Waarom schommel ik in gewicht?

Als je een eetstoornis hebt kan het zijn dat je veel bezig bent met je gewicht en je figuur. Eten, niet eten en afvallen spelen dan een grote rol in je leven en het getal op de weegschaal kan je humeur behoorlijk beïnvloeden. Je kan in paniek raken wanneer de weegschaal van de één op de ander dag een hoger getal aangeeft, terwijl gewichtsschommelingen tot wel twee kilo eigenlijk heel normaal zijn. Daarom is het niet verstandig om jezelf elke dag te wegen. Één keer per week (of minder) op een vast tijdstip is voldoende. In deze blog bespreek ik zeven verschillende oorzaken die achter je gewichtsschommelingen kunnen liggen.

Toen ik een eetstoornis had was er een tijd dat ik mezelf elke dag woog. Ik wilde precies weten hoe zwaar ik was en hechtte daar veel emotionele waarde aan. Als ik plotseling een paar ons zwaarder was, kon ik me daar enorm druk over maken, omdat ik dan gelijk dacht dat ik was aangekomen. Inmiddels ben ik erachter dat gewichtsschommelingen normaal zijn voor ieder mens en dus geen reden tot paniek. Ik hoop dat deze blog je helpt om het getal op de weegschaal wat meer los te kunnen laten. Het is maar een getal…

Vocht

Ons lichaam bestaat voor het overgrote deel uit water. Vocht speelt een essentiële rol bij allerlei belangrijke processen die in je lichaam plaatsvinden. Je verliest niet alleen vocht door te plassen of te transpireren, maar ook met het uitademen via je longen, ook al merk je dit niet direct. Soms verlies je meer vocht dan anders, bijvoorbeeld als het warm is en soms houd je juist wat meer vocht vast, bijvoorbeeld als je wat zouter dan normaal hebt gegeten. Vocht kan je terugzien op de weegschaal in kleine gewichtsschommelingen, maar dit is geen echt gewicht. Het is tijdelijk en je raakt het vanzelf weer kwijt. Blijf goed drinken, ook als je het gevoel hebt dat je vocht vasthoudt. Een goed gehydrateerd lichaam houdt namelijk minder snel vocht vast.

Ontlasting

De hoeveelheid ontlasting die in je darmen zit kan variëren. De ene dag kunnen je darmen wat voller zitten dan de andere dag. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben waardoor het soms moeilijk te zeggen is waardoor het precies komt. Het is in ieder geval heel normaal dat je darminhoud onderhevig is aan verandering.

Niet alleen als je meer of minder hebt gegeten op een dag kan de hoeveelheid ontlasting die in je darmen zit variëren, maar ook de snelheid waarmee je darmen het eten verwerken speelt mee. Soms zijn je darmen namelijk actiever dan anders door bijvoorbeeld stress of weinig slaap. Houdt er daarnaast rekening mee dat je ontlasting ook veel vocht bevat en dat dit ook kan variëren.

Ziekte

Als je ziek bent kan je lichaamsgewicht behoorlijk schommelen. Je lichaam krijgt veel te verduren en is druk in de weer om jou beter te maken. Het is voor iedereen anders hoe je lichaam op ziekte reageert. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je lichaam wat meer energie verbruikt dan anders en je meer transpireert dan normaal, maar het is ook mogelijk dat je juist vocht vasthoudt. Hiernaast kan je eetpatroon ook anders zijn wanneer je ziek bent en niet alles kan verdragen. Gun jezelf voldoende tijd om te herstellen en zorg goed voor jezelf wanneer je ziek bent.

Groeispurt

In de puberteit krijgen veel jongens en meiden een groeispurt. Meisjes worden vaak niet alleen langer, maar krijgen ook borsten en meer ronde vormen. Hierdoor kan je in korte tijd veel aankomen, maar dat is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Je lichaam verandert wanneer je ouder wordt en meestal hoort daar nu eenmaal een hoger gewicht bij. Je wordt immers volwassen. Niks om bang voor te zijn, maar eigenlijk juist heel mooi hoe de natuur werkt en jou laat groeien.

