten veel vocht, waardoor je plotseling ietsjes lichter kunt zijn. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken na het sporten om dit tekort aan te vullen. Je lichaam kan het goed gebruiken op zo’n moment.
Op lange termijn kan sporten ervoor zorgen dat je wat afvalt, doordat je extra energie verbruikt. Dit kan je voorkomen door voldoende te eten en met een volwaardig voedingspatroon zul je merken dat je ook spieren opbouwt door het sporten. Spieren wegen zwaarder dan vet en daardoor kan het op de weegschaal lijken alsof je aankomt, terwijl je misschien juist afvalt voor het oog. Het getal op de weegschaal zegt dus lang niet altijd iets over hoe jij eruit ziet en doet er eigenlijk niet zo toe.
Rommelen met eten
Door te ‘rommelen met eten‘, kan je hele lichaam behoorlijk in de war raken. Crashdiëten, ongezond lijnen en eetbuien kunnen ervoor zorgen dat de boel van binnen flink ontregeld raakt. Niet alleen je honger- en verzadigingsgevoel kan eronder lijden, maar ook je stofwisseling. Je lichaam kan hierdoor denken dat er een hongersnood is en tijdelijk meer energie opslaan als overlevingsmechanisme. Dit wordt ook wel de ‘spaarstand‘ genoemd. Wanneer je weer een normaal, volwaardig voedingspatroon gaat hanteren, krijgt je lichaam de kans om te herstellen en weer veerkrachtig te worden.
Fotografie: Vanille Dujardin
Geef een reactie