Waarom slik jij antidepressiva?

Als je depressief bent en hier erg onder lijdt, dan is het mogelijk om medicatie te slikken. We noemen dat antidepressiva en dit is er in veel varianten. Het is bekend dat antidepressiva de meest voorgeschreven medicatie is in Nederland. Ons land is hierin geen uitzondering. Ook in andere landen slikken miljoenen mensen iedere dag een antidepressivum in verband met depressieve klachten. Waarom slikken zoveel mensen dit eigenlijk? Is dat omdat er zoveel mensen depressief zijn of kunnen er ook andere dingen meespelen?

In Noord-Amerika is onderzocht hoeveel doktersrecepten waarin een antidepressivum wordt voorgeschreven, daadwerkelijk worden gegeven voor een depressie. In dit deel van de Verenigde Staten blijkt dat slechts de helft van de recepten ook echt bedoeld is om depressieve klachten te bestrijden.

Bron

Om precies te zijn gaat het hier om 55 procent. De overige 45 procent krijgt de antidepressiva voorgeschreven vanwege andere klachten. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om slaapproblemen, migraine, AD(H)D of menstruatieklachten. Volgens de onderzoekers is antidepressiva daarvoor niet bedoeld en brengt dit veel gezondheidsrisico’s met zich mee.

Voor dit onderzoek werd gekeken naar alle voorgeschreven recepten voor antidepressiva bij volwassenen tussen januari 2006 en september 2015. Er werden in die periode 101.759 recepten uitgeschreven door 158 dokters aan 19.734 verschillende patiënten. Van al die patiënten bleek 55 procent gediagnosticeerd te zijn met een depressie. 18,5 procent van de patiënten bleek te kampen met angstklachten, 10 procent met slaapproblemen, 6 procent met pijnklachten en 4 procent met een paniekstoornis.

Bij 29 procent van alle voorgeschreven recepten, bleek dat de dokters antidepressiva gaven vanwege een zogenaamd ”off-label” effect. Dit wil zeggen dat het medicijn niet wordt gegeven voor hetgeen waar het eigenlijk voor bedoeld is, maar voor neveneffecten waarvan in de praktijk gebleken is dat het ook kan helpen bij bepaalde klachten, hoewel hier niet altijd bewijs voor is. Binnen het onderzoek waren slaapproblemen en pijnklachten de voornaamste indicaties om antidepressiva op deze manier voor te schrijven.

Bron

Jenna Wong van de McGill University in Canada waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s die het off-label voorschrijven van medicatie met zich mee kan brengen. ”Ik kan niet met zekerheid zeggen dat antidepressiva niet werkt bij klachten als slaapproblemen, pijn of paniek en er is ook nog geen concreet bewijs dat het gebruik van antidepressiva bij dit soort klachten schadelijk is, maar er is een kans dat het gebruik van deze middelen schadelijk is voor de gezondheid van de patiënten. We moeten hier daarom erg voorzichtig mee zijn.”

Waarom slik jij antidepressiva?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

24 reacties op “Waarom slik jij antidepressiva?”

  1. Ik slik antidepressiva voor mijn paniekklachten, en niet voor depressie.
    Ben tussendoor een keer gestopt, maar toen kwamen de paniekaanvallen zo heftig terug dat k weer aan de medicijnen ben gegaan.
    Het haalt voor mij toch dat scherpe randje van m’n angstklachten weg waardoor k veel gelukkiger door t leven ga:)
    Natuurljk heb k daarnaast ook (cgt) therapie gehad om mijn irreële gedachten te vervangen door reeële en positieve gedachten, ben ik gegroeid in zelfvertrouwen en ben ik gaan sporten. Maar voor mij helpen antidepressiva erg goed voor m’n paniekklachten. Dus ondanks dat er in het artikel staat dat dit volgens dat onderzoek niet bewezen is, is het in andere onderzoeken wel bewezen, anders zouden artsen het niet voorschrijven en zou het niet in de bijsluiter staan..

  2. Ik slik het voor mijn dysthyme stoornis

  3. ik heb last van wintrdepressies. afgelopen winter was hij erger dan ooit tevoren. ik heb lichttherapie gehad, dit deed veel goeds maar ik voelde me er niet stabiel door. naarmate we meer richtinf de lente gaan gaat het elke x weer een stuk beter me me, zo ook dit keer, maar ik bleef last houden van extreem piekeren en angstklachten. dit en mijn bed en met het oog op komense winter, die voor mij heel spannend en druk gaat wordeb omdat ik weer ga studeren maakte dat de psychiater het toch wel verstandig leek om alvast te beginnen met fluoxetine. Heb weinig last gehad van bijwerkingen gelukkig en merk nu echt dat de scherpe kantjes er vanaf zijn. Hoop dat deze dosering ook genoeg is voor komende winter, maar dat is nig even afwachtenm bedoeling is dat ik een jaar dit slik en tijden therapie genoeg handvaten meekrijg om yet daarna zonder te kunnen

