We gooien met z’n allen veel te veel voedingsproducten weg omdat ze niet goed meer zijn of omdat het er een stuk minder aantrekkelijk uit ziet. Bananen die bruin zijn geworden of oud, hard brood, is niet heel lekker meer om te eten zoals je misschien gewend bent, maar je hoeft het dan niet direct weg te gooien. Je kunt voedingsproducten alsnog gebruiken maar dan op een andere manier. Hieronder deel ik een aantal tips. Op die manier ben je bewuster bezig met voedselverspilling en het scheelt uiteindelijk ook heel veel geld.
Allereerst ben ik een voorstander van creatief zijn met eten en restjes opmaken. Ik moet zeggen dat ik dit lang niet altijd doe, maar ik probeer het wel steeds meer. Mijn vriend en ik geven ontzettend veel geld uit aan eten. Dit doen we omdat we dat belangrijk vinden en allebei gek zijn op lekkere dingen, maar ook wel een beetje uit gemakzucht. We proberen onszelf inmiddels steeds meer aan te leren dat we koken met de dingen die we nog in huis hebben.
Soms heb je voor een gerecht bijvoorbeeld verse munt, koriander en peterselie nodig en daarna zit je nog met allerlei halve pakjes. Dit hebben wij al zo vaak weg moeten gooien en dat is natuurlijk zonde. Het is heerlijk en je kunt er nog van alles mee doen. Maar dit geldt ook voor andere producten zoals tomaten, andere groenten, yoghurt en vleesproducten. Inmiddels heb ik een aantal recepten uitgevonden waarbij je eindeloos kunt varieren met ingrediënten en deze gerechten zijn perfect om de restjes op te maken. Bijvoorbeeld pasta, waar allerlei soorten groenten in kunnen maar ook couscous. Ik kijk ook steeds meer naar wat ik nog in huis heb voordat ik beslis wat ik ga koken.
Wat doe je nou met groente, fruit en allerlei andere voedingsproducten die je nog wel kunt eten, die niet bedorven zijn maar die eigenlijk niet meer zo heel lekker zijn op de manier waarop je het normaal eet (denk aan een overrijpe banaan) of die er niet zo aantrekkelijk meer uit zien? Hieronder een aantal tips!
1. Jam maken van aardbeien, bessen, frambozen en bramen
Zelf jam maken is helemaal niet zo moeilijk en wel heel erg lekker. Wanneer je ziet dat het fruit dat je in huis hebt bijna niet goed meer is en bijvoorbeeld zachte plekjes krijgt, zijn ze misschien veel minder lekker om te eten maar je kunt er nog wel prima jam mee maken. Je hebt er ook niet zoveel voor nodig. De basis ingrediënten zijn namelijk fruit en geleisuiker, en soms wordt er ook nog iets extra’s gebruikt als citroensap of vanille. Natuurlijk heb je wel een glazen potje nodig maar die kun je ook recyclen. Appelmoes, jam, augurken, mosterd, etc. zitten vaak in een potje. Bewaar deze potjes als je product op is en was ze goed af. Je kunt ze dan goed gebruiken als jam potje en het kost geen extra geld.
2. Smoothie van overrijpe bananen, aardbeien en ander fruit
Wanneer je fruit in huis hebt met beurse plekken en je vindt het niet meer lekker om het zo te eten, kun je er vaak nog wel een smoothie van maken. Let wel even op of het fruit niet al beschimmeld is, dat is natuurlijk niet echt lekker en kan ook ongezond zijn. Van bananen, aardbeien met zachte plekjes, ananas en verschillende bessen kun je heerlijke smoothies maken. Een beetje yoghurt erbij, eventueel wat vanille extract en/of een beetje water en je hebt een heerlijk drankje boordevol vitamines.
3. Van rimpelige tomaten in de oven gedroogde tomaatjes maken
Zongedroogde tomaten zijn heerlijk door salades en op broodjes, maar je kunt zoiets ook zelf maken. Dit doe je dan in de oven. Hiervoor kun je prima de overrijpe tomaten gebruiken die er inmiddels niet meer zo mooi uit zien en meer rimpeltjes hebben gekregen. Vaak is de structuur ook wat minder vast. Niet heel lekker om te eten, maar op deze manier kun je ze toch nog gebruiken. Hieronder zie je hoe je dat kunt doen. Als je restjes op wilt maken, kun je de hoeveelheden natuurlijk gewoon aanpassen.
Wat heb je nodig?
– 1,5 kilo rijpe / overrijpe tomaten
– 1,5 el verse tijm (of andere Italiaanse kruiden)
– olijfolie
– zeezout
Hoe maak je het?
