De lunch is naast het ontbijt en de avondmaaltijd de 3de belangrijke maaltijd op een dag. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende mogelijkheden voor een lunch. Maar wanneer is het een volwaardige lunch en maakt het eigenlijk nog uit waar die lunch uit bestaat. Is het bovendien belangrijk hoe laat je luncht? In deze blog zal ik antwoord geven op bovenstaande vragen en zal ik jullie een paar lekkere lunch ideetjes geven.
Laten we beginnen met waar een gezonde lunch uit zou moeten bestaan. Iedereen heeft andere gewoontes en behoeftes maar een gemiddelde gezonde lunch zou uit ongeveer 3 boterhammen en een glas zuivel kunnen bestaan. Op de boterhammen doe je natuurlijk iets van boter en voldoende beleg. Maar een warme maaltijd kan ook als lunch. En wat dacht je van een goed gevulde salade als lunch? Er zijn heel veel verschillende manieren om lekker en gezond te lunchen!
Is er ook een verkeerde manier van lunchen?
Eigenlijk is de meest verkeerde manier: Niet lunchen. Verder is te weinig eten ook natuurlijk geen goede manier. Wat er dan kan gebeuren is dat je later op de dag toch het gebrek aan eten gaat inhalen. Dan zou je dus meer tussendoor kunnen gaan snaaien of juist moeite hebben om te stoppen met eten met als gevolg dat je door blijft eten en daardoor meer eet dan je wilde eten.
En hoe laat moet je gaan lunchen?
Voor je stofwisseling is het goed om iedere 2-3 uur iets te eten. Dit zorgt er ook voor dat je niet te veel pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Dat betekent dat je niet iedere dag om hetzelfde tijstip hoeft te eten. Je kan als je in het weekend wilt uitslapen om 11.00 uur ontbijten en dan schuiven alle maaltijden 2 à 3 uur op.
Lunch en een eetstoornis: Moet je nog ergens op letten met een lunch als je een eetstoonis hebt?
Als je een eetlijst volgt is het goed dat wanneer je ergens anders gaat lunchen, je dit wel vervangt voor een goed alternatief van wat op je eetlijst staat. Stel je gaat uit lunchen maar je moet wel aankomen dan is het goed om eventueel je glas zuivel of een boterham op een later tijdstip in te halen. Maar je kan natuurlijk ook een smoothie met zuivel en fruit nemen als drankje en een groter broodje kiezen. Verder is het belangrijk om de 2-3 uur tussen de maaltijden goed aan te houden. Zo houd je je stofwisseling aan de gang en voorkom je ook dat je trek krijgt, waardoor je de kans op een eventuele eetbui door trek helpt voorkomen.
Voorbeelden van lekkere lunches
♥ Broodje met gegrilde kipfilet
Ik nam dit laatst in een cafeetje. Het was een Italiaanse bol met gegrilde stukjes kipfilet, uitgebakken spek en daarbij rauwkost en curry mayonaise. Een heerlijk broodje waar ik ook een lekker glas verse jus d’orange bij heb genomen.
♥ Maaltijdsalade met tonijn, kappertjes en rode uien
Neem een bakje rauwkost met tomaat, komkommer, ijsbergsla of veldsla en doe hier dressing dooheen en de inhoud van een blikje tonijn. Voeg hier nog kappertjes en rode uien aan toe. Lekker om een broodje bij te nemen met wat zeezout boter.
♥ Gevulde Omelet met brood
2 sneetjes brood met een omelet gemaakt van 2-3 eieren. Klop de eieren met met wat melk los en doe het eimengsel in de koekenpan waar de boter inzit. Bak het eimengsel aan 1 kant en als het wat droog geworden is is doe je hier wat blokjes ham, tomaat of een beetje soepgroenten op. Klap de omelet dubbel en laat nog even warm worden. Ook lekker om op het laatst nog wat geraspte kaas erop te doen.
♥ Gevulde wraps met zalm
Smeer de wraps in met wat kruidenkaas en doe hierop wat sla, komkommer en wat gerookte zalm. Rol de wrap op en eten maar. Ook lekker om wat avocado bij te doen!
Wat vind jij een lekkere lunch?
Geef een reactie