Wat betekent het eigenlijk om sterk te zijn? Wanneer ben je een sterke vrouw? We hebben allemaal weleens gehoord dat we gewoon even moesten doorbijten en sterk moesten zijn en dat het dan wel weer goed kwam… Maar wanneer ben je sterk? Ben je dat wanneer je constant door zet en over je eigen grenzen heen gaat? Ben je sterk als je nooit moet huilen en als je altijd iets terug weet te zeggen als iemand een vervelende opmerking maakt? Ik denk dat het een soort zoektocht is waarbij wij naarmate wij ouder worden steeds meer leren over wat sterk zijn betekent, over hoe belangrijk het is maar ook over dat we misschien wel niet altijd sterk kunnen zijn…
Ik heb mijzelf heel vaak zwak gevonden en ben ik onzeker geweest over wat ik kon en deed. Sommige dingen durfde ik niet of deed ik niet en dan zag ik dit al snel als teken van zwakte. In deze blog deel ik met jullie wat het voor mij betekent om sterk te zijn. Het zijn dingen waar je je misschien ook in kan vinden en die je wellicht herkent, maar sterk zijn heeft voor jou misschien wel een heel andere betekenis.
Fysiek sterk zijn
Bij sterk zijn denken veel mensen direct aan fysiek sterk zijn. Veel zware dingen kunnen tillen, winnen met handje drukken, mannen die groot en gespierd zijn, mannen die veel te vinden zijn in de sportschool, vrouwen die zware boodschappentassen zonder moeite kunnen dragen, etc. Wat dit alles betreft ben ik niet zo sterk. Ik kan niet eens fietsen met een vriendin achterop. Ik heb helemaal niet zo veel kracht en tijdens een worsteling ben ik binnen no time uitgeschakeld.
Toen ik jonger was, dacht of vond ik altijd dat sterk zijn te maken had met altijd iets terug kunnen zeggen als iemand iets vervelends zei. Ik dacht aan niet gepest worden, aan voor jezelf opkomen, niet huilen, veel vrienden hebben, aardig gevonden worden, stoer zijn, dingen durven. Ik dacht aan doorzetten en nooit opgeven. Aan staan achter je keuzes, ook als ze uiteindelijk niet de juiste bleken te zijn voor mij. Ook vond ik het sterk als je altijd overal een antwoord op hebt. Maar is dat wel realistisch? Ik dacht aan je gevoelens niet laten zien, maar juist laten zien dat je sterk bent. Naarmate ik ouder werd, kwam ik er achter dat veel van deze dingen er misschien niet eens toe doen. Of beter gezegd niet direct betekenen dat je sterk bent. Is het sterk om emoties en gevoelens weg te duwen, niet te accepteren en je anders voor te doen? Of is het sterk om te erkennen dat een mens nou eenmaal gevoelens heeft, soms heel kwetsbaar is en er een weg gevonden moet worden om hiermee om te gaan?
♥ Je grenzen kennen en kunnen aangeven
Als ik aan sterk zijn denk, denk ik aan het kennen van je eigen grenzen en deze aan (durven) geven. Dit is iets waarin ik zelf een ontzettende ontwikkeling heb doorgemaakt. Als klein meisje vond ik dit heel moeilijk en ik heb steeds beter geleerd om voor mijzelf op te komen. Dit maakt mij sterk, omdat ik op deze manier veiligheid voor mijzelf creëer en niet toe sta dat mensen mijn grenzen niet respecteren. Soms merk ik dat ik zelf een stapje terug moet doen omdat ik anders over mijn eigen grenzen heen ga en dat is lang niet altijd leuk, maar het moet soms wel om mij goed te voelen.
