Ik ben helemaal verslaafd aan al de versies van masterchef. Ik heb geloof ik al de landen al voor bij zien komen, Amerika, Australie, Engeland, Nederland, Nieuw-Zeeland etc. Het leukste vind ik toch echt Australie. In deze serie wordt er ook elke week een masterclass gegeven door iemand die onwijs goed kan koken. Bij een masterclass gingen ze dit brood maken en legde ze heel goed uit hoe je nu goed deeg kon maken. Ik heb dit recept uitgewerkt en daarna meteen gemaakt. Super lekker! Leuk voor bij een borrel, lunch of vooraf bij een etentje!
Ingredienten:
500 g bloem
10 g zout
5 g gedroogde gist
335 ml lauwwarm water
150 g walnoten, grof gesneden
Methode:
- Meng de bloem met het zout in een grote kom, mix dit licht, en voeg de gist toe. Doe het water erbij en mix het met de hand tot dat het opgenomen is en het deegachtig wordt.
- Leg het vervolgens op je keukenblad
- Rek het deeg uit tot een lange strook, door met een hand het van je af te duwen en het met de andere hand naar beneden te trekken. Rol het vervolgens weer op. Draai het 90 graden en draai het om. Doe dit 3-6 keer, tot dat het deeg soepel lijkt
- Leg het deeg daarna onder een kom voor 1 uur. Om de 20 minuten moet je wel even het deeg 5-6 keer van je afduwen met de hiel van je hand. En het vervolgens weer terug op rollen. (zo haal je de lucht uit het deeg)
- Na 1 uur rek je het deeg uit en leg je hier de walnoten op. Rol dit op. Doe weer een paar keer het deeg uitrekken en oprollen en vervolgens 90 graden draaien. Tot dat de noten ook eruit steken. Rol het de laatste keer zo op, zoals je wilt dat je brood er uit komt te zien (ik rol het meestal gewoon op, zodat het op een ovaal lijkt)
- Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier en doe hier een plastic zak omheen (die het geheel afsluit).
- Leg dit op een warme plek voor 1-1,5 uur zodat het kan rijzen, totdat het deeg verdubbeld is
- Verwarm de oven voor op 250 graden
- Snijd hierna 4 sneeën in het brood met een mes (ong. ½ cm diep). En doe het brood in het midden van de oven. Doe hierna wat ijsklontjes onder in de oven (dan krijg je een lekkere korst) en stel de oven in op 200 graden.
- Bak het brood 25 minuten en laat daarna het brood nog 5 minuten in de oven met een pollepel tussen de ovendeur
Geniet ervan ♥
Geef een reactie