Wanneer je eenmaal besluit dat je wat kilo’s gaat aankomen, kan dat behoorlijk wat angst oproepen. Angst dat je dik gaat worden, dat je enorm veel moet eten om aan te komen, dat je heel snel aankomt of dat je aan zult blijven komen. Die laatste angst herkennen veel mensen met een eetstoornis wel. Als je eenmaal aankomt en het redelijk vlot gaat of je misschien je gezonde gewicht bereikt, ben je misschien wel bang dat het aankomen niet meer stopt…
Lange tijd had ik het idee dat ik maar eindeloos zou blijven aankomen. Het ging ook behoorlijk snel met het eetpatroon dat ik van de hulpverlening voorgeschreven kreeg. Dat beangstigde mij erg en ik wilde op de rem trappen. Ik voelde me dik en lelijk en had het gevoel dat mijn gewicht ook nog helemaal niet verdeeld was. Ik probeerde het eetschema te blijven volgen met magere producten, maar bleef gewoon aankomen. Waar zou dit eindigen?
Maar kan dat eigenlijk wel? Blijf je eeuwig aankomen van een gezond en volwaardig eet- en bewegingspatroon? Nee, dat gebeurt niet. Het kan wel zijn dat jouw minimale gezonde gewicht wat hoger ligt dan BMI 19 of 20. Het kan ook zijn dat je lichaam flinke schade heeft opgelopen tijdens je eetstoornis en om te herstellen wat extra kilo’s nodig heeft. Bijvoorbeeld om weer ongesteld te worden of bepaalde lichamelijke klachten te laten verdwijnen.
Toen ik ondergewicht had moest ik best wel veel eten om aan te komen. Ik dacht dat ik er kilo’s per dag van aankwam, maar dat was niet zo. Het maakte mij toch bang. Want wat als ik straks op een gezond gewicht zit? Ga ik dan niet juist aankomen van de hoeveelheid eten die ik nu eet?
De angst dat het eten juist op je gezonde gewicht ook zal leiden tot aankomen is voor veel mensen met een eetstoornis herkenbaar. Toch mag je erop vertrouwen dat je lichaam aanvoelt wanneer je op een gezond, bij jou passend, gewicht zit en niet meer aan hoeft te komen. Je stopt dan vaak met een aankomschema en gaat gezond en gevarieerd eten. Je lichaam moet daar misschien even aan wennen, maar als het goed is komt je gewicht daarna in balans.
Misschien vind je het wel enorm eng om je gewicht niet meer strak te kunnen controleren. Je eet meer, komt aan en hebt weinig controle over hoeveel, wanneer en hoe lang het aankomen nog doorgaat als je weer op een gezond gewicht zit. Super eng natuurlijk, maar de angst dat je tot overgewicht door zult groeien is niet reëel. Als je toch nog blijft aankomen terwijl je ruim op een gezond gewicht zit kan dat verschillende redenen hebben. Bespreek dit dan ook met je diëtiste, huisarts of behandelaar. Want overgewicht heeft ook weer gezondheidsrisico’s. Maar de kans is erg klein en zou dan een hele bijzondere reden moeten hebben.
Ervan uitgaan dat je stabiliseert op exact BMI 19 is niet echt reëel. Bij de één gebeurt dit wel, maar de ander moet moeite doen om überhaupt op BMI 19 te komen en te blijven. Ook dit kan onwijs lastig zijn, maar soms kom je later alsnog op je gezonde gewicht.
Ieder lijf is nu eenmaal anders. Zo kan het dus ook gerust zo zijn dat je juist wat hoger dan BMI 19 stabiliseert, zoals BMI 21,5 bijvoorbeeld. Vind je dat moeilijk, kijk dan in ieder geval naar je motivatie. Waarom wilde je ook al weer van deze nare eetstoornis af? Je kunt weer gelukkig worden en een positieve toekomst opbouwen als je die eetstoornis los laat. Misschien heb je voor jouw gevoel niet het ideale figuur, maar je bent wel van die stomme eetstoornis af! Die gedachtes hielpen mij in ieder geval heel erg.
Ik heb zelf de sprong gewaagd en kan je vertellen dat die het waard is. Natuurlijk was het eng, natuurlijk heb ik tranen gelaten en kon ik mijn lijf in het begin niet accepteren. Maar geloof me, het lichaam dat ik eerst niet kon accepteren, heeft er wel voor gezorgd dat ik van mijn eetstoornis af ben en weer gelukkig kan zijn!
Lees ook: Aankomen met Anorexia.
Geef een reactie