Wat eten wij vandaag? In deze blog vertellen wij in hoeverre wij ons ontbijt, lunch en avondeten plannen. Als je een eetstoornis hebt, vind je het wellicht fijn om van te voren te weten wat je gaat eten op een dag en volg je misschien ook een eetlijst. De tijden waarop je eet staan min of meer vast en je hebt misschien ook al van tevoren bedacht welke tussendoortjes je gaat eten. Er is soms maar weinig ruimte voor flexibiliteit. Die structuur en planning kan je wat houvast geven en ervoor zorgen dat je niet in paniek raakt. Het kan er ook voor zorgen dat je bewust wat gevarieerder eet.
Ik denk zelf dat het goed is een balans te vinden in gestructureerd eten en ruimte overlaten voor spontane dingen. Het is nou eenmaal zo dat je een week van tevoren nog niet weet waar je drie dagen later trek in hebt en als je dit niet inplant, kun je ook op dat moment lekker eten waar je zin in hebt. Aan de andere kant is het wat betreft boodschappen doen praktischer om het van te voren al een beetje vast te leggen. Hoe doen wij dit en waarom?
♥ Laura
Op de middelbare school stuurde ik mijn moeder regelmatig ‘s morgens al een smsje met de vraag wat we ‘s avonds gingen eten. Ik wilde dit weten omdat ik me dan kon verheugen op het avond eten of dat ik er rekening mee moest houden dat er iets op tafel zou staan wat ik niet zo lekker vond. Ik was niet echt een makkelijke eter maar ik kon wel heel erg genieten van dingen die ik lekker vond. Regelmatig kreeg ik ook het antwoord dat ze nog boodschappen moest doen en of ik een idee had voor het avondeten. Hier was ik altijd blij mee, want ik kon dan eigenlijk kiezen wat er op tafel zou komen. Op die manier heb ik eigenlijk al meegekregen dat wat betreft eten niet alles een week van tevoren uitgestippeld moet zijn. Meestal werden er wel boodschappen gedaan voor een aantal dagen, maar dan nog konden we beslissen welke dag we wat zouden eten.
Eigenlijk sta ik niet zo heel erg stil bij wanneer ik beslis wat ik ga eten. Het gaat heel natuurlijk en als ik er over nadenk, weet ik dat sommige dingen automatisch een beetje gepland worden. Als ik bijvoorbeeld yoghurt in huis haal voor het ontbijt, eet ik die week meerdere keren yoghurt met bijvoorbeeld muesli en vers fruit als ontbijt. Dit heeft ook gewoon te maken met dat het anders sneller over datum is en dat is zonde. Dit betekent alleen niet dat mijn ontbijt altijd uit yoghurt bestaat. Op die ochtenden beslis ik altijd wel op dat moment of ik trek heb in een yoghurt ontbijtje of dat ik liever een boterham eet. Hetzelfde geldt wel voor mijn lunch. Ik kijk in eerste instantie naar wat ik in huis heb en maak daar mijn lunch mee, maar het is niet zo dat van te voren bepaal dat ik elke middag lunch met drie boterhammen met specifiek beleg en een gekookt ei en dat ik daar altijd hetzelfde bij drink.
Ik beslis op het moment zelf waar ik trek in heb en de ene keer is dat gezonder of meer dan de andere keer. Daarnaast ga ik ook regelmatig spontaan ergens lunchen of eten ‘s avonds zonder dat ik dit van te voren had bedacht. Als het gaat om avond eten, denk ik dat het beter zou zijn als ik hierin wat meer zou plannen. Ik heb het altijd heel fijn gevonden om die dag zelf te beslissen wat ik ga eten omdat ik niet altijd overal zin in heb en soms werkt dit ook heel goed. Het nadeel is alleen dat je heel vaak boodschappen moet doen en dat er dus veel tijd en energie in gaat zitten. Ik heb na werk als ik om half 7 thuis kom, niet altijd zin om nog naar de supermarkt te gaan en uitgebreid te koken. Het wordt dan vaak toch wat simpels en mijn vriend en ik zijn ook allebei vrij makkelijk als het gaat om afhalen of bestellen, terwijl we waarschijnlijk wel hadden gekookt als we al eerder boodschappen hadden gedaan.
Het kan dus veel geld schelen en het zorgt er vaak ook voor dat je gevarieerder eet. Als ik bijvoorbeeld een week vooruit plan en bedenk wat ik ga koken, kan ik denk ik efficiënter koken (door ingrediënten die ik anders weg moet gooien vaker te gebruiken), kan ik er voor zorgen dat er veel afwisseling in maaltijden zit en het is goedkoper. Ik moet nog leren hier een soort middenweg in te vinden. Wel probeer ik sowieso zo veel mogelijk af te wisselen en te varieren en zorg ik ervoor dat ik genoeg groente en fruit binnen krijg. De ene dag wat meer dan de andere, maar dat moet ook kunnen.