♥ Gevoelens er laten zijn en er mee om kunnen gaan
Ook ben ik anders gaan kijken naar sterk zijn in relatie tot gevoelens en emoties. Vroeger dacht ik dat het sterk was om niet te huilen en gevoelens die ik als zwak bestempelde niet te laten zien. Toen ik ouder werd, kreeg sterk zijn in relatie tot gevoelens een andere betekenis voor mij. Ik vind het namelijk veel sterker wanneer iemand zich ook kwetsbaar durft op te stellen, vervelende gevoelens ook toe staat en vervolgens een manier zoekt om hier mee om te gaan of om het er gewoon even te laten zijn. Ik vind dat sterker dan wanneer iemand gevoelens en emoties alleen maar weg duwt en over zichzelf heen walst. Ik zeg daarbij niet dat ik dat nooit doe hoor, ik denk dat iedereen zich daar weleens schuldig aan maakt.. maar ik ben het niet eens met de ‘niet huilen want dat is zwak’ gedachte. Ik vind het ook sterk als je op sommige momenten je gevoelens en emoties ook kan reguleren. Je voelt je op een bepaald moment zo, maar we hebben allemaal wel verplichtingen zoals school en werk. Ik vind het heel knap wanneer mensen bewust met hun gevoelens en emoties om kunnen gaan en kunnen bepalen op welk moment er ruimte voor is en wat goed is voor hem of haar. Dus niet wegstoppen en gaan, maar wel weloverwogen beslissingen maken.
♥ Voor jezelf opkomen en pick your battles
In ruzies, meningsverschillen, bij pesten of in andere situaties, staan wij soms (onbewust) op een groot kruispunt. Er gebeurt iets wat je niet leuk vindt en dan kan je er voor kiezen om voor jezelf op te komen of om mensen over je heen te laten lopen. Dit is vaak geen bewuste keuze, maar de meeste mensen hebben hierbij wel een ‘natuurlijke’ eerste reactie. De ene zegt sneller iets gemeens terug wat dan vaak escaleert, weer een ander geeft zijn/haar grenzen aan maar er zijn ook genoeg mensen die over zich heen laten lopen. Voor jezelf opkomen vind ik heel sterk, alleen hangt het wel af van de manier waarop. Ik vind het sterk als je dit op een respectvolle manier kan en niet per se de strijd aan gaat. Verder ben ik ook wel van het ‘pick your battles’ principe. Je hoeft niet overal een punt van te maken. Dit kan relaties ook juist onder spanning zetten. Bij sommige dingen kun je ook weleens denken; ‘dat is dan jouw probleem, ik ga mij er niet druk om maken’. Dit is dan een bewuste keuze en ook dat is sterk voor mij.
♥ Een weg vinden in het leven
We maken allemaal dingen mee die moeilijk zijn en ik denk ook dat iedereen wel eens op een kruispunt heeft gestaan en niet wist welke kant hij/zij op moest. We moeten allemaal onze weg vinden in het leven en dit is vaak een enorme zoektocht en een leerproces vol met obstakels. Ik kan het ontzettend bewonderen wanneer ik zie dat mensen die veel hebben meegemaakt hun leven toch kunnen oppakken en er veel van leren. Zo heb ik zelf ook veel meer vertrouwen gekregen in mijn eigen kracht nadat ik mijn moeder verloor. Toen wij hoorden dat ze niet lang meer te leven had, stortte mijn wereld in en dacht ik oprecht dat ik nooit meer gelukkig zou worden. Ik heb mijzelf ontzettend verbaasd en ook mijn omgeving keek vol bewondering naar hoe ik dit deed en mijn leven weer oppakte. Ik weet zeker dat mijn moeder enorm trots zou zijn.
