Als je depressief bent en hier erg onder lijdt, dan is het mogelijk om medicatie te slikken. We noemen dat antidepressiva en dit is er in veel varianten. Het is bekend dat antidepressiva de meest voorgeschreven medicatie is in Nederland. Ons land is hierin geen uitzondering. Ook in andere landen slikken miljoenen mensen iedere dag een antidepressivum in verband met depressieve klachten. Waarom slikken zoveel mensen dit eigenlijk? Is dat omdat er zoveel mensen depressief zijn of kunnen er ook andere dingen meespelen?
In Noord-Amerika is onderzocht hoeveel doktersrecepten waarin een antidepressivum wordt voorgeschreven, daadwerkelijk worden gegeven voor een depressie. In dit deel van de Verenigde Staten blijkt dat slechts de helft van de recepten ook echt bedoeld is om depressieve klachten te bestrijden.
Om precies te zijn gaat het hier om 55 procent. De overige 45 procent krijgt de antidepressiva voorgeschreven vanwege andere klachten. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om slaapproblemen, migraine, AD(H)D of menstruatieklachten. Volgens de onderzoekers is antidepressiva daarvoor niet bedoeld en brengt dit veel gezondheidsrisico’s met zich mee.
Voor dit onderzoek werd gekeken naar alle voorgeschreven recepten voor antidepressiva bij volwassenen tussen januari 2006 en september 2015. Er werden in die periode 101.759 recepten uitgeschreven door 158 dokters aan 19.734 verschillende patiënten. Van al die patiënten bleek 55 procent gediagnosticeerd te zijn met een depressie. 18,5 procent van de patiënten bleek te kampen met angstklachten, 10 procent met slaapproblemen, 6 procent met pijnklachten en 4 procent met een paniekstoornis.
Bij 29 procent van alle voorgeschreven recepten, bleek dat de dokters antidepressiva gaven vanwege een zogenaamd ”off-label” effect. Dit wil zeggen dat het medicijn niet wordt gegeven voor hetgeen waar het eigenlijk voor bedoeld is, maar voor neveneffecten waarvan in de praktijk gebleken is dat het ook kan helpen bij bepaalde klachten, hoewel hier niet altijd bewijs voor is. Binnen het onderzoek waren slaapproblemen en pijnklachten de voornaamste indicaties om antidepressiva op deze manier voor te schrijven.
Jenna Wong van de McGill University in Canada waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s die het off-label voorschrijven van medicatie met zich mee kan brengen. ”Ik kan niet met zekerheid zeggen dat antidepressiva niet werkt bij klachten als slaapproblemen, pijn of paniek en er is ook nog geen concreet bewijs dat het gebruik van antidepressiva bij dit soort klachten schadelijk is, maar er is een kans dat het gebruik van deze middelen schadelijk is voor de gezondheid van de patiënten. We moeten hier daarom erg voorzichtig mee zijn.”
Waarom slik jij antidepressiva?
Geef een reactie