♥ Sandra
Vroeger bepaalde mijn moeder thuis altijd wat er gegeten werd. Zij maakte één keer per week een boodschappenlijstje en bepaalde daarmee voor de hele week wat er ‘s avonds gegeten werd. Als ik er over nadenk hield ze zich er ook altijd aan. Ik kan me eigenlijk niet echt herinneren dat het ooit heel anders ging. Heel vroeger smeerde ze ook altijd mijn boterhammen, zelfs die ik mee naar school kreeg, maar later deed ik dat zelf.
Toen ik op kamers ging wonen kreeg ik veel meer vrijheid en ging het niet goed met eten. Er zat geen structuur in mijn eetpatroon: het was vaak te veel of juist te weinig. Op kamers wonen is sowieso best een omschakeling, maar in combinatie met een eetstoornis en andere psychische problemen is dat nog wel een stukje lastiger. Hier heb ik dus flink wat problemen mee gehad. Toen ik wat ouder werd, ging het stap voor stap wel iets beter. Ik heb regelmatig een eetlijst gehad van mijn therapeut en die probeerde ik vaak wel te volgen. Vooral het avondeten vond ik erg moeilijk omdat ik nooit wist wat ik voor mezelf moest koken en ik van huis uit niet zoveel variatie gewend was. We bespraken vaak wat ik dan kon eten iedere avond en ik deed dan direct boodschappen voor de hele week.
Eigenlijk heb ik dit ritueel er een beetje ingehouden, maar ga ik hier wel vrijer mee om. Ik probeer één keer per week ”grote” boodschappen te doen. Ik kijk dan globaal naar wat ik die week wil eten qua avondeten zodat ik alvast de nodige dingen hiervoor in huis kan halen. Dit betekent niet dat als ik op maandag bijvoorbeeld had bedacht dat ik pasta zou kunnen eten, dat het dan absoluut niet mogelijk is om iets anders te eten. Als ik dan ineens toch zin heb in iets anders, dan eet ik gerust iets anders dat ik heb gekocht voor die week, en dan wissel ik de dagen om. Ik heb geen grote voorraad in huis omdat ik nu eenmaal alleen woon en veel verse producten dan snel over de datum gaan. Deze manier werkt voor mij daarom prettig.
Met boodschappen doen koop ik verder ook altijd standaard producten zoals kaas, yoghurt, brood, fruit en dat soort dingetjes. Ik weet dat dit dingen zijn die ik dagelijks eet omdat ik zo gewoon lekker vind. Ik houd bijvoorbeeld van brood dus daar lunch ik ook meestal mee. Als ik echter rond lunchtijd boodschappen doe, dan neem ik ook gerust van die afgebakken broodjes mee.
♥ Scarlet
Vroeger at ik als ontbijt en lunch altijd gewoon wat standaard dingen die ik lekker vond. Ik moest altijd 1 boterham met hartig beleg en 1 boterham met zoet beleg waarbij ik uit een aantal varianten kon kiezen. Ik at dan graag vlokken, hagelslag of gestampte muisjes. Mijn moeder smeerde meestal mijn boterhammen. Niet omdat ik dit zelf niet wilde doen, maar omdat zij graag alles in huis deed. Het avondeten bepaalde zij ook. Ze wilde niet altijd zeggen wat we aten, maar dat interesseerde me niet zoveel. Zolang we maar geen zuurkool aten of ‘Chinese chef’ wat dat vond ik beiden niet lekker.
Toen ik op mijzelf ging wonen bepaalde ik meestal gewoon per dag wat ik ging eten. Nou ja, qua ontbijt en lunch had ik altijd gewoon een aantal standaard producten in huis. Meestal at ik gewoon boterhammen met beleg. Tijdens mijn eetstoornis bepaalde mijn gevoel en de eetstoornis gedachtes vaak wat ik at. Voelde ik me dik en slecht, dat at ik zo min en mager mogelijk. Voelde ik me goed, dan at ik zo gezond mogelijk met her en der een traktatie voor mijzelf.
Vandaag de dag probeer ik meestal voor een hele week boodschappen te doen. Ik bepaal dan aan het einde van de dag waar ik echt trek in heb en dat ga ik klaarmaken. Qua ontbijt eet ik meestal gewoon yoghurt. De lunch verschilt nogal per dag. Het is puur waar ik zin in heb en wat ik toevallig in huis heb. Zo kan ik de ene keer gewoon boterhammen eten, de andere keer een salade maken en weer een andere keer broodjes bij de AH to Go halen. Soms gaan we ook gewoon spontaan ergens uit eten, omdat ik daar dan heel veel zin in heb of omdat ik echt geen zin heb om te koken.
Hoe bepaal jij wat je eet op een dag?
Geef een reactie