♥ Keuzes kunnen en durven maken
Keuzes maken is soms ontzettend lastig en daarom bevinden veel mensen zich vaak in een soort grijs gebied waardoor je het maken van keuzes kan vermijden. Een keuze voor iets betekent dat we iets anders uitsluiten. Als je bijvoorbeeld kiest voor de opleiding psychologie, betekent dat ook dat je die opleiding rechten laat voor wat het is. Het niet kiezen betekent dat je alle opties nog open houdt, maar ook dat je daarin niet echt verder komt. In het leven moeten wij nou eenmaal keuzes maken en dat vinden veel mensen heel lastig. Ik heb steeds meer geleerd om beslissingen te durven nemen en dat gaat eigenlijk heel goed. Natuurlijk is de ene keuze makkelijker dan de andere, maar het werkt voor mij om er goed over na te denken, eventueel erover te praten met anderen en uiteindelijk een knoop door te hakken en hier ook achter te staan. Een keuze maken voor iets als bijvoorbeeld het stoppen met je opleiding, kan heel zwak voelen en daardoor kunnen wij bang zijn die keuze te maken terwijl we misschien wel weten dat dat het beste is. Dit soort keuzes maken is niet zwak. Soms merk je gewoon dat iets toch niet is wat je wil. Dan is het natuurlijk wel goed om hier echt over na te denken zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen, maar het is vaak juist heel sterk om zo’n beslissing te nemen.
♥ Voor jezelf kiezen
Veel mensen vinden het lastig om voor zichzelf te kiezen omdat ze daarmee bang zijn anderen te kort te doen of egoïstisch te zijn. Ik denk dat dit heel afhankelijk is van de situatie. Veel mensen leren als kind dat je altijd jezelf als laatste moet noemen. Bijvoorbeeld: “mijn zus en ik zijn naar de stad geweest” en niet “Ik en mijn zus zijn naar de stad geweest”. Als je bijvoorbeeld iets lekkers uitdeelt wordt vaak ook aangeleerd dat je eerst de anderen laat kiezen en dat je erna zelf iets pakt. Daar gaat het niet om.. al is het echt niet per se erg als je eerst een keer zelf iets uitkiest en erna anderen laat kiezen. Het gaat om situaties waarin jij anderen helpt, er voor anderen bent, etc. ten koste van jezelf.
Iedereen moet uiteindelijk voor zichzelf zorgen en het is dan ook noodzakelijk om af en toe ook bewust voor jezelf te kiezen. Want als jij het niet doet, wie doet het dan? Denk bijvoorbeeld eens aan een situatie waarbij je het wekenlang ontzettend druk hebt, waarin je meerdere verjaardagen hebt en eigenlijk ontzettend moe bent en toe bent aan een avondje rust. Een vriendin vraagt of je wil afspreken en eigenlijk heb je daar niet zo’n zin in omdat je echt even wil ontspannen en tijd voor jezelf nodig hebt. Je kunt dan toch gaan omdat je je vriendin niet teleur wil stellen, maar je mag ook weleens nee zeggen. Kiezen voor jezelf is soms (of vaak ;)) nodig en dat is alleen maar heel sterk. Het betekent overigens niet dat je nooit iets voor een ander kan of mag doen.
Zo zijn er nog veel meer dingen die krachtig zijn en die een vrouw naar mijn mening sterk maken. Het kunnen al heel kleine dingen zijn. Je hoeft niet knap te zijn en een heel strak lichaam te hebben. Het is helemaal niet zo dat alles altijd in één keer goed moet gaan en dat je geen fouten mag maken. Iedereen maakt fouten, en fouten zijn vaak ook nodig om te leren en ons te ontwikkelen. Ik vind het juist heel sterk als mensen leren om te gaan met het leven zoals het op dat moment is en dat je, ondanks dat je zoveel mag huilen en je rot mag voelen als nodig is, jezelf bij elkaar kunt rapen en door te gaan. Ook als dat lang duurt.
Je kunt sterk zijn ook trainen en leren… Sommige mensen hebben het in hun karakter zitten maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld door onzekerheid de neiging hebben om snel op te geven. Leer van de dingen die je meemaakt, leer van de fouten en probeer manieren te ontwikkelen om met tegenslagen en moeilijke dingen in het leven om te gaan. Ook therapie helpt hierbij en geeft je handvatten en technieken om te groeien en sterker te worden.
Fotografie: Garrett
Wat betekent ‘sterk zijn’ voor jou?
Geef een reactie