  4. de titel van de blog raakt me wel. Van de buitenkant is niets te zien.. Ik heb wel vaker die vraag gekregen: waarom slik jij dat, je hebt helemaal niets, je stelt je aan.. (Ik weet dat de blog niet hierop gericht is, maar ik moest het even kwijt)

  5. Ik slik al jaren antidepressieva. 1x heb ik onder begeleiding geprobeerd terug te gaan naar de helft, voelde me goed en mijn psychiater steunde me hier ook in. Maar nóóit meer…. De hel waardoor ik toen gegaan ben hierdoor, wil ik echt nóóit meer meemaken. Uiteindelijk ben ik er sterker uit gekomen, maar nogmaals door zo’n hel, nee daar bedank ik voor.

  6. Ik heb antidepressiva geslikt vanwege ernstige depressie. Precies waar het medicijn voor bedoeld was.

  7. Ik heb antidepressiva gekregen omdat er de theorie is dat ik een angststoornis heb en dat dat ervoor zou zorgen dat ik dingen uitstel. De hoop is dat ik door de medicatie minder angstig word en dat ik dan meer weet wat mijn angsten zijn (ben me daar namelijk totaal niet bewust van). En de hoop is natuurlijk ook dat ik minder last heb van uitstellen.
    Ik ben nu twee weken bezig en merk nog niks, dus ben erg benieuwd.

  8. ik slik het voor mijn ernstige depressie en heb daarnaast een psychotica voor stemmingswisselingen.. Ik heb er nu veel baat bij denk ik, ik ben wat rustiger
    en slaap beter.. De AD slik ik eigenlijk al bijna twee jaar, het andere sinds een aantal maanden. Hoop en wil er wel uiteindelijk vanaf.

  9. Ik slik het vanwege mijn eetstoornis, het geeft me stabiliteit en de gedachten over eten zijn veel minder erg (de specifieke soort die ik slik is tegen obsessieve gedachten bedoeld). Na ja anorexia met therapie wat allemaal redelijk maar niet goed genoeg hielp is dit een van de beste dingen die ik kon doen. Ik heb geprobeerd af te bouwen een tijdje geleden maar dat ging helemaal mis. Dus nu weer terug op oude.

    1. Wat is de naam van hetgeen dat jij gebruikt?
      Groetjes

  10. Ik slik ad voor mijn slaapproblemen zonder kon ik nooit een hele nacht slapen en in combinatie met therapie was dat geen goed plan. Nu slaap ik gewoon een hele nacht, een jaar geleden geprobeerd te stoppen maar t slaapproblemen kwam ook weer terug dus weer gestart en kan ik weer slapen war voor mij erg belangrijk is!

  11. Chronische depressie. Daar naast nog wat andere medicatie, waaronder stemmingsstabilisator en antipsychotica. Maar ben ook niet van plan ermee te stoppen of minderen want ik functioneer er beter door dan zonder. En helemaal van de pillen af kom ik toch nooit.

  12. Ik word er telkens op gewezen dat ik antidepressiva zou kunnen(moeten)slikken,maar ik wil het niet ! Ik heb het wel geprobeerd ,maar ik voel mij ontzettend rot erdoor en krijg juist veel pijnklachten erbij.

  13. paniek, spanning en piekeren..

  14. Sommige mensen moeten heel lang AD slikken, sommigen zelfs levenslang. En dat is niet altijd heel erg, want als je altijd een stofje tekort komt, moet je dat toch altijd aanvullen?
    Natuurlijk moet het niet te makkelijk worden voorgeschreven, maar ik vind termen als schadelijkheid toch wel wat eng overkomen. Nee het is niet gezond, maar de situatie zonder (langdurig) AD is dat vaak ook niet.

    Ik gebruik het trouwens tegen pijn. Niet omdat de pijn psychisch is, maar neuro pijn. Ze werken namelijk ook in op hoe de zenuwimpulsen (pijn) worden doorgegeven, Dat is trouwens gewoon bewezen in meerdere wetenschappelijke onderzoeken, dat bijv TCA’s een gunstige invloed kunnen hebben bij allerlei soorten polyneuropathie.
    Dat is in een andere dosering dan bij depressie. Ik gebruik dit al jarenlang en zonder zou ik huilen van de pijn. Ik weet wel wat schadelijker is…

  15. ”Ik kan niet met zekerheid zeggen dat antidepressiva niet werkt bij klachten als slaapproblemen, pijn of paniek en er is ook nog geen concreet bewijs dat het gebruik van antidepressiva bij dit soort klachten schadelijk is, maar er is een kans dat het gebruik van deze middelen schadelijk is voor de gezondheid van de patiënten. We moeten hier daarom erg voorzichtig mee zijn.”

    Maar voor gebruik tegen een depressie is het dan niet schadelijk? Bijzondere constatering, die mogen ze mij wel even uitleggen…

  16. Ik slik het vanwege mijn autisme. Het wordt daardoor rustiger in mijn hoofd.
    Anti-depressiva wordt echt niet alleen gebruikt voor depressies.