Omdat het lang in de oven moet staan, is het de bedoeling dat de temperatuur niet te hoog staat om aanbranden te voorkomen. Verwarm de oven voor op 125 graden. Snijd de tomaten in vieren of eventueel nog kleiner als het grote tomaten zijn. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel te tomaten hier overheen. Besprenkel ze met wat olijfolie en strooi wat tijm (of andere Italiaanse kruiden naar keuze) en zeezout er overheen. Plaats de bakplaat ongeveer in het midden van de oven en laat ze ongeveer 2 uur in de oven staan. Kijk wel af en toe even of het niet te hard gaat. Haal dan de tomaatjes er af die klaar zijn en bak de overige eventueel nog even een half uurtje. Laat ze daarna afkoelen en bewaar ze in een pot in de koelkast.
4. Tomatensaus van overrijpe tomaten
Als ik veel tomaten in huis heb die ik nooit allemaal op kan maken omdat ze al wat tekenen beginnen te vertonen van overrijp zijn (zachte plekjes, rimpelig schilletje), maak ik er ook weleens tomaten saus van. Dit doe ik door een uitje en knoflook even te bakken, dan de tomaten toe te voegen met een bouillon blokje en water en het even te laten koken. Als de tomaten een beetje zacht worden doe ik het in de blender of maak ik het fijn met de staafmixer. Je kunt de saus direct gebruiken voor bijvoorbeeld pasta’s maar je kunt het ook invriezen. Later kun je er dan gehakt doorheen doen en kruiden naar keuze maar je kunt het natuurlijk ook zo als saus gebruiken.
5. Wentelteefjes en croutons van oud brood
Oud brood vinden veel mensen niet lekker en ik ben zelf ook enorm gesteld op een lekkere verse boterham. Dit probleem kun je voorkomen door het brood in te vriezen. Zo kun je alle beetjes opmaken, maar wanneer je dit niet doet.. gooi je het misschien vaak weg. Dat hoeft niet. Naast dat je er tosti’s van kunt maken en er de eendjes mee kunt voeren, kun je ook heerlijke croutons en wentelteefjes maken. Dit laatste is een heerlijk (lunch)gerecht waarbij je een mengsel maakt van een beetje melk en ei. Hier haal je een boterham doorheen aan beide kanten en dit bak je vervolgens. Heerlijk met kaneel en suiker en je kunt er ook vers fruit bij eten. Croutons zijn de knapperige broodstukjes die vaak in salades zitten. Die maak je door brood klein te snijden of te scheuren en dit met een beetje olijfolie en knoflook te bakken.
6. Maak je eigen pesto van basilicum of spinazie
Ik vind basilicum heerlijk, maar ik merk ook dat het vrij snel slap wordt. Vaak ‘moet’ ik het plantje na één gerecht alweer weggooien. Super zonde natuurlijk! Ik probeer er wel steeds meer op te letten om te koken met ingrediënten die ik thuis nog heb liggen en dus ook meerdere gerechten met basilicum te maken. Je kunt basilicum maar ook spinazie ook gebruiken om pesto mee te maken. Hiervoor is het niet erg als ze een beetje slap hangen. Hiervoor doe je basilicum, pijnboompitten en parmezaanse kaas in de mixer en wat olijfolie en je maakt er een heerlijke pesto van. Je kunt dit in de koelkast ook wel even bewaren. Eerder schreef ik in een blog over zelf pesto maken. Die kun je hier vinden.
7. Groene smoothie van slappe groente
Heb je weleens een komkommer gehad die er eigenlijk al te lang lag en die je maar niet gebruikte en die vervolgens niet meer knapperig was maar meer een beetje ‘gummy’ aanvoelde? Je kan hem dan nog prima eten hoor, maar heel lekker is anders. Hetzelfde geldt voor bladgroenten zoals spinazie en andijvie die op gegeven moment ook slap kunnen worden en veel minder lekker. Om toch de vitamientjes binnen te krijgen en deze groente niet weg te gooien, kun je wel een groene smoothie maken. Doe het samen in de blender of sapcentrifuge en doe hier voor de zoete smaak nog een appeltje bij. Heerlijk!
8. Bananenbrood
Overrijpe bananen zijn overigens perfect voor een bananenbrood. Dit maakt mijn vriend eigenlijk altijd met bananen die net iets te lang liggen. Overrijpe bananen eten vind ik niet lekker, maar voor bananenbrood is het zelfs beter om rijpere bananen te kiezen. Het recept kun je hier vinden.
Wat doe jij met overrijpe producten?
Geef een reactie