Menstruatie

Als je als vrouw menstrueert kan je gewicht behoorlijk schommelen. Een opgezette buik en vocht vasthouden zullen veel meiden en vrouwen waarschijnlijk wel herkennen. Zelf heb ik een redelijk lichte menstruatie, maar zelfs ik merk al dat mijn buik wat dikker aanvoelt wanneer ik ongesteld ben. Het gaat hier om een tijdelijke toename in gewicht vanwege allerlei ingewikkelde processen die in je lichaam plaatsvinden. Wanneer je menstruatie voorbij is, zal alles weer terugkeren naar hoe het was en zal ook je vochthuishouding weer in balans komen.

Sport

Wanneer je veel sport kan je dit soms terugzien op de weegschaal, zowel op lange- als op korte termijn. Op korte termijn verlies je door te sporten veel vocht, waardoor je plotseling ietsjes lichter kunt zijn. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken na het sporten om dit tekort aan te vullen. Je lichaam kan het goed gebruiken op zo’n moment.

Op lange termijn kan sporten ervoor zorgen dat je wat afvalt, doordat je extra energie verbruikt. Dit kan je voorkomen door voldoende te eten en met een volwaardig voedingspatroon zul je merken dat je ook spieren opbouwt door het sporten. Spieren wegen zwaarder dan vet en daardoor kan het op de weegschaal lijken alsof je aankomt, terwijl je misschien juist afvalt voor het oog. Het getal op de weegschaal zegt dus lang niet altijd iets over hoe jij eruit ziet en doet er eigenlijk niet zo toe.

Rommelen met eten

Door te ‘rommelen met eten‘, kan je hele lichaam behoorlijk in de war raken. Crashdiëten, ongezond lijnen en eetbuien kunnen ervoor zorgen dat de boel van binnen flink ontregeld raakt. Niet alleen je honger- en verzadigingsgevoel kan eronder lijden, maar ook je stofwisseling. Je lichaam kan hierdoor denken dat er een hongersnood is en tijdelijk meer energie opslaan als overlevingsmechanisme. Dit wordt ook wel de ‘spaarstand‘ genoemd. Wanneer je weer een normaal, volwaardig voedingspatroon gaat hanteren, krijgt je lichaam de kans om te herstellen en weer veerkrachtig te worden.

Fotografie: Vanille Dujardin

Ben jij bang om veel aan te komen in korte tijd?

Lotte

Geschreven door Lotte

Reacties

14 reacties op “Waarom schommel ik in gewicht?”

  1. Thanks voor de blog!
    Misschien dat ik dit maar aan mijn HA moet laten lezen. Zij is nu degene die mij lichamelijk een beetje in de gaten houdt, maar snapt het allemaal niet zo goed. Als er 200 gram af is, raakt ze helemaal in paniek en gaat ze een preek geven.Als er 200 gr bij is, vindt ze dat ik goed mijn best heb gedaan. En dat, terwijl ik helemaal niks anders doe en al een half jaar min of meer stabiel ben qua gewicht. Dit is voor mij ook erg verwarrend, omdat het nu lijkt alsof elke gram telt, terwijl ik zo mijn best doe om ‘de grote lijn’ te zien. Ze maakt het gewicht belangrijker dan mijn gedrag.

    1. Misschien kan je eens met haar bespreken wat voor impact dat op je heeft, en misschien dan iemand meenemen, en inderdaad bijvoorbeeld deze blog?
      Want 200 gram is helemaal niets, dat kan zelfs onder exact dezelfde omstandigheden qua eten, drinken, menstruatie gewoon aan de buitentemperatuur liggen.

      Bij mij kan het makkelijk 2 kg verschillen zonder dat ik daadwerkelijk ben aangekomen of afgevallen.

    2. jammer genoeg zijn er zo heel veel hulpverleners.
      En zelfs in klinieken, waar ze letterlijk kunnen zien wat je eet , beginnen ze met straffen als je toevallig 100 gram ‘te weinig’ weegt, terwijl ze wel van je verwachten dat je ermee om kan als je een heel grote stijging merkt…

  2. Sport
    Wanneer je veel sport kan je dit soms terugzien op de weegschaal, zowel op lange- als op korte termijn. Op korte termijn verlies je door te sporten veel vocht, waardoor je plotseling ietsjes lichter kunt zijn. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken na het sporten om dit tekort aan te vullen. Je lichaam kan het goed gebruiken op zo’n moment.
    —-
    Wanneer je sport, enk zeker als beginner, kan je ook zwaarder zijn de dag nadien, dit omdat je spieren vocht vasthouden voor herstel, meteen na het sporten kan je inderdaad vocht verloren zijn door het zweten, maar de dag erop kan er best een aantal 100 gram vocht bij zijn voor spierherstel!