  17. Ik denk dat het grootste probleem is dat huisartsen ook antidepressiva mogen voorschrijven.

    Ik slik nu voor de 2e keer clomipramine. Beide keren voorgeschreven door een psychiater. De opbouw is een hel, maar nu ik weer goed ingesteld ben, voel ik me duidelijk beter. Ik slik het voor angst- en dwangklachten en voor mijn terugkerende depressies. Ik stomp niet af, zoals sommige mensen die ad slikken. De grote muur om me heen breekt gedeeltelijk af door de clomipramine, waardoor behandelaren en anderen makkelijker met me kunnen werken.

    Het voordeel vind ik dat dit ad in je bloed te zien is. Je weet dus of de hoeveelheid die je slikt goed is.

  18. Ooit allerlei medicijnen geslikt, ook antidepressiva. Vroeger toen ik in een jongerentehuis zat, later in een inrichting. In die laatste situatie allerlei zooi geslikt.
    Nu, jaren verder heb ik gemerkt wat de juiste voeding, in combinatie met wat voedingssupplementen, voor je kan doen. Bij angsten en depressie kunnen stoffen als magnesium en bepaalde vitamines helpen. Slik ook Griffonia, wat helpt de serotoninehuishouding te verbeteren en daarbij ook nog eens helpt om de eetlust te reguleren.
    Gebruik nu echt geen medicijnen en voel me zoveel beter dan vroeger, met karrevrachten medicijnen. Had alleen te laat in de gaten toen ik een blaasontsteking had en toen wel een antibioticum genomen. Dat los ik nu ook met natuurlijke middelen op.

  19. @Fran, dan het beste uitkijken naar natuurlijke alternatieven. In elk geval goed voor je voeding zorgen. Tryptofaanrijke voeding bijvoorbeeld.
    Las in je reactie op een ander stukje dat je ibs hebt. Is dat hetzelfde als prikkelbare darmsyndroom? Mensen met die aandoening schijnen vaak een vitamine d tekort te hebben en vitamine d is ook nog eens belangrijk voor de serotonine-aanmaak.

  20. Goed opgemerkt @ Eclaire.

  21. Ik heb het lang geleden jaren geslikt voor OCD en een lichte depressie. Ik kreeg er wel 10 symptomen bij (o.a. automutilatie), met vele opnames tot gevolg. Ik zou zeggen: wees voorzichtig met dit spul; als het niet helpt kan het wel degelijk schade aanrichten. Uit onderzoek blijkt dat het eigenlijk niet beter werkt dan een placebo (als je het niet slikt voor een zware klinische depressie).

  22. Slapeloosheid is/kan een symptoom zijn voor een depressie.
    Bijvoorbeeld steeds op een bepaald tijdstip wakker worden, of heel moeilijk in slaap komen.
    Daarom stellen artsen deze vraag.

    De slaap is een cruciaal onderdeel voor ons gevoel van welbevinden.

    Als angsten, die vervlochten in ons leven zijn, zo gedempt kunnen worden is dat een goed ding.
    We kunnen namelijk niet aan de buitenkant zien hoe verkrampt, onzeker of gespannen iemand is.
    Een sereen gezichtje, zeker bij jongeren die de tekenen in het gezicht nog niet dragen is NIETS te zien. Volwassenen denken daardoor dat het wel meevalt, zeker als er bij tijd en wijle ook nog wel gelachen of grappig gedaan wordt. Hier word veel verbloemd.

    Wanneer er sprake is van somberheid zou RHODIOLA een natuurlijk supplement heel veel goed kunnen doen.

    Omdat ik van alles aan het onderzoeken ben, ben ik na Sint janskruid, valeriaan, esoterische olieen op RHODIOLA uitgekomen.

    Ik was namelijk erg tegen antidepressiva, toch heeft mijn dochter hiervoor gekozen en dan is het goed en haar keuze.
    We zullen zien… Ze is net vandaag begonnen.

    Echter als moeder wilde ik alle alternatieven zelf proberen. Ik kan wel zeggen dat ik me bij RHODIOLA veel en veel beter voel. (Voor moeders onder stress zou ik dit willen aanraden).

    Ps. Mijn collega’s vinden me in tijden van drukte ‘zo rustig’.

    Ik houd jullie graag op de hoogte.

    Mvg Monique

  23. Had al 9 jaar ad. Was ook 9 jaar klachten vrij. Dus toch eens kijken of het zonder ook lukte. Ging 6 maanden goed en toen helaas kwam de depressie terug. Enorme teleurstelling en meteen weer via arts terug aan ad. Maar moet dus gewoon weer dat hele traject door van opbouw spiegel. Ben nu ruim 5 weken verder. Gaat al iets beter maar wel nog wisselende resultaten. Hopelijk zet verbetering verder door is zware beproeving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *