Wanneer mag ik hulp vragen?

“Lang heb ik getwijfeld over of mijn probleem wel groot en belangrijk genoeg was. Ik had het niet zo heftig als anderen, of ik kwam er zelf wel uit. Bovendien, wanneer mag ik hulp vragen? Mag het pas wanneer anderen opmerken dat het niet goed gaat? Mag het pas als ik ondergewicht heb en echt ziek genoeg ben? Maar ook spookten vragen door m’n hoofd als: Hoe vraag ik dan hulp? En zullen anderen me wel serieus nemen?”

Vaak overheersten deze gedachtes en weerhielden ze me er weer van de stap te zetten om hulp te vragen. Mijn eetprobleem, lage zelfbeeld, somberheid, perfectionisme en onzekerheid weerhielden me hiervan. Al zag ik al deze aparte dingen niet. Ik dacht dat ik het was die dat dacht. Maar ik ben al die gedachtes niet. Ik ben mijn eetprobleem niet en alle gedachtes die het met zich mee brengt, ben ik ook niet. Bovendien merkte ik dat ik moest gaan relativeren. Want al die vragen bleef ik beantwoorden met de negatieve gedachtes, maar dat die meer aanwezig waren, wilde niet zeggen dat de goede gedachtes er niet meer waren. Dus ging ik op zoek naar de positieve gedachtes. Ze zaten diep verborgen en soms leek het zoeken de moeite niet waard te zijn. Maar ik weigerde te accepteren dat ze er niet waren.

In die zoektocht naar helpende gedachtes, mag je best anderen vragen wat ze vinden. Dit heb ik ook gedaan, dat maakt het een stuk makkelijker. Vraag bijvoorbeeld aan je ouders of een vriendin of aan mensen op proud2bme wat ze ervan vinden. Ook kun je -wanneer je het vragen moeilijk vindt- je proberen te verplaatsen in een ander. Vanuit een ander oogpunt kijken en doen alsof jij naar een vriendin kijkt en eerlijk tegen jezelf zijn wat je tegen haar zou zeggen. Of je kunt wat proberen te vissen.

“Maar zullen anderen mij wel serieus nemen?”
Wanneer je bang bent dat anderen je niet geloven, omdat jij jezelf altijd voordoet als een vrolijk persoon, onafhankelijk en vrij van problemen. Probeer dan na te gaan of jij anderen om je heen ziet die zich hetzelfde voordoen. Denk je dat bij hen alles vlekkeloos verloopt? Bovendien is het niet voor niks voordoen als! Het is niet hoe jij je echt voelt en dus ook niet waar ze naar moeten kijken. Vind je het een eng idee om te vertellen dat het niet goed met je gaat? Laat het ze dan zien, schuif dat masker iets af en laat maar wat meer zien van hoe jij je echt voelt. Bovendien, jij weet wat je voelt. Het is belangrijk dat jij dat gevoel zelf ook serieus neemt.

“Is mijn probleem wel echt?”
Een eetstoornis, depressie of een ander psychisch probleem is altijd echt. Het gaat niet om de vraag: “Is het erg genoeg voor een stempel?” Maar om hoeveel last jij ervan hebt. Maar laat de eetstoornis niet voor jouw bepalen hoeveel last jij ervan hebt. Bepaal dit met de positieve gedachtes en blijf deze ook zoeken. Nogmaals, wat zou je tegen een vriendin zeggen als zij met deze problemen te maken had?

 

“Hoe vraag ik dan hulp?”
Hulp vragen kan op meerdere manieren. Je kunt naar je ouders, een/je vriend of vriendin of naar een vertrouwenspersoon op je werk of school. Ook kun je naar de huisarts gaan. Wanneer je het heel eng vindt, kun je het vertellen via een brief. Probeer uit te leggen wat je voelt en wat er in je hoofd omgaat. Wanneer je dit in een brief doet kun je alles punt voor punt neerzetten. Maar je kunt er ook een verhaal van maken. Doe wat voor jou fijn voelt. Als je het eng vindt alleen naar de huisarts te gaan, kan je vragen of een ouder, vriend of vriendin of broer of zus mee gaat. Besef dat je er niet alleen voor staat.

En wanneer je twijfelt of het wel ‘ernstig’ genoeg is, onthoud dan dat je beter voor niks kan gaan dan dat je het voor je houdt terwijl het achteraf al veel eerder opgelost had kunnen worden. Wat ook kan helpen is een lijstje maken met wat het je allemaal biedt als je hulp vraagt. En hoe het je toekomst verbeterd.

Hulp lucht op en iedereen heeft er recht op, ook jij!

Hoe heb jij hulp gevraagd?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

12 reacties op “Wanneer mag ik hulp vragen?”

  1. Hmmm.. Ik herken mijzelf hier ergens wel in. Ik heb ook al een paar gesprekken met de mentor, de schoolpsycholoog en de GGD gehad maar ik heb niet het idee dat ze het serieus nemen en ik denk hierdoor dan ook dat het niet zo ernstig is/zal zijn. En ik probeer me er dan ook niet te veel druk over te maken, anders lijkt het alsof ik mij enorm aanstel. Iedereen heeft denk ik ergens wel last van en ik snap dan ook dat hulpinstanties vaak “de extreme” gevallen helpen.