  3. goeie blog!

  4. Peinst… Spieren wegen zwaarder dan vet… Dus 1 kilo spier weegt zwaarder dan 1 kilo vet?

    Nee natuurlijk niet. Het is wel zo dat spieren compacter zijn dan vet. Ze zijn steviger en minder flexibel dan vet. Nemen minder plek in. Dus qua zicht ziet een kilo spier in een gebied er anders uit dan 1 kilo vet in datzelfde gebied.

    Een kilo is een kilo.

    1. Maar spieren zijn toch zwaarder dan vet?
      Net zoals ijzer zwaarder is dan een veren, dat zegt toch niet “1 kg spier weegt meer dan 1 kg veer”?

      Het is denk ik wel “zwaarder zijn dan” of “weegt meer dan” (ipv “weegt zwaarder dan”) maar toch. Iedereen weet toch wat er staat

      1. Ik denk te begrijpen hoe jij vindt dat het zit. Ik kan me er alleen zelf niet in vinden. Kun jij me dan uitleggen alsjeblieft hoe spieren zwaarder kunnen zijn dan vet in eenzelfde hoeveelheid. Op welke manier zijn überhaupt spieren dan zwaarder? Zwaarder dan wat? In eenzelfde hoeveel kilogram is alles even zo zwaar. Ijzer is slechts zwaarder dan veren als je meer ijzer hebt dan veren. 1kg spier kan nooit meer wegen dan 1kg veer. Er wordt hier beweerd dat spieren zwaarder wegen dan vet. Ik vind het zelf nogal misleidend. Als iemand me kan uitleggen wat ik er wellicht verkeerd aan lees, lees ik dat graag.

        1. Hi Anne!

          Ik snap je verwarring 😉 Het is maar net in welke termen je denkt, denk ik. Ik denk niet dat Lotte bedoelt dat 1 kg spieren meer weegt dan 1 kg vet, want dat kan inderdaad helemaal niet. Ik denk wel dat ze bedoelt dat hetzelfde volume spieren meer weegt dan hetzelfde volume vet! In die zin weegt het dus meer. Leg ik het zo goed uit? 🙂

          Liefs

        2. Een handje spieren is zwaarder dan een handje vet.

          Bij de slager een bak met spiervlees en een bak met dierlijk vet. Allebei in kleine stukjes gesneden. Een schep van de stukjes spier is zwaarder dan evenvolle schep met de stukjes vet.

          En daarom kom meestal je in gewicht aan (of val je niet af) als je spieren kweekt. Wat eigelijk dus een goed teken is, maar voor sommigen eng kan zijn. Of als je niet beter weet, dat je het teleurstellend vindt. Terwijl je lichaam sterker wordt, en gewicht dus eigenlijk maar heel weinig zegt.
          Dat samen met het feit dat enorm veel dingen invloed hebben zoals in deze blog staat (bij mij kan het echt kilo’s schelen bijv door menstruatie of ochtend vs avond), dat het getalletje eigenlijk teveel waarde krijgt soms voor wat het waard is.

          1. Hi Irene en M,

            Beiden erg bedankt voor jullie reacties. Ik snap het nu. Bedankt voor de duidelijke en inzichtelijke uitleg. Dus ik zat ernaast. Nou lekker bijdehand van mij dan die eerste reactie. Schaam. Wat jullie schreven is wat bedoeld werd. Ik las het verkeerd. Totaal duidelijk uitgelegd en snappum helemaal. Thanks again jullie. Weer wat geleerd.

            Liefs

          2. Geen probleem, logisch dat je het verwarrend vond hoor!

  5. Hele goede blog, ik had zelf ook dat ik x (heel veel) kilo was aangekomen in een week en schrok ik heel erg van en ik merkte ook dat ik mn broeken niet meer paste maar na een week was het ineens weer normaal terwijl ik best wel wat eetbuien had gehad!

  6. Fijn om te lezen, het helpt me om een beetje te relativeren als ik wat aangekomen ben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *