Veel meiden met een eetstoornis zijn bang om volwassen te worden. Angst voor de toekomst is vaak, bewust of onbewust, een reden om vast te houden aan een eetstoornis. Sommige meiden proberen zelfs letterlijk kind te blijven door, door middel van hun eetstoornis, vast te houden aan een kinderlichaam.
Volwassen worden kan ook eng zijn omdat er best wat dingen veranderen. Ik ben ook lang bang geweest voor wat er allemaal ging komen in mijn leven. Ik was bang dat ik de verkeerde studie zou kiezen, vervolgens studeerde ik en was ik weer bang dat ik zou falen en toen kwamen er weer angsten over hoe ik verder zou moeten na mijn studie.
Verantwoordelijkheden, een baan, een eigen huis, misschien een relatie, ik kreeg het er benauwd van. Hoewel ik nog moet zien hoe het allemaal gaat lopen kan ik er nu met een stuk minder angst naar kijken en is het geen reden meer om naar mijn eetstoornis te grijpen. Ik heb geleerd dat volwassen worden betekent dat er ook een hoop dingen uit je je jeugd zijn die je mee kunt nemen. Niet alles hoeft te veranderen. Volwassen worden betekent niet dat je nooit meer kind kunt zijn en voor altijd een ander mens bent. De volgende punten kun je meenemen uit je jeugd, juist omdat ze ook horen bij volwassen zijn.
♥ Hulp vragen
Soms denk je misschien dat als je ouder wordt, je alles moet weten. Hoe ouder je echter wordt, hoe meer je ziet dat volwassenen ook echt niet alles weten. Ook zij moeten nog vaak dingen vragen en hebben niet op alles een antwoord. Ook jij kunt altijd hulp blijven vragen. Je hoeft niet alles in één keer te weten. Als kind stel je talloze vragen, misschien wel vijf keer dezelfde en ook als volwassene mag je dat blijven doen.
♥ Nieuwe dingen ontdekken
Hoe oud je ook wordt, er zullen altijd nieuwe dingen zijn om te ontdekken. Vroeger was dat misschien het hoogste punt van de glijbaan, later was het je eerste alcoholische drankje en nu zullen het hele andere dingen worden. Plekken waar je nog nooit bent geweest tijdens bijzondere reizen wellicht. Maar ook het ontdekken van dingen over jezelf, leren wie je bent en wat belangrijk voor je is. Uit je comfort-zone gaan en dingen doen die je misschien normaal nooit zou doen. Ontdekken dat er meer is dan die veilige eetstoornis en dat de wereld eigenlijk veel groter is dan je ooit had gedacht. Soms een beetje de grenzen op zoeken, want alleen dan zie je hoe ver je kunt gaan.
♥ Huilen
‘’Big girls do cry” Ook volwassenen huilen. Misschien niet meer om een schaafwond of een blauwe plek, maar huilen doen ze zeker en dat is ook niets om je voor te schamen. Huilen komt voort uit emotie en iedereen heeft emoties, ook volwassenen. Er is niets geks aan om van tijd tot tijd je tranen te laten stromen, dat kan juist ontzettend opluchten.
♥ Plezier hebben
Kinderen zijn bij uitstek degenen die onbezorgd plezier kunnen maken. Bij het ouder worden lijkt dit steeds lastiger te worden. Enerzijds omdat je meer verantwoordelijkheid krijgt en omdat er dingen komen waar je je misschien zorgen over maakt en anderzijds omdat er een soort idee ontstaat dat je als volwassene altijd maar serieus moet zijn. Maar juist als volwassene, wanneer je wat meer verantwoordelijkheden en soms ook zorgen hebt, is het belangrijk om dit af te wisselen met flink wat plezier en onbezorgdheid. Een taart bakken met vriendinnen, uitgaan, knutselen, meezingen met foute nummers of een avondje Mario-karten op de Wii, het maakt niet uit, als jij het maar leuk vindt. Plezier hebben doet een mens goed, geeft je energie en zorgt ervoor dat je er weer even tegenaan kunt.
♥ Fouten maken
We hebben vaak de neiging erg streng voor onszelf te zijn en de lat heel hoog te leggen. Je kunt dan denken dat als je volwassen bent je alles voor elkaar moet hebben en moet weten hoe het leven in elkaar zit, hoe je leven eruit gaat zien en hoe alles zal gaan lopen. Dit is echter niet de realiteit. Je kunt niet alles van tevoren weten en hoe het leven gaat lopen weet niemand. Iedereen kan op een bepaald punt een verkeerde keuze maken in het leven. Als kind of tiener zijn de consequenties misschien anders of heb je wat minder verantwoordelijkheid, maar dan nog is het ook niet erg als je als volwassene een fout maakt. Iedereen maakt fouten. Misschien ga je een keer niet voor die baan waar je achteraf spijt van hebt, of je stapt in een relatie wat later verkeerd uit blijkt te pakken. Fouten maken hoort bij het leven. Jij zult ook fouten maken en dat is oké.
♥ Kind zijn
Als volwassene kun je altijd weer even kind zijn. Misschien niet als je serieus aan het werk bent, maar als je thuiskomt bij je partner of misschien een keer naar je ouders gaat, dan is er altijd die mogelijkheid om weer even klein te zijn. Elke volwassene heeft weleens behoefte aan een knuffel of behoefte aan even geen verantwoordelijkheid, maar gewoon in iemands armen liggen en niets hoeven. Dit mag, hoe oud je ook bent. Ga naar iemand toe die je vertrouwt en bij wie je je veilig voelt. Vertel je verhaal of zeg juist helemaal niets maar wees gewoon maar even klein, daar hoef je geen kind voor te zijn.
♥ Dromen
‘’Als ik later groot ben, dan…” is iets wat iedereen weleens gezegd heeft. Misschien tijdens een gesprek over wat je later zou willen worden, wat je doelen zijn of waar je nog graag heen zou willen op vakantie. Maar waarom stoppen met dromen als je eenmaal volwassen bent? Dromen is iets wat je kunt blijven doen, hoe oud en groot je ook mag worden. Misschien wel over plekken die je nog eens zou willen bezoeken, over wat je zou doen als je de loterij zou winnen of simpelweg dromen over de toekomst, maakt niet uit hoe deze er ook uit gaat zien. Een toekomst zonder eetstoornis, vol zon en geluk. Altijd blijven dromen.
Hoe vind jij het om volwassen worden?
Geef een reactie