  2. Ik ben naar een vertrouwenspersoon van school gegaan, heb ik een paar weken lang af en toe een gesprekje mee gehad, en op een gegeven moment hebben we een datum geprikt om mijn ouders te laten weten dat ik een eetprobleem had. (En mezelf beschadigde). Ik mocht kiezen hoe ik het wilde vertellen. Bijv. een gesprek op school met me ouders met de vertrouwenspersoon erbij, of ik zou een brief kunnen schrijven, maar het kon ook via een telefoongesprek. Dat voelde voor mij goed. Ze heeft mijn ouders opgebeld en vertelde wat er aan de hand was (en ik luisterde mee). Op deze manier vond ik het fijn, omdat ik niet direct de reactie van mijn ouders zag. Het is allemaal goed gekomen. Ik ben die week gelijk naar de huisarts geweest en die heeft mij doorgestuurd naar een organisatie gericht op eetstoornissen

    Ik geloofde eerst niet dat het goed zou komen, maar ik ben blij dat ik ervoor ben gegaan want het gaat hartstikke goed nu!

    Liefs..❤️

  3. Ik heb hulp gevraagd aan mn pb’er hier in de kliniek. Haar vertrouw ik. Vraag hulp aan iemand die je vertrouwd..

  4. Ik ging afgelopen donderdag naar mijn mentor
    was doodeng lol

  5. Ik heb ook hulp gevraagd, niet echt gevraagd maar ik ben met een docent gaan praten die ik vertrouwde.
    ik ben begon met het verleden in groep 8, me docent had een afspraak voor me gemaakt bij de school pycholoog. Onder het gesprek met me school pycholoog vertelde in dat gesprek dat ik mezelf beschadigde. Ze belde meteen me moeder en ze kwam op school. (ik vond het minder leuk) na dat alles was verteld, zijn me ouders een afspraak wezen maken bij de huisarts. Ik werdt door verwezen naar pycholoog.
    Ik vertrouwde me pycholoog niet echt maar me docent wel en ik begon me docent steeds meer te vertellen.
    Op een moment heb ik haar ook verteld over me zelfmoordpogingen en me eet probleem (en de pillen die ik daarbij slik)
    Me docent heeft nu regelmatig contact met me pycholoog, en met me docent praat ik nog regelmatig.
    Door een aangepast rooster lukt school me ook weer.
    achter af vind het best wel fijn dat ik naar een docent ben gegaan, ook ben ik haar echt dankbaar dat ze er altijd voor me is.
    iemand de zelfde problemen of iemand met ongeveer het zelfde verhaal als mijn?

  6. Goed blog
    Ik denk heel belangrijk voor veel meiden die zich hierin herkennen

  7. Ik heb destijds op de middelbare school gesprekken gehad met de vertrouwenspersoon en een docente die zelf anorexia had gehad.
    De vertrouwenspersoon hielp mij heel goed, maar ik kan me nog goed herinneren hoe die docente mij liet weten dat ik er heus wel heel slank uit zag maar zeker niet ongezond en mager (met andere woorden wat mijn probleem eigenlijk was).
    Mede hierdoor had ik 3 jaar later inderdaad ernstig ondergewicht.

    Ik ben er nog steeds een beetje boos over.., zo onhandig!!

  8. Ik ben ook gaan praten met een docent over mijn problemen. Ik ben uiteindelijk ook bij een psycholoog terecht gekomen. Ondanks dat ze al een tijdje mijn docent niet meer is, heb ik nog steeds heel goed contact met haar. Zij heeft ook nog steeds contact met mijn psycholoog.

  9. Zo herkenbaar, als ik nu met mijn gezonde verstand nadenk weet ik dat ik hulp nodig heb. Maar ik durf mijn ouders niets te vertellen want die zullen me niet begrijpen. En als ze het wel sirieus nemen moet ik de controle op het eten loslaten, dat wil ik ook nog niet. Ik zit heel erg in tweestrijd. Maar ik trek dit ook niet langer..

  10. Mijn eetproblemen zijn 8 jaar geleden begonnen inmiddels ben ik 20 jaar en heb ik nog geen hulp mogen ontvangen. Destijds had ik ernstig onder gewicht maar mijn ouders wilden het niet inzien tot op het eind uiteindelijk ben ik toen weer aangekomen en hierdoor heb ik nooit hulp gehad van een proffesional. Ook al heb ik nu een normale bmi van 21 de gedachten zijn altijd gebleven. Door verschillende gebeurtenissen in mijn leven heb ik momenteel weer een terugval het eten beheerst nu zo mijn leven dat ik hulp heb gezocht. Ik zou iedereen aanbevelen om er niet te lang mee te wachten.

  11. Fijne blog, heel herkenbaar ook, vraag mezelf al een poos af of k “hey wel erg genoeg” is…. en of k me niet aanstel. Misschien is dit een zetje in de goede (al voelt jet noet zo) richting. Bedankt!

  12. alleen 2 vriendinnen weten van mijn eetstoornis, ik durf het verder niemand te vertellen. Zij kwamen er zelf achter doordat ik nooit eet op school. Ze weten niet goed hoe ze me kunnen helpen en dat vraag ik natuurlijk ook helemaal niet van ze, maar sinds ze het weten negeren ze me en sluiten ze me buiten. Ik weet niet goed hoe ik hier mee moet omgaan en of dit niet mijn eigen schuld is. Ik ben aan het vechten tegen mijn eetstoornis en hoop dat ik ooit weer het gelukkige en grappige meisje zal worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *